El conseller Pelegrí ha signat aquest matí un conveni amb la consellera de Desenvolupament econòmic basca en el marc de la Fira Alimentaria 2014
Es comprometen a col·laborar en els àmbits de la producció ecològica, els productes de proximitat i la internacionalització de la indústria agroalimentària, entre altres
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i la consellera de Desenvolupament Econòmic i Competitivitat del Govern Basc, Ma Aranzazu Tapia Otaegui, han signat avui en el marc de la fira Alimentaria de Barcelona un protocol de col·laboració per a la promoció i l'impuls de la competitivitat del sector agroalimentari.
L'acord identifica la creació de grups de treball basco-catalans en cadascun dels àmbits definits per fomentar la capacitat productiva del sector primari, la comercialització, la innovació i la internacionalització de productes agroalimentaris.
El conseller Pelegrí ha destacat la importància d'aquest acord que permetrà trobar noves enteses i vies de col·laboració en àrees tan estratègiques com la dels productes de proximitat i de qualitat i el foment de la capacitat productiva del sector primari. A més, ha volgut fer èmfasi en la internacionalització del sector agroalimentari perquè “allò que marcarà l'era postcrisi serà la promoció actual que estem realitzant de la gastronomia, dels productes i del territori. Qualitat, creativitat i innovació contínua són fonamentals”.
La consellera basca ha assenyalat que “aquest acord ve a reforçar les actuacions del Govern basc encaminades a l'impuls i l'enfortiment de la comercialització dels productes locals considerant els nostres productors com a part activa de l'economia professional i productiva”.
A més, Pelegrí, en el marc de la fira Alimentaria, un dels aparadors mundials del sector de l'alimentació, ha volgut explicar que “Catalunya és un país petit, però amb un gran potencial exportador i d'internacionalització dels seus productes”. “Som emprenedors i oferim qualitat, professionalitat i innovació. I el Govern català i, especialment, el Departament d'Agricultura és un aliat estratègic del sector”, ha conclòs
Per la seva banda, la consellera Tapia ha manifestat que “un acord d'aquestes característiques amb la Generalitat de Catalunya possibilita impulsar iniciatives de manera conjunta que permeten orientar polítiques en benefici de les persones del sector primari i del medi rural i litoral d'Euskadi i de Catalunya”.
Àmbits de treball del Protocol de Col·laboració:
Producció ecològica:
Es proposa la creació d'un grup de treball que tindrà com a objectiu principal identificar i explorar la possibilitat de compartir mecanismes de:
1. Suport tècnic mutu en el desenvolupament del sistema de garantia de la producció agroalimentària ecològica: coordinació entre les autoritats competents i de control, formació del personal, entre altres.
2. Posada en comú de projectes que incorporin la innovació i la recerca aplicada i col·laborativa en l'àmbit de la producció.
3. Transferència dels resultats en el sector, intercanviant activitats de formació i mecanismes d'assessorament.
4. Identificació i valoració de resultats de diferents estratègies de comunicació i promoció de la comercialització i el consum dels productes ecològics:
5. Intercanvi d'experiències en matèria de la definició i engegada d'un observatori de consum.
6. Intercanvi d'experiències entre el Consell Catala de Producció Agrària Ecològica i el seu organisme homòleg d'Euskadi.
Productes Circuit curt, producte local:
L'objectiu principal en aquest àmbit és conèixer en profunditat l'experiència del projecte de la venda de proximitat a Catalunya i compartir:
a. Principals dificultats per a l'engegada de la norma i les solucions aportades.
b. Valoració d'aquesta iniciativa per part del sector, dels consumidors i de l'Administració.
c. Altres iniciatives i estratègies d'interès (circuits curts, mercats locals, mercats municipals, identificació de producte.)
d. Relació amb el sector de la gastronomia i la restauració
Internacionalització dels productes agroalimentaris
L'objectiu principal és compartir estratègies i experiències en matèria d'internacionalització dels productes agroalimentaris i identificar potencials sinergies.
• Identificació de les eines que utilitzen les administracions per a la internacionalització de les seves empreses.
• Identificació de països preferents
• Accions i activitats prioritàries
• Eines de suport financer i d'acompanyament
Participació en xarxes col·laboratives
Amb relació a l'especial sensibilitat dels respectius governs autonòmics cap als temes de cooperació exterior, des d'on es vol maximitzar la respectiva presència europea i internacional en un món complex però interactiu, des del present Conveni proposem els objectius comuns següents:
- Identificar les principals xarxes amb influència en els àmbits de col·laboració definits.
- Facilitar l'accés mutu a les diferents xarxes col·laboratives identificades a fi de tenir un major pes en les decisions estratègiques que es puguin adoptar.
- Participar conjuntament en xarxes i programes que permetin compartir projectes i recursos per a la consecució d'objectius comuns.
- Establir fórmules de valoració conjunta i desenvolupament d'oportunitats de participació en consorcis europeus i internacionals per al desenvolupament de projectes d'interès compartit.
Transferència de coneixement i innovació
L'objectiu és establir canals de col·laboració per a difusió d'activitats de transferència de coneixement entre el País Basc i Catalunya, en aquells àmbits d'interès comú o estratègics. Potenciar les visites d'agricultors, ramaders i silvicultors entre les dues comunitats. Facilitar el treball col·laboratiu entre tècnics assessors de les dues comunitats.
El cooperativisme agroalimentari
L'objectiu és reforçar la posició del sector cooperatiu en la indústria agroalimentària amb l'intercanvi dels models de cooperatius del País Basc i Catalunya.