Març càlid a Catalunya

query_builder   1 abril 2014 12:21

event_note Nota de premsa

Març càlid a Catalunya

 

  • El març de 2014 ha estat càlid a gran part del país, a excepció del Pirineu oriental, el Baix Empordà, la serra de Prades, el delta de l’Ebre, el massís del Port, punts de la depressió Central i la comarca de la Selva, on el mes ha estat normal.
 
  • El mes ha estat sec a la major part de Catalunya, i fins i tot molt sec als extrems nord-est i sud, a la Catalunya central, l’altiplà Central, desembocadura del Llobregat i el Garraf. Ha estat plujós a gran part del Pirineu, massís del Port, la conca del riu Francolí i sud de la Noguera.
 
El mes de març va començar amb el pas d’un sistema frontal entre els dies 2 i 5 que va deixar precipitacions abundants a l’extrem nord de Catalunya. Aquesta distribució de la precipitació va ser causada pel caràcter atlàntic de la pertorbació i el flux del nord-oest que va afectar el país. Cal destacar les següents quantitats registrades a les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): 106.4 mm al Lac Redon (2.247 mm), a l’extrem sud de la Val d’Aran, 98.1 mm a Sasseuva (2.228 m), al nord de la Val d’Aran, i els 80.0 mm a Certascan (2.400 m), a la comarca del Pallars Sobirà. Cal assenyalar que l’advecció del nord-oest va provocar un episodi de vent fort a la majoria de comarques. Tot i que en general no va ser una ventada extraordinària, en alguns sectors del centre del país (tant de les comarques de ponent com del litoral i del prelitoral) feia uns quants anys que no s’enregistraven ratxes tan fortes. I en alguns casos, com ara a punts del Vallès Occidental i de l’Urgell, cal retrocedir fins a la ventada extraordinària del 24 de gener de 2009 per a trobar-ne una de superior. D’altra banda, aquesta configuració va provocar una nevada abundant al Pirineu, amb acumulacions de neu nova de fins a més de mig metre a les cotes altes del sector occidental, especialment del vessant nord, on al llarg de l’episodi es van superar els 70 o 80 cm.
 
A partir del dia 6 i fins el dia 19 de març la meteorologia va venir marcada per un bloqueig provocat per un potent anticicló ubicat al nord del continent europeu. La configuració va causar un tipus de temps sec com a conseqüència del desviament de les pertorbacions cap a altes latituds, i relativament càlid en relació amb la massa càlida que acompanyava a les altes pressions. Cal diferenciar dins d’aquest llarg període dues situacions particulars.
 
La primera situació a destacar va estar causada per un flux de llevant que es va generar a Catalunya els dies 12 i 13 de març com a conseqüència de la presència d’una baixa al nord d’Àfrica,  va deixar algunes precipitacions a l’extrem sud del país. Cal assenyalar les següents quantitats enregistrades a les EMA gestionades per l’SMC a la comarca del Baix Ebre: 16.1 mm a l’Ametlla de Mar, 10.5 mm al Perelló i 8.0 mm a Aldover.
 
La segona va estar produïda per un episodi de calor que va afectar Catalunya entre els dies 15 i 17 de març. Aquest episodi va estar provocat per una massa d’aire càlid instal·lada a l’Europa occidental i que va estar impulsada sobre el país pel flux del nord que es va generar com a conseqüència de la progressiva retirada de les altes pressions cap a l’Atlàntic. D’aquesta manera, la tramuntana es va caracteritzar per ser temperada en arribar al Principat, i fins i tot reescalfada a sotavent del Pirineu. Les característiques principals de l’episodi es destaquen a continuació:
 
-     Es van registrar màximes superiors als 25 ºC i cal assenyalar que 8 de les 126 EMA gestionades per l’SMC amb més de 10 anys de dades van superar la temperatura màxima absoluta de març entre els dies 16 i 17. Pel que fa a la temperatura nocturna, es va assolir la mínima més alta en un mes de març també a 8 de les 126 estacions amb més de 10 anys de dades, ubicades al prelitoral i en punts del Prepirineu, a la Costa Brava i al Tarragonès
 
-     Destaquen els valors registrats durant el dia 16 de març a la comarca de la Selva, de fins a 28,6 ºC a Anglès o 27,7 ºC a Santa Coloma de Farners. La matinada del dia 16 va ser càlida, amb una temperatura que va prendre valors pràcticament estiuencs a diversos sectors del nord del país, ja que es va situar entre els 15 i els 20 ºC a la Costa Brava, al Pla de l’Estany i a la Garrotxa i entre els 10 i els 15 ºC en algunes valls del Pirineu i del Prepirineu. A l’Estartit (el Baix Empordà), observatori amb 45 anys de dades, es va mesurar la temperatura mínima més alta de tota la sèrie en un mes març, ja que la mínima de diumenge (17,0 ºC) va superar clarament els 15,0 ºC del 22 de març de 1989.
 
-     La calor va continuar durant el dia 17 de març, quan al centre del dia la temperatura va tornar a ser molt alta arreu del país, essent en molts casos fins i tot lleugerament més alta que la del dia anterior. En aquest cas, es van superar els 25 ºC a bona part de l’interior, al prelitoral i a les valls del Prepirineu occidental, així com en alguns punts del litoral. Els registres més elevats van ser els 28,9 ºC de Vallirana (el Baix Llobregat) i els 28,8 ºC dels Hostalets de Pierola (l’Anoia).
 
-     Al conjunt del país l’episodi no es pot qualificar d’excepcional, ja que a la majoria de comarques fa només dos anys que es van assolir temperatures màximes i mínimes semblants o fins i tot lleugerament superiors (entre el 30 i 31 de març de 2012). D’altra banda, a la majoria de les EMA gestionades per l’SMC, amb sèries de fins a 25 anys, la temperatura màxima absoluta de març es va assolir el març de 2001, quan una advecció del sud-oest va provocar màximes superiors als 25 ºC pràcticament arreu del país i al voltant dels 30 ºC o lleugerament per sobre a punts del prelitoral.
 
A partir del dia 20 la retirada de les altes pressions va restablir el corrent en jet en altura i va afavorir el pas de pertorbacions a Catalunya. Cal assenyalar la que va afectar el país entre els dies 24 i 27 de març amb precipitacions, que si bé van ser generals, aquestes només van ser abundants a l’extrem nord del territori, tal com indiquen les següents quantitats registrades a les EMA gestionades per l’SMC: 50.8 mm al Lac Redon (2.247 m), 36.5 mm a Certascan (2.400 m) o els 33.9 mm a Sasseuva (2.228 m).
 
Entre els dies 29 i 31 de març una nova pertorbació va afectar el territori, si bé de característiques diferents a les que han afectat Catalunya durant els darrers mesos. Aquesta va donar un flux del sud-est com a conseqüència d’una zona de baixes pressions desenganxada del corrent general i que es va ubicar al sud de la península Ibèrica. D’aquesta manera, la precipitació va afectar fonamentalment al litoral i prelitoral amb quantitats que van arribar a ser abundants. Cal destacar les següents quantitats registrades a les EMA gestionades per l'SMC: 62.4 mm a Constantí (el Tarragonès), 51.5 mm a Viladrau (Osona) i 49.2 mm a Prades (el Baix Camp).
 
El mes de març ha resultat termomètricament càlid a gran part del país, a excepció del Pirineu oriental, el Baix Empordà, la serra de Prades, el delta de l’Ebre, el massís del Port i punts de la depressió Central i la comarca de la Selva on el mes ha estat normal (Figura 1).
 
Aquestes anomalies tèrmiques són conseqüència d’una inhibició de les entrades d’aire fred procedent d’altes latituds a causa, d’una banda, de la disposició zonal dels centres d’acció que va caracteritzar el principi i final del mes, i de l’altra, per les altes pressions que van dominar la meteorologia durant la part central del març.
 
 
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de març de 2014 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.
Mapa TMm
Mapa AT
La taula següent mostra les anomalies positives (diferències de la temperatura mitjana mensual de març respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de març pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors als +1.5 ºC a les EMA gestionades per l’SMC.
 
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Begues - PN del Garraf
el Baix Llobregat
+2.2
Barcelona - el Raval
el Barcelonès
+2.1
Vallirana
el Baix Llobregat
+1.8
Barcelona - Observatori Fabra
el Barcelonès
+1.8
Perafita
Osona
+1.8
Castellbisbal
el Vallès Occidental
+1.7
Puig Sesolles (1.668 m)
el Vallès Oriental
+1.7
Vilanova de Meià
la Noguera
+1.6
Font-rubí
l’Alt Penedès
+1.6
Castellnou de Bages
el Bages
+1.6
la Quar
el Berguedà
+1.6
Muntanyola
Osona
+1.6
Sant Romà d'Abella
el Pallars Jussà
+1.6
Sant Pere de Ribes - PN del Garraf
el Garraf
+1.5
Portbou
l’Alt Empordà
+1.5
la Granada
l’Alt Penedès
+1.5
Mollerussa
el Pla d'Urgell
+1.5
Vielha e Mijaran
la Val d'Aran
+1.5
Barcelona - Zoo
el Barcelonès
+1.5
 
 
Pluviomètricament, el mes de març ha estat sec a la major part de Catalunya, i fins i tot molt sec als extrems nord-est i sud, a la Catalunya Central, l’altiplà Central, desembocadura del riu Llobregat i el Garraf. En canvi ha estat plujós a gran part del Pirineu, massís del Port, la conca del riu Francolí i al sud de la Noguera. (Figura 2).
 
Aquesta configuració de les anomalies de precipitació és conseqüència dels fronts que van afectar al país de la mà d’una configuració molt zonal, arribant molt desgastats, però amb vent del nord-oest que va acompanyar algunes pertorbacions, deixant quantitats destacades al vessant nord del Pirineu. Cal assenyalar la pertorbació que va afectar Catalunya entre els dies 29 i 31 de març que va deixar quantitats destacades al litoral i prelitoral. Destacar que durant el dia 30 a àmplies zones del Baix Camp i del Tarragonès es va registrar gran part de la precipitació del mes, emfatitzant el caràcter irregular de la precipitació a la Mediterrània.
 
A continuació es mostren les EMA gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el mes de gener ha estat igual o superior als 75 mm:
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Lac Redon (2.247 m)
la Val d'Aran
189.7
Sasseuva (2.228 m)
la Val d'Aran
167.3
Certascan (2.400 m)
el Pallars Sobirà
156.2
Espot (2.519 m)
el Pallars Sobirà
153.7
Malniu (2.230 m)
la Cerdanya
116.6
Bonaigua (2.266 m)
el Pallars Sobirà
98.2
Vielha e Mijaran
la Val d'Aran
       92.2
Boí (2.535 m)
l’Alta Ribagorça
83.8
Sant Pau de Segúries
el Ripollès
79.1
PN dels Ports
el Baix Ebre
78.2
Ulldeter (2.410 m)
el Ripollès
75.3
 
 
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de març de 2014 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
Mapa PPT
Mapa APPT
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

 

5  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 575

Mapa TMm

Mapa TMm
PNG | 408

Mapa AT

Mapa AT
PNG | 272

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 322

Mapa APPT

Mapa APPT
PNG | 291

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined