El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat avui “el compromís intel·lectual amb la llengua i la cultura catalana” que Modest Prats va mantenir al llarg de tota la seva vida. “Des dels moments més complicats per la nostra cultura fins els darrers dies, Prats va ser present a totes les batalles a favor de la nostra llengua, va treballar incansablement per la recuperació de les nostres institucions, i un cop recuperades, hi va contribuir al seu enfortiment, també com a primer director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona.”
 
“El seu rigor, la seva saviesa inabastable, la cerca constant de l’excel·lència en totes les tasques que va emprendre el van convertit en un dels intel·lectuals vius més destacats del nostre país. La seva “Història de la Llengua Catalana” és obra cabdal per a la filologia catalana i per les diverses generacions de filòlegs que han rebut el seu mestratge.”
 
“Ha estat una figura intel·lectual imprescindible. La seva intel·ligència i el seu humanisme restaran ben vius entre nosaltres. Són d’una vàlua fonamental per entendre on som”.
 
Modest Prats va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2004.