moment de la reunió
moment de la reunió
En breu es publicarà al DOGC l’Ordre d’adopció del pla de gestió del sonso
 
Aquest model de treball està donant uns resultats sorprenents i de gran ressò internacional
 
Avui ha tingut lloc a la Biblioteca Comarcal de Blanes una reunió del  Comitè de Cogestió del Pla de Gestió de la Sonsera amb un doble objectiu: informar sobre l’evolució de la pesquera des de l’inici de la tramitació del pla de gestió i donar a conèixer l’estat actual i les previsions de futur immediat de la regulació de la modalitat.
 
En aquest sentit, s’ha fet un breu resum d’aspectes vinculats als resultats de l’estudi científic, com ara l’evolució de les captures de les darreres dues campanyes, el control i la inspecció de l’activitat, i la projecció internacional del model de cogestió.
 
La modalitat de pesca artesanal amb sonsera al litoral català està regulada a Catalunya des de l’any 1987, en què es reglamenta la pesca del sonso Gymnammodytes cicerellus Rafinesque, 1810, en el litoral català, i successives modificacions.
 
L’entrada en vigor del Reglament de pesca al Mediterrani estableix una sèrie de limitacions i restriccions per a determinats arts de pesca que obliga a la publicació de plans de gestió per poder mantenir aquestes activitats pesqueres en les condicions actuals. Entre aquestes pesqueres, s'inclou la del sonso i la llengüeta mitjançant l’art de tir des d’embarcació anomenat “sonsera”.
 
A partir de la presentació a la Comissió Europea d’un primer esborrany de pla de gestió el mes de maig de 2010, i de l’elaboració d’un estudi científic sobre l’activitat i l’estat de les poblacions de les espècies objectiu de la modalitat, finalment el passat mes de febrer de 2014 la Comissió Europea va donar el seu vistiplau al projecte de pla de gestió presentat per Catalunya. En aquests moments, s’està publicant en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) l’Ordre d’adopció de l’esmentat pla de gestió, que conté el conjunt de mesures tècniques de gestió que seran d’aplicació durant els pròxims cinc anys.
 
La principal novetat en la gestió d’aquesta pesquera tradicional consisteix a aplicar els principis de cogestió i coresponsabilitat impulsats a través del seu òrgan de govern: el Comitè de Cogestió del Pla de Gestió de la Sonsera (CCPGS), format pels representants del sector pesquer, científics de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ONG conservacionistes i les administracions pesqueres central i autonòmica.
 
Aquest innovador model de treball, basat en els antics sistemes de governança dels pescadors mateixos i en una gran capacitat adaptativa de gestió de quotes de captura segons l’abundància de recurs i la demanda dels mercats, està donant uns resultats sorprenents i de gran ressò internacional.
 
En aquesta línia, l’any 2013, el Fons Mundial per a la Natura (WWF) va atorgar el Premi al Mèrit a la Conservació al Comitè de Cogestió del Pla de Gestió de la Sonsera en el marc de la reunió anual d’aquesta ONG celebrada en el Parc Natural Gran Teton de Wyoming.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

moment de la reunió

moment de la reunió
JPG | 48