• El cap de l’Executiu ha estat entrevistat per Ariadna Oltra en l’estrena del programa “.CAT”, de Televisió de Catalunya
  • Artur Mas ha apostat per un diàleg amb l’Estat “sense condicions prèvies per cap de les dues parts” i ha assegurat que el que ha de fer Madrid és “no obstaculitzar, respectar una legislació catalana i deixar votar el poble de Catalunya”
El president Mas amb Ariadna Oltra i la resta de col·laboradors del nou programa
El president Mas amb Ariadna Oltra i la resta de col·laboradors del nou programa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquesta nit que la solució a l’actual conflicte entre Catalunya i Espanya passa “perquè el poble català pugui definir ell mateix el seu futur” i, un cop es voti, “el que cal és seure a negociar i trobar una solució on totes les parts hi surtin guanyant, un win-win”. "Catalunya no pot pretendre que al final del procés aparegui com a vencedora de tot amb una Espanya derrotada", i tampoc a la inversa, ha reblat, sinó que ha d’acabar de manera “civilitzada, radicalment i escrupolosament democràtica, i òbviament pacífica, on totes les parts hi puguin arribar a guanyar”.
 
En l’estrena del programa de Televisió de Catalunya “.CAT”, on el president ha estat entrevistat per Ariadna Oltra, el cap de l’Executiu ha afirmat que no vol que hi hagi un “conflicte permanent”, però que és evident que “la solució ja no pot ser la clàssica a la qual estava acostumat l’Estat” a pactar amb Catalunya, perquè l’experiència política d’anys, ha dit, demostra que aquests pactes “sempre acaben en res, en poc o en menys”.
 
“Pot Espanya pels segles dels segles negar-se a pactar res amb una població catalana que ha canviat i que aspira a un estatus diferent?”, ha preguntat el cap de l’Executiu, i ha afegit que, “una cosa és no autoritzar i l’altra és no obstaculitzar” quan es faci d’acord amb una llei del Parlament de Catalunya. “Es tracta de respectar una legislació catalana i deixar votar el poble de Catalunya; simplement han de deixar fer, no obstaculitzar”, ha declarat.
 
Al llarg de l’entrevista, el president Mas ha afirmat de nou que el Govern segueix estant disposat a dialogar, però que aquest diàleg s’ha de fer “sense condicions prèvies per cap de les dues parts”. “Queden ponts, tot i que no són de gran solidesa ni eficàcia”, ha defensat Artur Mas, però “el problema és que Madrid només accepta el diàleg si Catalunya renuncia al 100% al dret a decidir, a la transició nacional i a la consulta”. Una actitud que el president ha titllat “d’imposició” .
 
Davant el desinterès de Madrid de buscar un consens amb Catalunya, el cap de l’Executiu ha defensat l’acord entre els partits catalans per fixar la data i la pregunta de la consulta. “Si no premem l’accelerador ni prenem decisions, sempre amb aquesta voluntat de deixar una via oberta a la negociació, l’acord i el diàleg, es pot dilatar en el temps sense límit”, ha assegurat el president, que ha afegit que “no es pot renunciar al que ens demana el 70-80% de la població, que és decidir el futur col·lectiu d’una nació”. Per aquest motiu, ha tornat a insistir que la consulta del 9 de novembre es farà i que signarà el decret de convocatòria el mes de setembre.
 
Artur Mas ha destacat que el procés “és quelcom que requereix molta fermesa i resistència” i per això ha demanat al poble català “sortir al carrer tant com calgui, en els moments oportuns i sempre de manera exemplar, pacífica i positiva”.

1  

Imatges

Estrena del programa ".CAT"

Estrena del programa ".CAT" 1993