La recuperació virtual de les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll, premiada com a millor projecte multimèdia al congrés "Museums and the Web" a Baltimore

query_builder   9 abril 2014 12:15

event_note Nota de premsa

La recuperació virtual de les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll, premiada com a millor projecte multimèdia al congrés "Museums and the Web" a Baltimore

  • El projecte forma part del programa Romànic Obert, impulsat pel Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, i ha permès incrementar en un 40% els visitants a l’església 
  • Aquest premi consolida Catalunya com un dels nodes europeus d’innovació en cultura, atès que és el tercer premi d’aquest congrés que rep en els últims sis anys
Imatge de la recuperació virtual de les pintures de Sant Climent de Taüll
La 18a edició del congrés anual “Museums and the Web” ha premiat com a millor iniciativa multimèdia el projecte Taüll1123, de recuperació virtual de les pintures romàniques de l’església de Sant Climent de Taüll, impulsat pel Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”. La recuperació forma part del programa Romànic Obert, de recuperació i posada en valor de l’art romànic català.
 
Des de la seva inauguració al novembre de 2013, la iniciativa Taüll1123 ha permès incrementar en un 40% els visitants a l’església. Aquest projecte de museïtzació forma part de la restauració i adequació de l'església romànica que en els darrers anys han portat a terme el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social "la Caixa", amb la col·laboració del Bisbat d’Urgell, el Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí, i el MNAC. El projecte global va tenir un cost de 400.000 euros que va aportar íntegrament l’Obra Social "la Caixa".
 
El congrés “Museums and the Web” se celebra als Estats Units i Canadà des de 1997. Presenta la recerca més avançada i els millors exemples mundials de projectes digitals en el sector dels museus i del patrimoni cultural, natural i científic i s’ha convertit des de fa més d’una dècada en el congrés de referència en el món de les tecnologies i el patrimoni.
 
L’edició d’enguany s’ha celebrat a Baltimore del 2 al 5 d’abril amb presència de 700 directius i especialistes en museus, comunicació i tecnologies de més de 200 museus i entitats de patrimoni de 20 països de tot el món.
 
Cada any en el transcurs del congrés s’escullen els “Best of the Web”, els premis als millors projectes digitals mundials en diferents categories. Enguany el premiat a la categoria Multimèdia ha estat el projecte Taüll1123. D’entre els nominats en la categoria multimèdia, es presentaven projectes del MoMA de Nova York, l’Òpera de París o l’Institut per l’audiovisual d’Holanda.
 
Els criteris del jurat per atorgar el premi són: el contingut potent, original i apropiat; l’ús evocatiu i interessant del multimèdia; l’ús efectiu de la interactivitat, i la relació entre contingut en línia i l’acció en el lloc.
 
Els guanyadors en altres categories han estat projectes com:
  • Educació: el MOMA de Nova York amb el projete Catalysts
  • Innovació: el Dallas Museum of Art per DMA Friends
  • Mòbils: Cleveland Museum of Art per Art Lens
  • Recerca: Imperial War Museum i National Archives de Londres per Operation War Diary
 
Amb aquest premi es consolida el reconeixement de Catalunya com un dels nodes europeus d’innovació en cultura, atès que és el tercer premi del congrés  “Museums and the Web” que rep en els últims sis anys. Els dos anteriors van ser per al MACBA l’any 2009 pel projecte RadioWebMacba i al 2010 per al Museu Picasso per la seva tasca en xarxes socials.
 
 
Més informació sobre els premiats i el congrés:
 
 
Més informació sobre el projecte Taüll1123:

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de la recuperació virtual de les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll

Fotografia de la recuperació virtual de les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll
JPG | 4194

Fotografia del congrés "Museums and the Web"

Fotografia del congrés "Museums and the Web"
JPG | 576

undefined
undefined
undefined
undefined