• Es presenta la segona edició dels Premis Vinari
Bort, Calçada, Pelegrí i Nebot durant la presentació
Bort, Calçada, Pelegrí i Nebot durant la presentació
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, acompanyat del conseller delegat executiu de Prodeca i director general de l’INCAVI, Jordi Bort, ha presidit la presentació de la segona edició dels Premis Vinari. L’acte també ha comptat amb l’assistència del comissari del Tricentenari de la Generalitat de Catalunya, Miquel Calçada, i del director de vadevi.cat i dels Premis Vinari, Joan Nebot.
 
Durant la seva intervenció, Pelegrí ha lloat la iniciativa de crear els Premis Vinari, ja que són “una eina excel·lent per promocionar la producció vitivinícola catalana”. El conseller també ha dit que presentar la segona edició d’aquests premis en el marc de la fira Alimentaria 2014 ha estat un gran encert, ja que aquest saló és un “magnífic aparador mundial del sector de l’alimentació i les begudes”.
 
El conseller ha afirmat que el sector vitivinícola català elabora un producte de gran qualitat i amb molt valor afegit, i això “és un element imprescindible per poder vendre i, per tant, prosperar”. En aquest sentit, Pelegrí ha volgut destacat la gran tasca que estan duent a terme les empreses vitivinícoles catalanes per posar en valor els nostres vins, i per dignificar i augmentar preus per la seva qualitat a fi de generar una identitat pròpia.
 
Pelegrí també ha recordat la importància de l’exportació. En aquest sentit, les exportacions de vi i cava s’han triplicat des de l’any 2009 a l’any 2012, fins a arribar als 9,7 M€. Per Pelegrí, la internacionalització s’ha convertit en una “visió estratègica, estructural i de caràcter permanent”. Catalunya és un país petit però amb gran potencial exportador i d’internacionalització dels seus productes. Actualment ens trobem en un molt moment vitivinícola, som competitius a nivell mundial, som emprenedors i oferim qualitat, professionalitat i innovació, ha afirmat Pelegrí.
 
El conseller també ha ressaltat que el futur del sector ha d’estar lligat a la innovació. “Innovar ja no és una opció, és adaptar-nos a les necessitats d’uns consumidors que estan canviant increïblement ràpid”. Per Pelegrí, per millorar el nostre posicionament competitiu “hem d’innovar més i millor”.
 
Finalment, el conseller ha explicat que des del Govern català s’està treballant per tal que Catalunya sigui un punt de referència en el mapa enoturístic internacional,  tot potenciant una oferta variada i de qualitat. “Quan tastem un vi fem un recorregut pel nostre territori, sentim la tradició, l’esforç dels productors, la cultura i història del país...Això és una experiència sensorial que hem d’aprofitar i fer extensiva”.
 
El director dels Premis Vinari, Joan Nebot, ha emfatitzat que "hem de situar el nostre vi en el món, ja que és un subjecte en si mateix amb les seves característiques pròpies". Per Nebot, la gala final dels premis "ha d'esdevenir la gran nit del vi català".
 
Per la seva banda, el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, ha fet una crida perquè els catalans donim al nostre vi "el prestigi i el valor que es mereix". Per Calçada, "parlar de vi és parlar de persones, de territori, de paisatge...els nostres vins són una manifestació de la nostra manera d'entendre el món".
 
 
Premis Vinari 2014
 
Els Premis Vinari tornen aquest 2014 per continuar donant a conèixer la qualitat vitivinícola del país i reforçar la tendència de creixement de la quota del vi català a Catalunya. Enguany, el certamen ha entrat a formar part dels actes de commemoració del Tricentenari del 1714 de la Generalitat com a una més de les accions realitzades dins l’àmbit econòmic.
 
El concurs s’estructura amb diverses fases: aquests dies i fins al 30 d’abril es poden formalitzar les inscripcions dels vins a través del lloc web vinari.cat. A partir de llavors, es duran a terme un seguit de tastos preliminars a cegues de totes les referències presentades. Les mostres que obtinguin una millor puntuació, passaran a la fase final, on se seguirà el format de tast a cegues per fer la tria dels guanyadors. El lliurament de premis tindrà lloc al mes d’octubre en una gala que esdevindrà, com l’any passat, la gran festa del vi català.
 

2  

Imatges

Bort, Calçada, Pelegrí i Nebot durant la presentació

Bort, Calçada, Pelegrí i Nebot durant la presentació 2295

Moment de la presentació

Moment de la presentació 3644