Sala durant la seva intervenció a la cloenda
Sala durant la seva intervenció a la cloenda
 
 
 
El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquesta nit, a Lleida, la cloenda de la I Jornada d’Aplicacions SIG ‘SIG & Agricultura’, organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC).
 
Sala ha obert la seva intervenció destacant que els  Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG), tot i que avui han perdut el seu caràcter novedós, continuen sent una eina jove en ple desenvolupament per a tots aquells que s’hi volen apropar; i congratulant-se perquè jornades com aquesta permeten als agrònoms conèixer novetats i casos d’èxit amb les SIG, i perquè la primera jornada d’aplicacions SIG estigui dedicada a l’agricultura, “un sector estratègic, amb un gran potencial de creixement i que és la pedra angular de l’economia lleidatana i clau per a sortir de la recessió econòmica del país; com prova el fet que el valor total de les exportacions de Lleida el 2013 es va situar en 1,73M€, 1,17M€ dels quals corresponen al sector agroalimentari, és, doncs, més que evident la importància del sector en l’economia de la demarcació de Lleida, un sector que ha registrat el creixement més positiu (+5,9%) de l’economia catalana durant el 4rt trimestre de 2013, i un sector on els agrònoms hi teniu molt a dir i molt a aportar”.
 
Com ha assenyalat el director general, els SIG són eines que permeten l’anàlisi de la informació geogràfica, i molt útils per a millorar l’eficiència i l’optimització de recursos del territori. “La nostra experiència prèvia en maneig de les noves tecnologies i la capacitat d’observació del nostre voltant, no només de l’entorn proper sinó també de la situació global actual, ens ha permès abastar reptes com aconseguir incrementar l’eficiència en les tasques que tenim encomanades gràcies a la implementació de les eines SIG al nostre univers procedimental. L'ús de les noves tecnologies en l'àmbit de la geomàtica (informació geoespacial) que promulguem també és beneficiosa per al sector privat, així com per a altres sectors de l'administració pública”, ha afirmat, posant com a exemples “clars i profitosos” de la seva utilització “l’actualització i millora del SIGPAC com a font d’informació agrària que posem a disposició del sector; i la nova metodologia de control per imatge d’altra precisió dels ajuts de superfície de la PAC, que suposa un estalvi de recursos i molèsties per als ciutadans, pel fet de poder realitzar els controls sense haver de sortir a camp gràcies a l’elevada precisió de la informació i del seu maneig amb SIG. Aquests dos projectes s’emmarquen dins del context de la PAC".
 
"La nostra gestió -ha afegit Sala - basada, en part, en aquesta implementació de noves tecnologies respon a les necessitats de la societat de garantir la utilització dels recursos, tanmateix escassos, amb eficiència i assegurant una correcta gestió dels fons europeus. I es garanteix que els agricultors tinguin accés a tots els ajuts potencials per a la seva explotació, i que es paguen les superfícies que realment hi tenen dret”.
 
Així, quant al  SIGPAC, el director general ha indicat que, a més de l’única base de dades de referència per a declarar els ajuts de la PAC, és una eina de gestió del territori molt útil tant per als ciutadans, per a què administrin les seves explotacions, com per a les empreses que desenvolupen el seu potencial en base al mateix. El tractament amb eines SIG de tota la informació que porta associada, les ortofotografies aèries anuals, i el tractament de les dades obtingudes amb imatges satèl·lit, facilita que el SIGPAC sigui cada dia una eina més actualitzada d’acord amb la realitat del territori. I, com ha indicat Jordi Sala, “una aposta de col·laboració amb el sector és la lliure disposició del SIGPAC per a tots els interessats. Des de la creació del SIGPAC, el Departament el va posar a disposició dels ciutadans: era tan simple com demanar-lo, i s’enviava una còpia; i ara el procés és molt més ràpid: l’interessat pot connectar-se directament al web de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya, i descarregar-se’l en un format estàndard de treball amb eines SIG”.
 
Sala també s’ha referit al control per imatge per a afirmar que la base d’aquesta metodologia és la fotointerpretació d'imatges recents, evitant la inspecció in situ, i ha explicat que per a l'obtenció de les imatges es compta amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICC), un organisme autònom públic proveïdor de les mateixes, mitjançant convenis; i que, “a més, hem apostat per un sistema innovador de vol no tripulat (UAV), ràpid i de baix consum. Aquests vols recullen els últims avenços de la tecnologia aeronàutica combinada amb el desenvolupament de nous sensors per a l'obtenció d'imatges aèries, desenvolupat tot plegat per empreses del nostre territori, que fan de la recerca i la innovació el factor clau del seu èxit”.
 
En aquest punt, el director general ha destacat que la nova metodologia desenvolupada pel DAAM en matèria de control terreny per imatges d’alta resolució és fàcilment transferible a altres àmbits del sector agrari, com la gestió i planificació de cultius, l’obtenció d’estadístiques agrícoles (usos del sòl, estimació de collites), l’avaluació i seguiment de danys ocasionats per incidències meteorològiques o per plagues, la millora de l’eficiència en l’ús d’aigua de reg, o la racionalització en l’ús de fertilitzants (menor contaminació) i millora de la qualitat dels productes obtinguts. Pelegrí també ha afegit que “s’està impulsant diversos projectes que utilitzen aquestes tecnologies i que comportaran interessants avenços en l’agricultura de precisió, com els projectes que actualment s’estan realitzant en fertilització i reg”.
 
Jordi Sala ha indicat que “per a arribar fins aquí, cal recordar que el Departament també ha col·laborat amb l’ICC al llarg dels anys i han treballat conjuntament en els aspectes associats a la captura de dades primàries per a la posada en marxa i actualització del SIGPAC, i per a la gestió i el coneixement agrícola del territori de Catalunya. El DAAM accedeix als servidors de cartografia de l’ICC i ha posat a l’abast dels agricultors la possibilitat de fer la Declaració Única visualitzant en l’aplicació declarativa imatges molt recents que permeten als agricultors fer la seva declaració amb imatges molt actuals, i amb el SIGPAC de base, per a què no facin errades en sol·licitar els ajuts”.
 
Així mateix, Sala ha ressaltat les eines desenvolupades a través de l’aplicació CROMOS, que permet descarregar el document de suport per a la DUN en format PDF i dades per a la gestió activa de l’explotació per a utilitzar en programes de SIG (Shapefile), Google Earth (KMZ) o Excel (XLS), i que per a les entitats col·laboradores s’han facilitat claus específiques per a què puguin gestionar tots els documents dels seus associats. Val a dir que CROMOS s’actualitza dos cops l’any: un en el moment de l’inici del període de la DUN i un altre tot just finalitzat el període declaratiu, per a què així el sector pugui: descarregar-se la informació actualitzada de les seves explotacions i així treballar amb eines d’informació geogràfica; visualitzar la seva explotació completa en el visor que el Departament ha implementat; descarregar-se les seves parcel·les en el Google Earth; i elaborar quaderns de gestió de l’explotació, i així no haver d’esperar a la propera DUN per a tenir aquestes dades actualitzades.
 
El director general també ha remarcat que “en un clima econòmic com l’actual, la imaginació és tan important com el coneixement, i per això el Departament ha estat distingit dues vegades en els Premis EPSA europeus, de l’excel·lència de l’Administració Pública europea, per la implementació de les noves tecnologies en gestió dels dos sistemes comentats: SIGPAC i Control terreny per imatge; i pel seu traspàs al sector agrari. Propulsem, doncs, l’intercanvi de coneixements: col·laborem amb empreses privades i públiques per a l’obtenció de dades, programes, i intercanviem experiències profitoses per a tots dos. I tot aquest intercanvi de coneixements, i veure la utilitat que per al sector tenen totes aquestes eines que posem a la seva disposició, ens encoratja a seguir aquest camí per a millorar encara més; però cal continuar compartint les nostres experiències en un afany de superació mutu”.
 
En aquesta línia, el Jordi Sala ha apostat per futures col·laboracions entre el DAAM i la “GIS per a la Gestió del Territori” del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, i ha reiterat la importància de la col·laboració público-privada a l’hora d’endegar projectes. “Comptem amb innovacions i amb uns avenços tecnològics com mai no hem tingut al nostre abast, i amb ells hem de donar una resposta eficient i l’hem de donar units perquè és l’única manera de fer-hi front”.  
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Sala durant la seva intervnecio

Sala durant la seva intervnecio
JPG | 392