L’auditori del CosmoCaixa ha acollit la II Jornada sobre la Implementació del Pla de Salut a la ciutat de Barcelona
 
El paper de les organitzacions i les alternatives assistencials a l’atenció convencional han estat els eixos principals de la Jornada
II Jornada sobre la Implementació del Pla de Salut a la ciutat de Barcelona
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit aquesta tarda la II Jornada sobre la Implementació del Pla de Salut a la ciutat de Barcelona en què han participat uns 300 professionals sanitaris del municipi amb l’objectiu d’analitzar el grau d’implementació del Pla de salut 2011-2015. Els professionals del Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) i els diferents proveïdors han compartit experiències sobre com es poden integrar els serveis a la ciutat i els nous models d’atenció centrats en les persones.
 
Per tal de facilitar la participació dels professionals s’han agrupat els continguts en cinc blocs temàtics: les àrees integrals de salut (AIS), els nous models d’atenció, les estratègies per facilitar als professionals assistencials la implementació de línies del Pla de salut, les noves tecnologies de la informació i la comunicació, i el desplegament del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) a la ciutat.
 
Dels diversos projectes que s’han presentat a la Jornada cal destacar-ne les àrees integrals de salut, uns entorns de treball i col·laboració que funcionen a la ciutat des del 2006. Se n’han remarcat aplicacions importants com ara la implantació de 4 rutes assistencials sobre insuficiència cardíaca, malaltia pulmonar obstructiva crònica, diabetis i depressió per millorar la gestió d’aquests pacients complexos entre els diferents professionals implicats.
 
En l’aplicació dels nous models d’atenció centrats en les persones s’han presentat noves eines com ara el Canal Pacient, una via de comunicació segura entre pacients i professionals sanitaris del CAP Vallcarca que els usuaris valoren de forma molt positiva (índex de satisfacció del 87%). També cal esmentar projectes com el de millora de l’atenció al puerperi des de casa amb videoconferència, de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS, que permet la comunicació directa de la usuària amb el centre des del seu domicili, n’evita el desplaçament i, d’aquesta manera, en millora l’accessibilitat.
 
Un altre dels eixos conductors de la Jornada ha estat l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a eines que faciliten la pràctica assistencial, amb la projecció de vídeos del projecte Telèmac (telemonitoratge de malalts crònics). És una iniciativa que funciona des del maig del 2013 i que ha millorat la qualitat de vida de 191 pacients. També s’ha presentat el projecte Teledermatologia del CAP Les Corts i l’Hospital Clínic, una aplicació d’interconsulta que estalvia visites dels pacients i afavoreix el treball de manera integrada.
 
També s’han mostrat alguns dels exemples de desplegament del PINSAP a la ciutat, com ara el Projecte d’intervenció comunitària intercultural del Raval o el Programa de prevenció de l’obesitat infantil de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
 
El conseller ha tancat la Jornada destacant la importància de la col·laboració i la unió d’esforços entre proveïdors sanitaris per fer més eficaç el sistema.