
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general, acompanyat del director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta, del conseller delegat executiu de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA) i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Marià Morera, ha presidit, aquest vespre, l’acte de lliurament dels Premis ‘Barcelona Mediterrània’, celebrat a la Capella de Santa Àgata de la capital catalana.
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció tot agraint a la Fundació Dieta Mediterrània la gran tasca que està duent a terme amb l’objectiu de fomentar la investigació i la difusió dels avantatges de la Dieta Mediterrània, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat; i felicitant els guardonats, a qui alhora ha encoratjat en aquesta “tan important tasca de posar en valor aquesta part del nostre patrimoni immaterial”.
Pelegrí ha destacat que l’alimentació mediterrània és una valuosa herència cultural que, a partir de la simplicitat i la varietat, ha donat lloc a una combinació equilibrada i completa d’aliments, gens renyida amb el plaer gastronòmic; i ha fet palès que l’oli d’oliva verge, verdures i hortalisses, fruita fresca, llegums, pa/ pasta/ arròs, fruita seca, làctics, peixos / carns, aigua, vi / cava/ cervesa per copes, són “el top 10 del rebost mediterrani”. Es tracta, com ha assenyalat, d’un model d’alimentació basat principalment en productes frescos, locals i de temporada, i a més és una dieta oberta: accepta productes no autòctons (com el Kiwi, les hamburgueses, la soja), etcètera, amb la condició que es consumeixin adequadament.
En aquest punt, el conseller ha subratllat que “el patró d’alimentació de la Mediterrània es considera una proposta d’alimentació molt saludable i, segons evidencia la ciència, els mediterranis van aconseguir, a través dels segles, configurar un model alimentari excel·lent per a la salut, com fa palès la baixa incidència de malalties de cor i circulatòries, la major esperança de vida entre les població de la Mediterrània, la descens del risc de càncer, o la disminució fins un 4% de la probabilitat de desenvolupar diabetis. A més, té nombrosos efectes positius no només sobre el físic sinó també sobre el psíquic: noves investigacions confirmen que aquesta dieta disminueix el risc de patir depressió o altres malalties de caràcter psicològic. Els hàbits dietètics són determinants de l’estat de salut dels individus i de les societats, cada vegada ens adonem més que, efectivament ,som el que mengem. A més, la competició entre alimentació i genètica està molt equilibrada, i podem rescatar una genètica fluixa amb una bona nutrició i, d’altra banda, podem arruïnar una bona genètica·.
Josep Maria Pelegrí també ha remarcat que “hem de ser capaços d’adaptar l’alimentació mediterrània als canvis sociològics i culturals que s’han produït en les darreres dècades, així com als que es vagin produint, ja que estem vivint una certa llunyania”; i ha apuntat alguns aspectes a millorar la Catalunya com la disminució del consum de fruites i hortalisses, i de peix, l’increment del consum de brioixeria, o l’obesitat infantil. “És per això, que cal dur a terme les accions necessàries per a recuperar-la i preservar-la, com ara, entre altres, educant la població infantil, perquè és primordial que els nostres nens coneguin la importància de l’alimentació en la salut; o mitjançant l’esforç de les administracions per a impulsar el consum de fruites i verdures tant entre els joves –com fa el Pla de Consum de fruita i verdures a les escoles- com als adults per a un envelliment sa; així com aprofitar el boom mediàtic que viu la cuina per a posar de manifest els beneficis de la Dieta Mediterrània, o també amb l’exportació de la nostra agroindústria com a ambaixadora d’aquest model alimentar”.
Així, Pelegrí ha incidit en què “la dieta Mediterrània ha de ser un patrimoni real, palpable, un hàbit estès arreu del nostre país; i els premiats avui són un gran exemple de contribució a aquesta tasca, com visionaris com Francisco Grande Covián, pioner en la defensa i valorització de la Dieta Mediterrània”.
Finalment, el conseller ha recordat l’anunci que ell mateix va fer ahir de creació de l'Observatori internacional de la Dieta Mediterrània, i que un grup de destacats científics, que han estat treballant en la iniciativa europea MedDiet (Mediterranean Diet and Enhancement of Traditional Products), i coordinats pel doctor Ramon Estruch, desenvoluparan, durant els propers mesos, la proposta d’aquest Observatori.
Josep Maria Pelegrí ha tancat la seva intervenció encoratjant també les noves generacions a apostar per la Dieta Mediterrània, innovant i renovant-se però sense perdre l’essència tradicional. És l’alimentació del present, però també del futur per a garantir una alimentació saludable i apostant pels productes de la terra”, i ha afegit que “els moments que estem vivint ens reclamen generar complicitats, sinèrgies entre institucions públiques, privades i societat, per a promoure i difondre les bondats de la Dieta Mediterrània. Sense la vostra col·laboració i la de tots junts, no seria possible arribar on som ara. I encara ens queda molt camí per recórrer. És una joia que hem de preservar i promocionar”.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.




