• És la suma de les convocatòries del SOC de 2013 enfocades a aquest col·lectiu i els fons per finançar els sistemes de protecció i foment del treball de persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social
  • A aquest esforç s’hi afegeix l’impuls de la Renda Mínima d’Inserció (RMI), que amb 173 milions d’euros compta actualment amb la partida pressupostària més alta de tota la història del programa
  • El conseller d’Empresa i Ocupació assegura que aquest 2014 el seu departament destinarà més recursos malgrat la nova reducció de fons de Polítiques Actives prevista per l’Estat
  • Puig ha tornat a assegurar que el SOC no es vol privatitzar sinó que es vol trobar “mecanismes de col·laboració” per fer més eficaç la intermediació sobretot amb els col·lectius que més ho necessiten
 
La Generalitat de Catalunya ha destinat més de 147,7 milions d’euros a la inserció laboral de les persones amb més dificultats per trobar feina, a través dels diferents programes dissenyats pel Departament d’Empresa i Ocupació al llarg del 2013 i posats ens marxa entre aquell any i el present. Així ho ha fet saber el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, en resposta a una interpel·lació parlamentària sobre aquesta qüestió.
 
Cara al 2014, el conseller Puig ha alertat que “en els pressupostos generals de l’Estat es reduirà encara més la partida destinada a les autonomies” per finançar les Polítiques Actives d’Ocupació; “s’estima que tindrem entre un 8 i un 10% menys que se sumarà a la retallada de prop d’un 60% mantinguda durant 2011 i 2012”, ha puntualitzat.
 
Malgrat aquesta minoració, Puig ha avançat que els fons dedicats a polítiques actives, Empreses d’Inserció i Renda Mínima d’Inserció (RMI) s’incrementaran, arribant a representar el gairebé el 56,7% del pressupost del departament que encapçala. En aquest sentit ha assegurat que se seguiran prioritzant l’atenció als col·lectius més impactats per la crisi: aturats de llarga durada, joves i el conjunt de persones amb risc d’exclusió social. Tanmateix, el titular d’Empresa i Ocupació ha tornat a reclamar una “gestió compartida” de polítiques actives d’ocupació i polítiques passives, perquè sinó les primeres “tenen un punt menor d’incidència i recursos”.
 
Per últim, Felip Puig ha volgut deixar clar que la nova llei del sistema d’ocupació que s’està negociant vol actualitzar la visió del SOC però sense desvirtuar el seu “paper troncal i definitiu” i ha tornat a descartar, per tant, que l’objectiu sigui privatitzar l’organisme. De fet, el conseller ha manifestat que l’interès del Govern és “atendre amb la major eficàcia els col·lectius amb més dificultats d’inserció laboral”; d’aquí, segons Puig, que “s’estigui estudiant la manera d’establir un mecanisme de col·laboració amb tots els actors, també amb les agències de col·locació, per intermediar més eficaçment”. Ara bé, Puig ha insistit en una condició indispensable: “No dedicarem ni un euro públic que no tingui la prioritat d’atendre els col·lectius amb més necessitats”.
 
L’RMI, amb el pressupost més alt de la història
 
L’esforç pressupostari del Govern per a les persones amb més dificultats per a trobar feina en el pressupost de 2013 s’ha concretat en:
 
· Les convocatòries del SOC corresponents a l’any 2013 enfocades específicament a col·lectius amb especials dificultats, amb 65,4 milions d’euros i més de 138.000 beneficiaris previstos.
 
· El sistema de protecció i foment del treball de persones amb discapacitat, dotat amb un total de 73,9 milions d’euros i que inclou el finançament dels Centres Especials de Treball, i els programes POIN (Orientació i acompanyament a la Inserció) i TAS (Treball Amb Suport).
 
·  El sistema de protecció i foment del treball de persones en risc d’exclusió, dotat amb prop de 8,4 milions d’euros i que inclou el conjunt de programes de foment de les Empreses d’Inserció i dispositius d’inserció pera a més de 1.800 perceptors de la Renda Mínima d’Inserció.
 
· El programa de la RMI, que enguany ha arribat a la dotació més alta de la seva història, amb 173 milions d’euros. Es preveu que s’acabarà 2014 amb uns 27.000 titulars.