La Fira Trapezi de Reus incidirà en la vessant professional del circ català

query_builder   4 abril 2014 17:18

event_note Nota de premsa

La Fira Trapezi de Reus incidirà en la vessant professional del circ català

  • Amb un cartell amb 11 propostes internacionals, 21 de nacionals i 3 de la resta de l’estat.
Avui s’ha presentat al Departament de Cultura Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, que  tindrà lloc del 8 a l’11 de maig de 2014 a diferents espais de la ciutat de Reus. Places, carrers, teatres i carpes de la capital del Baix Camp acolliran durant 4 dies un total de 36 companyies que realitzaran més de 80 representacions. Artistes procedents de França, Bèlgica, Canadà, Suècia, Eslovàquia, Itàlia, Marroc, Argentina, Brasil, Xile, Espanya i Catalunya presentaran les seves produccions més actuals (tots els muntatges són de recent creació) centrades en diferents tècniques i disciplines i que destaquen per la transversalitat de llenguatges.
 
La Fira té aquest un cartell amb 11 propostes internacionals 21 de nacionals i 3 de la resta de l’estat i dos objectius estratègics clars: la internacionalització del circ de factoria catalana i el reforç a l’àmbit professional de la fira.
 
Aquestes són les apostes de la present edició de la Fira de Circ de Catalunya, que un any més arriba a la ciutat de Reus la primera setmana de maig. Decisions acompanyades d’una clara implicació institucional, tant per part de la ciutat que acull aquest esdeveniment –que vol reforçar el seu caràcter cultural- com de la Generalitat de Catalunya –a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals i de la participació de l’Institut Ramon Llull que veu la necessitat de convertir Trapezi en una veritable eina de projecció del circ català i punt de trobada professional. Una tasca de llarg recorregut però que aquest any, tant amb la programació com amb les activitats, posa les bases d’un nou model i fa les primeres passes.
 
Durant la presentació, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha remarcat que “som en un  moment en què comencem a estar en un nivell on volem que Trapezi estigui. I això ho estem fent amb una col·laboració notable entre sector, Ajuntament de Reus i Generalitat”.  El conseller ha afegit que “ el circ català viu un moment d’eclosió creativa. I a Trapezi, Fira de Circ de Catalunya, a Reus, se’n veurà una mostra de gran qualitat”.
 
Si el circ a Catalunya comença a tenir instruments, organismes, festivals, professionals i artistes de qualitat i que conformen un teixit sectorial organitzat, la fira Trapezi ha de ser en un futur no massa llunyà el catalitzador anual, el hub de trobada i l’aparador artístic del país i la seva creació i producció més recents. L’aposta per la internacionalització del circ català i del Trapezi es visualitza aquest any amb la implicació d’organismes institucionals i l’accés a xarxes europees com ara CircusNext (suport a la creació), Autopistas (suport a gires d’espectacles de Quebec, Amèrica del Nord, països nòrdics, França i Catalunya) o Camins Emergents (xarxa transpirinenca de companyies emergents). També s’ha apostat per convocar a Reus a programadors catalans, espanyols i estrangers al voltant d’un espai de trobada de professionals el dissabte 10, que facilitarà el contacte entre companyies actuants i possibles compradors o finançadors dels espectacles. Un espai on l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APPC) gestionarà un punt d’informació amb tot el catàleg de propostes artístiques de les companyies de circ del país, es presentarà la nova web catcirc.cat, i on els artistes participants podran mostrar el seu treball de manera personalitzada.
 
Tallers de formació, assessorament a companyies, Escola de l’espectador, una exposició fotogràfica i altres activitats paral.leles configuren el programa d’actes que transcorre en paral·lel a les presentacions i espectacles. Trapezi proposa a més un espai – El covador – a les escoles de circ Rogelio Rivel de Barcelona i Carampa de Madrid per mostrar una selecció dels seus treballs en un espectacle conjunt presentat en format de cabaret. A més, la fira del circ presentarà el resultat de la convocatòria conjunta realitzada amb la Central del Circ per donar suport en la creació, producció i, finalment, exhibició d’un artista emergent, a la qual s’han presentat més de 15 propostes. Xavier Sánchez amb el seu número Oyeblikk Alene, una peça d’acrobàcia a terra, ha estat l’escollit pel seu valor d’investigació i nou enfoc.
 
Nous llenguatges i formats artístics
Trapezi fa aquest any una clara aposta pels artistes emergents, la nova creació i l’experimentació. La transversalitat i la convivència de llenguatges, l’aposta per altres disciplines –com la dansa o les arts plàstiques-, noves tendències i estètiques en la posada en escena, així com la innovació i el risc, són els valors principals que configuren la programació. Aquest ha estat el criteri de l’actual direcció artística, liderada per Jordi Gaspar, convençuda que les companyies emergents, així com la qualitat, la novetat i la varietat de formats (carpa, sala, carrer i cabaret) faciliten la projecció internacional i estatal del circ català.
 
Projectes com “Dona’m una pista”, que aposta per l’exhibició de treballs en procés de creació –en col·laboració amb CircusNext-, el mencionat espai de El covador –destinat a les escoles de circ- o el nou Trape-xic, destinat a activitats per infants de 0 a 5 anys, són alguns exemples d’aquesta voluntat d’endreçar i identificar l’oferta, acostant la realitat del circ i totes les seves expressions al públic.
 
El Cabaret per la seva banda, canvia d’emplaçament, abandona La Palma i trasllada les sessions “golfes” al Parc de Sant Jordi per oferir millors condicions i més aforament.
 
En definitiva, espectacles de carrer, itinerants, propostes de carpa i de sala configuren un programa de 4 dies amb més de 80 funcions que converteixen Reus en la capital del circ.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined