• A Catalunya hi ha un total de 40 punts de senyalització de cobertura del 112, ubicats a la muntanya de Montserrat i al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha inaugurat aquest matí 18 punts de senyalització de cobertura del 112 al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa que indiquen llocs des dels quals es pot contactar el telèfon d’emergències 112. En algunes zones del parc no hi ha cobertura i no es pot trucar als serveis d’emergències.
 
Espadaler ha agraït la col·laboració entre les diferents administracions que han fet possible posar en marxa un servei que “dóna un plus de qualitat i de seguretat al parc”. El conseller, a més, ha destacat la voluntat del Departament de seguir implementant el sistema a altres zones turístiques del país sense cobertura. “Aquest parc no és el primer -ha dit-, ho va ser a Montserrat, continuem amb el de la Zona Volcànica de la Garrotxa i no serà l’últim.
 
En l’acte d’inauguració, el conseller ha estat acompanyat pel director del CAT112, David Ciudad, el qual ha destacat que “els senyals facilitaran la feina i la ràpida actuació dels serveis d’emergències”. També hi han assistit el director dels serveis territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Girona, Vicenç Estanyol, i el director del Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig. Estanyol ha dit que "a Girona tenim el 50% dels parcs de tot Catalunya i en aquest sentit s’ha fet un pas endavant en favor de la seguretat a la zona”.
 
El director del Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa ha explicat que hi ha hagut un increment important de visitants i per tant aquest servei garanteix que en els 24 itineraris disponibles es poden trobar senyals de cobertura del 112.
 
Amb la instal·lació dels 18 senyals de punt de cobertura 112 a les zones muntanyoses i amb poca població, com el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, es pretén, per una banda, conscienciar la majoria dels visitants que existeixen zones sense cobertura on no es pot trucar al telèfon d’emergències 112, i per l'altra donar una referència de punts amb cobertura als indrets més visitats.
 
Els senyals instal·lats inclouen els elements d’identificació del Parc i del CAT112, un número de matrícula unívoc per tal que el ciutadà que necessiti contactar amb els serveis d’emergència no hagi d’indicar la seva posició, ja que les dades d’aquell senyal estan introduïdes a la cartografia del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya. Per tant, quan la persona truqui al telèfon 112 i indiqui la matrícula que figura en el pal de senyalització, de forma automàtica els cossos d’emergència sabran on es troba.
 
Els punts de senyalització que s’han instal·lat són a l’àrea recreativa de Xenacs, a La Clot, a l’aparcament del cementiri d’Olot, al Coll de Bas (Carril Bici), al camí Vell de Lloc Alou, al santuari de la Salut, a l’estació vella de Sant Feliu de Pallerols, a Sant Joan les Fonts, a l’àrea de Can Serra, a Sant Iscle Colltort, al Parc Nou, a Fontpobra, al centre d’informació de Can Passavent, a l’aparcament de la pujada al Volcà de Santa Margarida, al camí les Fages, a Castellfollit (inici de la carretera d’Oix), a la carretera de Santa Pau a Mieres i a l’aparcament de Santa Pau.
 
Es pot trucar al telèfon d’emergències 112 des de qualsevol telèfon mòbil, sent indiferent la companyia que tinguin contractada.
 
El parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa té una superfície de 15.309,4 ha, repartides en 11 municipis. Anualment aquest parc natural rep més de 600.000 visites. El 98% dels visitants visiten el Parc Natural a partir d’uns punts d’accés amb vehicle on hi ha un aparcament i una proposta d’itinerari a peu per visitar un indret d’interès. Aquests punts d’interès són:
-         Àrea de Can Serra (Fageda d’en Jordà)
-         Àrea de Santa Margarida (Volcà del Croscat i de Santa Margarida)
-         Nucli de Santa Pau
-         Aparcament del parc Nou (Parc Nou i paratges de la Moixina) al nucli urbà d’Olot
-         L’Estació, Sant Feliu de Pallerols, d’on surten diferents itineraris
-         Aparcament del nucli urbà de Santa Pau, d’on surten diferents itineraris
-         Aparcament del nucli urbà de Castellfollit de la Roca, d’on surten diferents itineraris
-         Aparcament del nucli urbà de Sant Joan les Fonts, d’on surten diferents itineraris
 
Procés d’implementació de la nova senyalització del 112
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, com la resta d’espais d’especial protecció, té un Pla de senyalització basat en el Manual tècnic de senyalització dels espais d’especial protecció de la Generalitat de Catalunya. La senyalització del 112 s’ha implementat en el territori d’acord amb el requeriment dels responsables del parc i dels responsables de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat (Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural) d’aprofitar sempre que sigui possible la senyalització ja existent, aprofitant el màxim de suports, i causant la mínima agressió al paisatge natural i per tal de mantenir la unitat visual de senyalització del parc.
 
Per tant, es vetlla per minimitzar l’impacte visual i paisatgístic ja que l’objectiu és informar de la cobertura i donar una referència als indrets més visitats del parc, de manera que amb el mínim nombre possible de senyals es pugui incidir en una part important dels visitants.
 
Igualment, aquesta campanya es complementa amb actuacions a les cartelleres en els punts d’accés i en els fulletons informatius del parc que es reparteixen als visitants. Actualment el telèfon 112 ja consta com a telèfon d’emergències tant en les cartelleres informatives com en les contraportades dels fulletons del Parc Natural.
 
 
Disseny i instal·lació de les plaques de senyalització
S’ha adaptat la proposta d’imatge al manual d’imatge gràfica dels Parc de Catalunya. Així, aquest model servirà per a la futura senyalització de la resta de Parcs de la Generalitat de Catalunya, ja que segueix el manual de senyalització de tots els parcs (únicament caldrà canviar el color de la placa atès que cada parc té un color específic).
 
Antecedents
Anteriorment a la senyalització dels punts de cobertura del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, s’havia fet la mateixa actuació a la muntanya de Montserrat (maig del 2012) previ conveni amb el Patronat de la Muntanya de Montserrat signat el 2011. També es va signar un Conveni amb els consells comarcals de la Conca de Barberà, l'Urgell i l'Alt Camp per senyalitzar les zones de cobertura de la Ruta del Cister.
 
L'objectiu final del CAT112 és instal·lar els senyals a totes les vies de senderisme de gran afluència, com ara els grans recorreguts (GR) que creuen Catalunya, ubicats en la seva major part en parcs naturals.

2  

Imatges

Foto2

Foto2 942

Foto1

Foto1 726