Protecció Civil de la Generalitat posa en Prealerta el pla ALLAUCAT pel perill d'allaus a l'Aran -Franja Nord i manté la de l'INUNCAT per la previsió de pluges avui

query_builder   3 abril 2014 12:42

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat posa en Prealerta el pla ALLAUCAT pel perill d'allaus a l'Aran -Franja Nord i manté la de l'INUNCAT per la previsió de pluges avui

 
  • Es manté la Prealerta del pla INUNCAT per intensitat de pluges i acumulació d’aigua generalitzades avui al territori català. Actualment ja s'han acumulat 95 l/m2 a Espot, 86 l/m2 a Farrera, 74 l/m2 a Boí
  • A la Prealerta del pla INUNCAT s'afegeix la previsió de fort onatge al litoral de l'Empordà i la Selva avui i demà
  • La Prealerta del Pla ALLAUCAT és avui a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa perquè la pujada de temperatures combinada amb les precipitacions d’avui augmenta el perill d’allaus
  • També es posa en Prealerta el Pla NEUCAT per la previsió de nevades avui al Pallars Sobirà i la Val d’Aran
 
Protecció Civil de la Generalitat DGPC ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT, pel perill d’allau fort (nivell 4) avui a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, segons les informacions de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC). L’acumulació de pluja dels darrers dos dies combinada amb l’augment de la temperatura, desestabilitzarà les plaques de gel a la zona i farà que es puguin produir allaus espontanis.
 
També hi ha un nivell marcat (nivell 3) de perill d’allaus a la resta del Pirineu i Prepirineu.  
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana que es tinguin en compte els consells d’autoprotecció per risc d’allaus.
 
Prealerta INUNCAT per precipitacions intenses, acumulació de pluja i fort onatge
 
D’acord amb la darrera informació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de pluges intenses avui. Aquest matí i fins al migdia, les precipitacions intenses seran locals i acompanyades de tempesta i calamarsa, a tot Catalunya, excepte al Pirineu occidental i l’Empordà.
 
A partir del migdia i fins al vespre, les pluges es concentraran a les demarcacions de Girona (excepte l’Empordà), la Catalunya Central, les comarques de Barcelona, el nord del Camp de Tarragona i la Segarra. A la zona afectada, les pluges podran superar els 20 litres/m2 en 30 minuts.
Pel que fa a l’acumulació d’aigua, l’SMC preveu que avui es pugui superar el llindar de 100 l/m2 en 24 h, als extrems nord i sud del país. Queden afectades per la previsió les comarques del Pirineu i Prepirineu i les comarques gironines (excepte Pla de l’Estany, Gironès i Baix Empordà). Al sud de Catalunya, es podrà superar el llindar d’acumulació de pluja a les comarques de Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Garrigues.
Segons dades de l’SMC, les darreres hores s’han acumulat 95 l/m2 a Espot, 86 l/m2 a Farrera, 74 l/m2 a Boí.
Pel que fa a l’augment dels cabals dels rius per les darreres pluges i el desglaç sobretot al Pirineu occidental, la previsió és que els cabals puguin augmentar significativament. No obstant, degut a la baixada de la cota de neu al llarg del dia d’avui, en aquests moments, ha disminuït el perill de crescudes importants anteriorment previstes.  
 
Protecció Civil de la Generalitat també ha posat en Prealerta l’INUNCAT per la previsió de fort onatge avui i demà a la costa de l’Empordà i la Selva. Segons l’SMC, les onades podran superar els 2,5 m (maregassa) i hi haurà mar de fons de l’est. El vent bufarà de component est fins al vespre i després serà de component nord.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es recomana molta precaució a la ciutadania a prop de lleres, rius i guals si us trobeu en una zona on descarrega amb força. En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, eviteu travessar rieres i torrents perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.
 
També es recomana extremar la precaució en les activitats recreatives i professionals al mar, no accedir als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força i respectar els tancaments d’accessos a aquests punts. S’aconsella allunyar-se d’espigons, esculleres i passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions.
 
Prealerta del Pla NEUCAT
 
D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT davant la previsió de l’SMC de nevades a para la Val d’Aran i al Pallars Sobirà a partir d’aquest vespre i fins demà divendres a la tarda. Els podran superar els 20 cm de neu als 1.400 metres i, al final del dia, la cota de neu baixarà fins als 1.500 metres i, demà, la cota de neu se situarà als 1.400 metres.
 
Protecció Civil recomana, a l’habitatge, revisar els punts d'entrada d'aire (cal que els protegiu amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (si són massa llargues cal que les podeu) i l'estat de la calefacció. Més consells a: www.gencat.cat/interior/nevades.
 
Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined