Els grups Leader organitzen i participen en actes i jornades per a divulgar els seus projectes en desenvolupament territorial, amb temàtiques tan diverses com la responsabilitat social empresarial, la valorització del producte local, l’emprenedoria, els joves, la biomassa, l’estalvi energètic o la petjada de CO2
 
 
Els 13 grups d’acció local (GAL) Leader van ser seleccionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a aplicar la metodologia Leader a Catalunya, en el marc de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013.
 
Un dels objectius principals dels GAL és la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts, que convoca anualment el Departament, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.
 
Entre les actuacions d’aquest mes d’abril destaquen les jornades tècniques de “Branding i packaging. Criteris per a arribar al consumidor amb èxit” i de  “Comercialització del producte agrícola. Efectivitat a través de les TIC”, que organitza el Consorci Leader Urgell – Pla d’Urgell en el marc de  la nova edició dels "Seminaris de Valor Afegit" del projecte GUSTUM, que s’estructuren al voltant de cinc jornades formatives, de quatre hores de durada cadascuna, que es desenvoluparan a l'Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Tàrrega i a la seu dels Consells Comarcals de l’Urgell i del Pla d’Urgell.
 
En aquesta edició, els seminaris estan pensats per als productors i elaboradors artesans, abordant temàtiques clau per a ells com la distribució comercial i el màrqueting, el packaging i la creació de marca, i els usos de les noves tecnologies per la promoció i la comercialització dels seus productes, entre d'altres.
 
 
Jornada tècnica “Branding i packaging. Criteris per a arribar al consumidor amb èxit”
-          Data i lloc: 10 d’abril. Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Tàrrega.
-          Hora d’inici i durada: de 10:00h a 14:00h.
-          Breu descripció: jornada en què es parlarà de la importància de la marca i d'un bon packaging per tal d'arribar als consumidors.
-           
 
 
Jornada tècnica “Comercialització del producte agrícola. Efectivitat a través de les TIC”.
-          Data i lloc: 24 d’abril. Consell Comarcal del Pla d’Urgell, a Mollerussa.
-          Hora d’inici i durada: de 10:00h a 14:00h.
-          Breu descripció: en la jornada es tractarà de com utilitzar les tecnologies en la comercialització de productes agroalimentaris.
 
 
Altres actuacions previstes per al mes d’abril són:
 
 
Jornades  ODISSEU per a l’ocupació i l’emprenedoria a l’IES Montsià, a Amposta
(Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
 
Fòrum per a l’ocupació
-          Data i lloc:  9 d’abril.
-          Hora d’inici i durada:  de 10:00h a 13:00h.
-          Breu descripció: jornada impulsada en el marc del projecte de cooperació catalana ODISSEU, orientada a la creació d’un espai de trobada i interacció entre empreses i estudiants de formació professional de la comarca del Montsià. Des de l’esmentat Consorci es col·labora en la recerca d’empreses i entitats del territori que vulguin participar en el Fòrum. 
 
La jornada va adreçada a estudiants de segon curs de Cicle Superior del Montsià (Amposta, La Sénia, Ulldecona, La Ràpita, Santa Bàrbara).
 
 
Setmana de l’emprenedoria
 
            Jornada de l’energia i l’eficiència energètica
 
-          Data i lloc: 9 d’abril.
-          Hora d’inici i durada:  de 11:30h a 13:00h.
-          Breu descripció: jornada impulsada també en el marc del projecte de cooperació catalana ODISSEU. L’acte consisteix en una presentació d’experiències en el sector de l’energia i l’eficiència energètica. Des del Consorci es col·labora en la recerca de les experiències.
 
            Jornada de cooperatives
 
-          Data i lloc:   10 d’abril.
-          Hora d’inici i durada:  de 10:00h a 11:30h.
-          Breu descripció: aquesta jornada també està impulsada dins del projecte de cooperació catalana  ODISSEU, i consisteix en una presentació d’experiències cooperatives del territori. Des del Consorci es col·labora en la recerca de les experiències. 
 
       
Jornada Masies + Sostenibles: Construccions i rehabilitacions sostenibles
(Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
 
-          Data i lloc: 24 d’abril, a la Seu del Col·legi Oficial Arquitectes i Enginyers Tècnics de les Terres de l’Ebre, a Tortosa.
-          Hora d’inici i durada: de 10:00h a 13:00h.
-          Breu descripció:  en el marc del projecte de cooperació catalana “Masies + Sostenibles”, s’organitza una jornada tècnica sobre arquitectura sostenible i bioconstrucció. Durant l’acte tindrà lloc una presentació d’experiències de consum energètic nul, a més d’una ponència per a presentar el laboratori de qualificació tècnica de les edificacions i  aïllaments. El Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià organitza la jornada conjuntament amb el Col·legi Oficial Arquitectes i Enginyers Tècnics de les Terres de l’Ebre.
 
La jornada va dirigida a administracions, gestors i responsables tècnics en sostenibilitat ambiental i instal·lacions energètiques, arquitectes, arquitectes tècnics i enginyers, constructors i gestors ambientalistes.
 
Jornada del sector de la biomassa a les Terres de l’Ebre: el rol de l’administració
(Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
 
-          Data i lloc: 30 d’abril. Universitat Rovira i Virgili. Tortosa.
-          Hora d’inici i durada:  de 10:30h a 13:30h.
-          Breu descripció:  En el marc de la Fira Expoebre i dins el certamen Ebreambient, dedicat a les potencialitats del sector energètic sostenible i l’aprofitament de la biomassa, se celebra aquesta jornada orientada a visualitzar el rol de l’administració en el procés d’implantació d’energies sostenibles, concretament en l’ús de la biomassa com a alternativa als combustibles actuals. S’hi durà a terme un repàs a diferents experiències i intervencions tècniques que permetrà conèixer l’estat actual de la biomassa i el seu posicionament dins el territori ebrenc. El Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià organitza la jornada, conjuntament amb Fira Tortosa (Ajuntament de Tortosa) i el Consorci de serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE).
La jornada està adreçada a agents econòmics, administracions, gestors i responsables tècnics en sostenibilitat ambiental i instal·lacions energètiques (esportives, turístiques, associacions...), agricultors, gestors de forest i propietaris, entre d’altres.
 
Jornada d’Estalvi Energètic a l’empresa
(Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya, ADRINOC)
 
-          Data i lloc: 9 d’abril. Fundació d'Estudis Superiors d'Olot.
-          Hora de inici i durada: de 10:00h a 12:00h.
-          Breu descripció: formació dirigida a les empreses que implanten la Responsabilitat Social Empresarial (RSE), amb accions dins del seu Pla de Millora. Aquesta formació versarà sobre l'Estalvi Energètic a l'empresa.
 
La jornada s’adreça a empresaris del territori que implanten mesures de RSE.
 
 
IV Festival de Pasqua de Cervera. Música catalana clàssica “Trio per a piano, vins i formatges”
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
 
-          Data i lloc: del 12 al 19 d’abril. Auditori Municipal de Cervera.
-          Hora d’inici i durada: a partir de les 19:00h.
-          Breu descripció: en el marc del IV Festival de Pasqua de Cervera, s’ha previst dues sessions de “Trio per a piano, vins i formatges”, en les quals es realitzarà un tast guiat de vins i formatges de les terres de Lleida amb música catalana. Es tracta d’una acció emmarcada dins del projecte de cooperació GUSTUM.
 
 
 
Tast d’oficis al Priorat, a Escola d'Enologia de Falset (Jaume Ciurana) - INS Priorat. Falset.
(Consorci Leader Priorat – Baix Camp)
 
Tallers organitzats en el marc del projecte de cooperació ODISSEU, dirigits a joves de la comarca.
 
           Curs de carretillers
 
-          Data i lloc: 7- 9 d’abril.
-          Hora d’inici i durada: de 16:00h a 20:00h.
 
           Formació d’oleïcultura
 
-          Data i lloc: 10 d’abril.
-          Hora d’inici i durada: de 9:00h a 13:00h.
 
            Triatge i degorjat de cava
 
-          Data i lloc: 24 d’abril.
-          Hora d’inici i durada: de 9:00h a 13:00h.
 
Promoció del producte local i comarcal a la “Fira Q de Balaguer”
(Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord)
 
-          Data i lloc: 26 i 27 d'abril. Fira de Balaguer.
-          Hora d’inici i durada: horari de la Fira.
-          Breu descripció: participació amb els productors de la comarca de la Noguera en la “Fira Q de Balaguer”, en el marc del projecte GUSTUM.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 423