Reunió amb els alcaldes de la Selva per examinar la prevenció i les actuacions en els incendis forestals

En el marc de les trobades de coordinació que promouen els departaments d'Interior i Agricultura, conjuntament amb la Diputació de Girona, abans de l'inici de la campanya d'estiu

query_builder   10 abril 2014 20:29

event_note Nota de premsa

Reunió amb els alcaldes de la Selva per examinar la prevenció i les actuacions en els incendis forestals

En el marc de les trobades de coordinació que promouen els departaments d'Interior i Agricultura, conjuntament amb la Diputació de Girona, abans de l'inici de la campanya d'estiu

Un moment de la reunió de treball
Un moment de la reunió de treball
Els directors dels Serveis Territorials d’Interior i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Albert Ballesta i Vicenç Estanyol, respectivament, s’han reunit aquesta tarda amb els alcaldes de la comarca de la Selva per tractar sobre la prevenció i les actuacions en els incendis forestals. En la trobada, que ha presidit el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, també hi ha participat el vicepresident de la Diputació de Girona Miquel Calm, així com comandaments dels Bombers, dels Mossos d’Esquadra i del cos d’Agents Rurals.
 
La reunió de treball de la Selva s’emmarca en les trobades de coordinació amb els màxims responsables municipals que els departaments d’Interior i d’Agricultura de la Generalitat a les comarques gironines promouen, en col·laboració amb la Diputació de Girona, amb l’objectiu de millorar la preparació i la resposta de totes les institucions implicades en la lluita contra els incendis forestals.
 
Aquestes reunions se celebren abans no comença la campanya d’estiu i fins avui ja s’han fet al Gironès i a l’Alt i al Baix Empordà.
 
En la sessió de treball d’avui, i com s’ha fet en les anteriors, s’ha tractat no només sobre les actuacions i la responsabilitat que corresponen als Bombers en l’extinció i en qualsevol emergència, sinó que s’ha fet especial èmfasi en la prevenció, repassant quines actuacions es poden fer des l’àmbit municipal.
 
En aquest sentit s’ha insistit en la necessitat que el planejament del municipi contempli les mesures de prevenció mitjançant les eines urbanístiques i les tasques de neteja de vials, camins interns o d’accés a les urbanitzacions públics, entre d’altres, així com les obligacions dels propietaris en relació amb els treballs de neteja.
 
Des del Departament d’Agricultura, s’ha fet especial èmfasi en la prevenció d’incendis a la interfase urbana en relació al Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció d’incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat amb la trama urbana. Això inclou urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i explotacions agràries. Es tracta d’explicar la importància de les mesures de protecció en terrenys forestals o en la franja de cinc-cents metres que els envolta. Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció. Per una banda, serveixen per mitigar l'acció d'un foc provinent de la zona forestal per facilitar les tasques d'extinció i, d'aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones. Per l'altra, aquestes franges han de prevenir l'avanç d'un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s'estengui cap a la massa forestal.
 
S’ha recordat que el Departament d’Agricultura ha obert una línia d’ajuts adreçada als ajuntaments que destinarà un milió d’euros per millorar la seguretat de les urbanitzacions enfront dels incendis forestals. Els treballs que se subvencionen consisteixen a aclarir l’estrat arbori i estassar l’estrat arbustiu, en un franja d’almenys 25 metres d’amplada, en els boscos que envolten les urbanitzacions o nuclis urbans.

1  

Imatges

Un moment de la reunió de treball

Un moment de la reunió de treball 105

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined