Infractora fent el

FGC implanta un sistema pioner per controlar automàticament el frau en l'accés a les estacions

query_builder   30 abril 2014 11:16

event_note Nota de premsa

FGC implanta un sistema pioner per controlar automàticament el frau en l'accés a les estacions

· El nou sistema, basat en intel·ligència artificial i pioner al món, alerta sobre les persones usuàries que cometen frau travessant la barrera tarifària pel sistema del “trenet”.
 
· FGC i AWAAIT han signat un acord de col·laboració per desplegar i comercialitzar el nou producte.
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l’empresa barcelonina Awaait Artificial Intelligence, SL (AWAAIT) han signat un acord de col·laboració per desplegar un sistema, pioner al món, que ajuda a millorar el control tarifari i d’accés a les estacions de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia.
 
Aquest sistema de control de frau, anomenat “Detector”, genera alertes en temps real quan detecta el que es coneix popularment com a “trenets” (usuaris que entren o surten de les estacions sense validar aprofitant el pas previ per les validadores d’un altre usuari, prenent avantatge del marge de temps en què les portes romanen obertes al seu darrera) ja que es pot identificar i interceptar immediatament la persona infractora i imposar la sanció corresponent per dissuadir-los de mantenir aquesta pràctica molt minoritària als accessos d’FGC, però que provoca un efecte greu en la percepció dels altres viatgers.
Infractora fent el
Descripció del funcionament del sistema
 
'Detector' consisteix en una càmera que observa la zona de validació i que transmet un avís quan detecta el pas d'un potencial infractor. Aquest avís arriba a terminals mòbils en forma de seqüència d'imatges, molt pocs segons després de l'entrada de la persona usuària.
 
Un interventor equipat amb un terminal mòbil (i amb l’aplicatiu “Detector” activat) rep l'alerta i decideix si cal procedir a la intercepció del potencial infractor. En cas afirmatiu, atura la persona identificada a la imatge i li demana el bitllet o títol de transport. Si el bitllet o títol no està validat, és incorrecte o simplement la persona no porta cap bitllet, tramita una sanció.
 
El sistema es converteix també en una eina de gestió, ja que genera automàticament estadístiques del frau en temps real i permet seguir-ne l’evolució en el temps.
Aplicatiu mòbil
FGC a l’avantguarda del control de frau
 
FGC és a l’avantguarda del sector del transport públic en el desplegament progressiu de mesures tecnològiques i operatives per al control de frau.
 
Així, des de 2011, i per reforçar les intervencions dins de les instal·lacions, aplica el mètode de validació del bitllet o títol de transport tant a l’entrada com a la sortida de les estacions. Amb aquest control s’ha aconseguit reduir sensiblement el frau, que l’any 2013 es va situar en el 0,041%, en el global de la xarxa.
 
Fins ara, i de manera puntual, des del Centre de Control Integrat d’FGC s’observaven ocasionalment les imatges de les càmeres de vídeo que controlen les barreres tarifaries de les estacions i es transmetien per telèfon al personal d’intervenció les característiques físiques de les persones infractores per orientar les tasques d’intervenció. El nou aplicatiu automatitza aquest procés i permet la vigilància permanent de les barreres tarifàries.
 
Aquest nou sistema d’intervenció selectiva té l’avantatge de no interferir el pas de la resta de clients: permet reduir el nombre de controls massius i les seves eventuals molèsties i establir, en el seu lloc, controls selectius a qualsevol hora i amb equips d’intervenció més reduïts.
 
La prova pilot instal·lada en un dels accessos de l’estació de Provença ha comportat una reducció dràstica del frau per “trenet”.
 
FGC està planejant el desplegament d’aquesta solució a les estacions de Catalunya, Muntaner i a la resta d’accessos de l’estació de Provença durant l’any 2014.
Acord per a comercialitzar el sistema
 
L’acord signat entre FGC i AWAAIT també estableix la col·laboració en l’àmbit de la comercialització del nou producte. Així, cadascuna de les parts comercialitzarà el producte en l’àmbit de la seva competència: FGC el servei de consultoria per optimitzar-ne el seu ús dins de la realitat operativa de cada client i AWAAIT comercialitzarà l’aplicatiu de suport.
FGC avança en el concepte SmartTrain
 
Amb aquest projecte de control de frau a través d’una aplicació dissenyada en base a algoritmes d’intel·ligència artificial, FGC avança en el concepte SmartTrain, desenvolupant iniciatives i solucions innovadores per aconseguir una gestió ferroviària intel·ligent, investigant en el sector de la mobilitat, i aplicant la tecnologia i la innovació per millorar l’eficiència i la sostenibilitat del territori.

3  

Imatges

Foto

Foto 520

Foto

Foto 494

Foto

Foto 465

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 379

undefined
undefined
undefined
undefined