• El Curs vol proporcionar una formació homogènia als voluntaris de tot Catalunya
  • Per primera vegada es treballen els valors en el voluntariat
L’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya (EBPCC) de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) forma des d’aquesta setmana 100 aspirants a voluntaris de Protecció Civil, amb un nou Curs redissenyat amb l’objectiu de proporcionar una formació homogènia a tot el col·lectiu i basada en valors.
 
Amb el Curs bàsic de protecció civil, l’Institut dóna un impuls a la preparació dels voluntaris de Protecció Civil dotant-los d’una formació bàsica amb la qual adquiriran uns coneixements comuns i les habilitats necessàries per participar de forma coordinada amb els cossos operatius en aquelles intervencions en què col·laborin. Una altra novetat del Curs és que s’incideix especialment en la formació en els valors de la protecció civil i en els principis que han de governar la conducta individual i col·lectiva del col·lectiu en les seves actuacions.
 
L’aposta de l’Escola de Bombers i Protecció Civil s’evidencia també amb el redisseny del programa: l’edició actual té format semipresencial, es basa en gran part en l’estudi de casos concrets, i s’han creat nous continguts, especialment en formats audiovisuals i interactius, per facilitar l’aprenentatge i l’adquisició de les competències requerides als voluntaris de Protecció Civil. De les 70 hores de què es compon la formació, 20 són presencials i s’impartiran de forma descentralitzada al territori, i la resta es podrà seguir en l’entorn d’aprenentatge en línia de l’ISPC, l’ISPC en xarxa.
 
Els continguts inclouen el coneixement del sistema de protecció civil a Catalunya i de la figura del voluntariat dins de l’àmbit municipal, les funcions previstes en l’ordenament jurídic i la coordinació amb els cossos operatius; també és necessari que coneguin i sàpiguen aplicar els protocols d’actuació, aspectes sanitaris, les mesures de prevenció o que adquireixin les habilitats socials per al tracte a persones en situació d’emergència.
 
Aquesta primera edició s’adreça a un centenar d’alumnes, principalment de Girona i de les comarques centrals; es preveuen altres edicions per donar resposta als voluntaris de la resta del territori, ja que les sol·licituds doblen les places previstes.
 
El Curs de formació bàsica per a voluntaris de Protecció Civil és selectiu; un cop superada la formació, que finalitza el mes de juliol, l’alumnat ha d’iniciar el procés d’inscripció a una Associació del Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) al municipi desitjat.
 
Per a més informació podeu contactar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya: 93 554 13 05 / 695 56 14 58 o al correu electrònic comunicacio.ispc@gencat.cat, o amb l’Oficina de Comunicació del Departament d'Interior: 93 551 21 48 / 93 551 22 69.