moment de la presentació
moment de la presentació
Pelegrí: “Els boscos públics són un model de bona gestió i d’oportunitats a les zones de muntanya”
 
Les espècies més aprofitades són el pi roig i el pi negre, que són les espècies principals als Pirineus, on es concentra la majoria de la superfície de titularitat pública
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha presentat avui el Programa anual d’aprofitaments forestals 2014. Aquesta presentació s’ha fet al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i és una més de les línies de gestió que té engegades el Departament d’Agricultura per dinamitzar el sector forestal a Catalunya.
 
El Programa recull tots els aprofitaments (fustes, llenya, caça, pastures, tòfones, etc.) que es preveuen realitzar durant l’any 2014 a les forests públiques de Catalunya. El Pla s’elabora d’acord amb el que s’ha planificat en els respectius projectes d’ordenació i els plans tècnics de gestió i millora forestal, tenint en compte els principis de persistència, conservació i millora de les masses forestals.
Aquest Pla reflecteix la pluralitat de béns tangibles que les forests proporcionen. La gestió d’aquests productes realitzada pels enginyers forestals del Departament, és imprescindible per tal de garantir la persistència de les masses forestals, compatibilitzant-la amb l’aprovisionament de béns i serveis dels boscos i terrenys forestals de forma sostenible en el temps. Així, el conseller Pelegrí ha explicat que amb aquest programa anual “afavorim la salut i la vitalitat dels ecosistemes forestals, el desenvolupament socioeconòmic del territori, la conservació de la biodiversitat i la prevenció dels riscos naturals, com per exemple els incendis forestals.”
 
Per a aquest 2014, el volum de fusta inclòs a l’oferta és de 138.325 m3, la qual cosa representa un increment del 46% respecte a l’oferta de l’any 2013. Tot i aquest augment considerable, l’oferta de fusta està per sota del que suposen els creixements anuals del nostres boscos. Per això, Pelegrí ha explicat que “cal continuar incidint en aquesta línia d’increment de la gestió que permet mantenir el bon estat de les masses i per extensió el de tots els factors socials i ambientals associats.“
  
Les forests públiques són els terrenys forestals que pertanyen al patrimoni de la Generalitat, al de les entitats locals i al de les altres entitats de dret públic. A Catalunya, ocupen una superfície aproximada de 485.000 ha.
 
Pelegrí ha volgut deixar clar que el Departament està treballant intensament  en la gestió forestal pròpia perquè els aprofitaments dels boscos públics es puguin realitzar de la manera més eficient.  A més, ha explicat que la dinamització del sector forestal és “una oportunitat per mantenir a la població i crear oportunitats de negoci en els àmbits més rurals, especialment de muntanya”.
 
Aquest 2014, les espècies forestals fusteres amb un volum més important d’aprofitament previst són el pi roig (Pinus sylvestris), amb 45.330 m3 i el pi negre (Pinus uncinata), amb 26.366 m3. En total, representen 163 aprofitaments de fustes concentrats principalment als Pirineus. D’aquests, 44 corresponen a forests de la Generalitat de Catalunya. El programa preveu també l’aprofitament, entre altres, de 212.543 ha de pastures i 145.487 ha de caça. I 128,9 m3 de pinyes. També cal recordar els programes pilot de recollida de bolets que s’establiran aquest any en boscos patrimonials de la Generalitat, al Pallars Sobirà, el Ripollès i els Ports de Beseit, a més del ja establert a Poblet.   
Aprofitament forestal
Aprofitament forestal. Autor: Richard Martin
El Departament d’Agricultura ha promogut models d’aprofitaments fusters agrupats i amb classificació de productes en diverses reunions amb les entitats locals titulars de forests públiques. Aquests models pretenen millorar el vincle i la coordinació entre la propietat i la indústria de transformació. La mobilització de productes fusters provinents de l’aprofitament de boscos patrimonials gestionats per la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat es farà a través de Forestal Catalana.
 
Dades dels aprofitaments forestals per comarca
Una vegada aprovat el programa, les entitats propietàries ja poden iniciar els tràmits necessaris per a l’adjudicació dels seus aprofitaments. En aquest sentit, des del Departament s’ha fet un esforç molt important per impulsar una sèrie de mesures per maximitzar la mobilització del recurs fuster a les forests publiques.
 
 
 m3 fusta
ALT EMPORDÀ Total
4.957,00
ALT URGELL Total
20.980,82
ALTA RIBAGORÇA Total
7.915,76
BAIX CAMP Total
435,19
BAIX EBRE Total
2.093,21
BAIX EMPORDÀ Total
1.498,12
BERGUEDÀ Total
21.824,93
CERDANYA Total
24.145,67
CONCA DE BARBERÀ Total
1.869,25
MONTSIÀ Total
932,55
NOGUERA Total
12.392,00
PALLARS JUSSÀ Total
8.781,40
PALLARS SOBIRÀ Total
12.963,46
RIPOLLÈS Total
4.572,00
SEGRIÀ Total
6.126,00
SELVA Total
2.654,41
SOLSONÈS Total
1.500,00
TERRA ALTA Total
461,54
VALLÈS OCCIDENTAL Total
2.222,00
Total general
138.325,31
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.

1  

Imatges

moment de la presentació

moment de la presentació 4871

1  

Fitxers adjunts

Pla d'Aprofitaments 2014

Pla d'Aprofitaments 2014
PDF | 2029