Logo del congrés

El Consell de la Gent Gran de Catalunya presenta al Pla d'Urgell i el Pallars Jussà el 7è Congrés Nacional de la Gent Gran

query_builder   11 abril 2014 10:00

event_note Nota de premsa

El Consell de la Gent Gran de Catalunya presenta al Pla d'Urgell i el Pallars Jussà el 7è Congrés Nacional de la Gent Gran

Juntament amb el Departament de Benestar Social i Família, organitza accions prèvies informatives arreu de Catalunya que culminaran el proper 8 d’octubre en un acte central a Món Sant Benet
 
Es designaran les persones delegades i els suplents de les dues comarques que formaran part del congrés i s’encarregaran de debatre les ponències, redactar les conclusions i el manifest final
Logo del congrés
El Consell de la Gent Gran de Catalunya (CGGC) i el Departament de Benestar Social i Família presenten aquest matí al Pla d’Urgell i el Pallars Jussà el 7è Congrés Nacional de la Gent Gran. Serà en el marc d’una ronda d’accions prèvies per designar les persones delegades i els suplents que formaran part de l’assemblea.
 
El procés preparatiu culminarà el proper 8 d’octubre amb un acte central a Món Sant Benet en què es presentaran les ponències, es pactaran les conclusions i el manifest final. La iniciativa, que enguany duu per lema “Junts podem!”, se celebra cada quatre anys i la convoquen la Generalitat de Catalunya i el CGGC. L’objectiu és reflexionar sobre les diverses realitats que viuen les persones grans al nostre país i tractar les principals problemàtiques, inquietuds o necessitats del col·lectiu.
 
La primera presentació a Mollerussa té lloc aquest matí a la seu del Consell Comarcal del Pla d’Urgell amb la participació del seu president, Francesc Fabregat; el director territorial de Benestar Social i Família a Lleida, Josep Maria Forné; i el vocal del CGGC, Lluís Sanfeliu; entre d’altres. Es preveu l’assistència de representants d’una quinzena d’entitats de gent gran i persones jubilades de la comarca.
 
Poc després serà el torn de Tremp amb la sessió prevista al Consell Comarcal del Pallars Jussà. En aquest cas intervindran el president de la institució, Juan Ubach; el director territorial Josep Maria Forné; i el vocal del CGGC, Vicenç Diez; entre d’altres. En aquest cas, s’han convocat a representants d’una desena d’entitats de gent gran de la comarca.
 
Tres fases, dues ponències i 471 delegats
El congrés s’estructura en tres fases: precongressual, congressual i poscongressual. La primera, en la qual s’emmarquen les dues sessions d’avui, inclou desenes d’accions informatives arreu del país adreçades al màxim nombre de gent gran i persones interessades. La segona fase consistirà en l’acte central de la propera tardor, on es preveu la participació d’unes 600 persones. La majoria seran 471 delegats de tot Catalunya designats durant la primera fase del congrés.
 
Per acord del CGGC es debatran dues ponències amb el títol “Persona, societat i benestar” i “La Catalunya del futur”. Finalment, l’organització ha planificat una última fase concebuda per donar a conèixer els resultats del congrés i que es manté activa al llarg del temps per fer seguiment dels acords adoptats.      
 
Cap a un nou pacte social i intergeneracional
La ponència “La Catalunya del futur” en la seva redacció inicial advoca entre d’altres per la consecució d’un nou pacte social i intergeneracional global en el que cada generació (joves, adults i grans) trobi el seu espai i la seva utilitat en el si de la societat. El document parteix de la premissa que “cap persona hauria de suposar una càrrega per cap sector ni per la societat. La definició i assumpció dels drets i deures de cadascú, és el paràmetre més saludable per generar respecte, establir canals de participació i proveir l’atenció necessària a qui pugui necessitar-la”.
 
Per la seva banda, la ponència “Persona, societat i benestar” referma la postura de rebutjar qualsevol renúncia a l’Estat del Benestar, tot i l’escenari econòmic complicat, amb una distribució més justa de la riquesa i la incorporació de nous elements que permetin la sostenibilitat del sistema. S’aposta, així mateix, per reforçar la cohesió social amb més protecció social i una atenció centrada en la persona, quelcom que s’ha de fer compatible amb la promoció de l’envelliment actiu i d’entorns amigables per a la gent gran.
 
El 7è Congrés Nacional de la Gent Gran va ser convocat per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el passat 30 de setembre de 2013 al Parlament de Catalunya en el marc del 8è Ple de l’Experiència.
 
La importància del congrés radica en el fet que serveix per obrir el debat social i perfilar la línia de treball que cal seguir per donar resposta a les necessitats a curt i mig termini de la gent gran. Les ponències, les conclusions i el manifest de cada edició (la primera es remunta a 1990) serveixen per marcar l'agenda política en la matèria durant els quatre anys posteriors, fins a la celebració del següent congrés.
 
L’organització del congrés compta amb la col·laboració del Departament de Governació i Relacions Institucionals, dels ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, dels consells comarcals, així com de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.
 
Més informació en aquest enllaç.