Durant tres dies, més de 900 experts internacionals s'han reunit a Barcelona per analitzar les principals novetats en aquest àmbit
 
L'Agència de Salut Pública hi ha explicat el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) català, en marxa des del mes de febrer
 
És la primera vegada que una ciutat de l’Estat acull aquesta Conferència Internacional
El secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Antoni Mateu, ha tancat la Conferència Internacional d'Hospitals Promotors de la Salut amb una reivindicació dels hospitals i dels centres sanitaris com a referents territorials en les accions de millora dels determinants de la salut. Durant la intervenció ha destacat el compromís del Govern de la Generalitat amb les polítiques transversals de salut mitjançant el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), actiu des del mes de febrer passat. El PINSAP és una iniciativa pionera que té el suport de l'Oficina Regional de l'OMS a Europa i que promou polítiques que incideixen positivament en la salut de les persones, des de tots els departaments del Govern i amb la implicació de tota la societat.
 
Durant el Congrés, celebrat entre el 23 i el 25 d'abril, s’han revisat les principals novetats en temes com l’alfabetització per a la salut (health literacy), la millora de la comunicació entre professionals sanitaris i pacients, la importància de la identificació i potenciació dels actius i recursos en salut (salutogènesi) o l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per millorar la salut de la societat. Hi han participat alguns dels experts internacionals més reconeguts, com la professora Rima Rudd (Harvard School of Public Health, Estats Units), una de les principals teòriques sobre l’alfabetització per a la salut, el doctor Georg Bauer (Universitat de Zurich, Suïssa), teòric de la salutogènesi, o el professor Jürgen M. Pelikan (Ludwig Boltzmann Institut Health Promotion, Àustria), que és un dels més grans experts en promoció de la salut.
 
La Xarxa Catalana d’Hospitals i Serveis Promotors de la Salut ha organitzat aquesta Conferència amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. És la primera vegada que una ciutat de l'Estat acull aquesta trobada.
 
La Xarxa Catalana d’Hospitals i Serveis Promotors de la Salut està integrada per prop de 40 centres sanitaris de Catalunya i té la secretaria tècnica en la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona. Es va constituir com a associació científica sense ànim de lucre l’any 2008 i ha comptat des del seu inici amb el suport del Departament de Salut a través de Salut Pública. Forma part de la Xarxa Internacional d’Hospitals Promotors de la Salut, una organització creada el 1990 per l’OMS Europa, i que el 2008 va esdevenir associació internacional. Els objectius de la Xarxa Internacional són millorar la salut biopsicosocial dels pacients, els professionals i les comunitats en què estan situats els centres sanitaris, i contribuir també a millorar l’entorn i fer-lo més saludable. Actualment, hi ha més de 900 institucions associades que pertanyen a més de 40 xarxes nacionals o regionals, entre les quals hi ha la catalana.
 
Més informació: