- Mascarell: "Els premis Pompeu Fabra mostren el desig d'utilitzar la llengua amb naturalitat, amb la voluntat explícita de no ser considerat un acte trascendent, sinó de la normalitat del dia a dia. L'únic que volem és fer les coses com qualsevol altre país, emprant una llengua que sembla mentida que encara haguem de reinvindicar"
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit aquest vespre l'acte de lliurament de la cinquena edició dels Premis Pompeu Fabra al Palau de la Generalitat. També han participat a l'acte la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i l’escriptor, antropòleg i sociòleg Joan Francesc Mira. Els Pompeu Fabra es van instituir l’any 2008 amb l’objectiu de reconèixer les aportacions al foment de l’ús de la llengua catalana de persones, entitats, empreses o organitzacions.
El grup musical Manel, el filòleg Joan Melià, els establiments Viena, la revista cultural Núvol, la voluntària per la llengua Ileana Belfiore i el projecte Rossinyol de la Universitat de Girona i la Fundació Servei Solidari són els guanyadors dels V Premis Pompeu Fabra, impulsats pel Departament de Cultura a través de la Direcció General de Política Lingüística.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que aquests premis "mostren el desig d'utilitzar la llengua amb naturalitat, amb la voluntat explícita de no ser considerat un acte transcendent, sinó de la normalitat del dia a dia. L'únic que volem és fer les coses com qualsevol altre país, emprant una llengua que sembla mentida que encara haguem de reinvindicar. La voluntat dels catalans és el que ha fet que haguem arribat fins aquí, a un punt molt proper a la normalitat. El problema és que la principal institució que hauria de configurar la normalització de la llengua, l'estat, en comptes d'ajudar, ha posat pals a les rodes".
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha destacat dels guardonats que "heu contribuït a mantenir rica la memòria de la llengua, us heu fet mereixedors del nom de Pompeu Fabra i del nostre reconeixement. Les llengües funcionen com una corda amb dos extrems, un que recorda el passat i l'altre cap a la renovació de la pròpia llengua. Això és el que avui volem exemplificar amb aquests guardons".
En aquesta edició 2014, el Jurat ha valorat les candidatures presentades pel Departament de Cultura a través de les seves direccions generals, l’Institut Ramon Llull, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el TERMCAT. El veredicte ha estat el següent:
- Premi Pompeu Fabra a la projecció i difusió de la llengua catalana: Grup musical Manel, integrat per Guillem Gisbert, Martí Maymó, Roger Padilla i Arnau Vallvé.
Manel ha portat les seves cançons en català per la geografia catalana, l’Estat espanyol (Madrid, Sevilla, Vigo...) i també a ciutats europees, com Berlín o Londres, o sud-americanes, com Buenos Aires. El seu àlbum Atletes, baixin de l'escenari, publicat l’abril del 2013, va ser número 1 de vendes a tot l'Estat espanyol, al cap d'una setmana de publicar-se, amb més de 10.000 còpies venudes.
- Premi Pompeu Fabra a la trajectòria professional, científica o cívica: Joan Melià i Garí.
Joan Melià i Garí és professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears i expert en sociolingüística, didàctica de la llengua i planificació lingüística. Va ser director general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears entre els anys 1999 i 2003.
- Premi Pompeu Fabra de l'àmbit socioeconòmic: Establiments Viena.
Viena utilitza el català amb normalitat, juntament amb altres idiomes, tant en el web com en les comunicacions exteriors i interiors als seus 44 establiments, escampats per Catalunya i Andorra. Recull el premi el senyor Marc Siscart, director general d’Establiments Viena.
- Premi Pompeu Fabra de comunicació i noves tecnologies: Núvol.
Núvol és una publicació digital especialitzada en cultura que ofereix un producte d’alta qualitat íntegrament en llengua catalana. La llengua catalana, així mateix, és objecte d’especial atenció a la secció “Homo Fabra”.
- Premi Pompeu Fabra a la incorporació a la comunitat lingüística catalana: Ileana Belfiore.
Ileana Belfiore és italiana i va arribar a Catalunya el 2007. Va començar a estudiar català i ha assolit el màster en correcció i assessorament lingüístic. Actualment participa en el programa Voluntariat per la llengua com a voluntària, i anteriorment hi havia participat com a aprenent.
- Premi Pompeu Fabra al voluntariat lingüístic: projecte Rossinyol, desenvolupat per la Universitat de Girona i la Fundació Servei Solidari.
El projecte Rossinyol té per finalitat establir una xarxa de relacions entre estudiants de les diferents facultats de la Universitat de Girona i alumnes d’origen estranger de les escoles i centres de secundària de les comarques de Girona. Recull el premi Jordi Feu, director del Gabinet de Mentoria Social de la Universitat de Girona.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit el jurat de l’edició d’enguany, que han integrat la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros; el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna; el gerent del Consorci per a la Normalització Lingüística, Josep Madorell; el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Miquel Valls; el president de la Xarxa Vives d’Universitats, Fabrice Lorente, i la subdirectora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs, com a secretària.
1
Vídeos
1