• El director general per a la Immigració, Xavier Bosch, va participar ahir a Madrid a la VII Conferencia Sectorial de la Inmigración que convoca el Ministerio de Empleo y Seguridad Social
  • Recorda que el Govern espanyol va suprimir el 2012 el Fons estatal d’acollida i integració que revertia sobre els governs regionals i els ajuntaments amb partides finalistes
Xavier Bosch, director general per a la Immigració
El Departament de Benestar Social i Família ha reclamat a l’Administració de l’Estat que distribueixi entre les comunitats autònomes el Fons Europeu d’Asil, Migració i Integració (FAMI) per al període 2014-2020, que està a punt d’entrar en vigor. Així ho va manifestar el director general per a la Immigració, Xavier Bosch, en el transcurs de la VII Conferencia Sectorial de la Inmigración que va convocar ahir el Ministerio de Empleo y Seguridad Social a Madrid.
 
Bosch va explicar que els reglaments que despleguen el FAMI estableixen la necessitat d’arribar a acords polítics i pràctics entre els estats i els governs regionals. Quelcom que -va insistir- ha d’implicar un repartiment d’aquest finançament europeu entre les autonomies, atenent les seves competències en aquest àmbit. En aquest sentit, el director general va recordar que el 2012 el Govern espanyol va eliminar el Fons estatal d’acollida i integració dels immigrants i el seu reforç educatiu, que revertia molt directament en els governs autònoms i els ens locals amb partides finalistes.
 
Des del Govern de Catalunya s’ha emfatitzat en l’oportunitat que representa el FAMI per reprendre la col·laboració institucional i tancar el parèntesi d’aquests dos últims anys, en què molts programes i línies d’actuació desenvolupades per la Generalitat, els consells comarcals i els ajuntaments s’han vist seriosament afectats davant la dràstica retallada imposada per l’executiu de Mariano Rajoy amb l’argument de la manca de recursos.
 
El director general per a la Immigració lamenta “la situació de precarietat amb la que han quedat els ajuntaments quan es va acabar el Fons estatal d’acollida i integració, una situació insostenible, més quan són els primers a atendre les persones nouvingudes i els que necessiten més recursos per gestionar la diversitat, garantir la convivència i fomentar la cohesió social”. “Amb l’actual crisi”, ha afegit, “és més necessari que mai que les administracions tinguem recursos per fer polítiques d’integració”.
 
Bosch va aconseguir el compromís de la secretària general d’Immigració i Emigració, Marina del Corral, de convocar de forma urgent els directors generals de totes les comunitats per analitzar els reglaments del FAMI i establir propostes de distribució.