· El director de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball ha participat aquest matí en una jornada a Tarragona sobre plans d’igualtat a les empreses i institucions
La Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha organitzat aquest matí a Tarragona la jornada “Els plans d’igualtat a les empreses i institucions”. L’objectiu de la sessió ha estat introduir els conceptes i procediments que implica el disseny, desenvolupament i avaluació dels plans d’igualtat a les empreses, per tal de facilitar-ne l’aplicació a les seves organitzacions.
El delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, i el director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Jordi Miró, han inaugurat la jornada.
El director de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Jordi Miró, ha destacat que “els plans d’igualtat són per a les empreses un dels instruments més eficaços per introduir la igualtat d’oportunitats i la millorar de l’organització del temps en les relacions laborals i en la gestió dels recursos humans”. En aquest sentit, ha afegit que “a través d’aquests plans les empreses poden promoure canvis organitzacions i estructurals que faciliten el desenvolupament de tot el potencial de les seves plantilles”.
Per la seva part, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, ha assegurat que “ens hem de marcar com objectiu que la igualtat sigui per tothom i així aconseguirem una societat més justa”.
Un pla d’igualtat és un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de dur a terme una diagnosi de situació, que serveixen per assolir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes a l’empresa, eliminant qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe (definició extreta de l'article 46 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes).
El pla d’igualtat contempla de forma transversal els diferents àmbits de l’organització i el conjunt de les persones que en formen part. Ha de tractar les següents matèries: accés a l’ocupació, classificació professional, promoció i formació, retribucions, ordenació del temps de treball per afavorir la conciliació laboral, personal i familiar, i prevenció de l’assetjament sexual i de l’assetjament per raó de sexe.
Durant la jornada s’ha fet esment del registre de plans d’igualtat per a les empreses de Catalunya que la Generalitat va posar en marxa de forma pionera a l’Estat el passat mes d’octubre.
L’objectiu d’aquest registre és visibilitzar i reconèixer totes aquelles empreses que han elaborat el seu pla d’igualtat. Així mateix, el registre també proporciona a Empresa i Ocupació informació sobre el tipus de mesures implantades, facilita la realització d’avaluacions periòdiques dels plans d’igualtat i, amb aquesta informació, el Departament pot adequar les actuacions de suport a les necessitats reals de les organitzacions.
Com poden registrar les empreses els plans d’igualtat
Les empreses que vulguin registrar el seu pla d’igualtat ho podran fer a través del portal Canal Empresa (www.gencat.cat/canalempresa), el canal electrònic de la Generalitat de Catalunya que aglutina tots els tràmits i els serveis que les administracions públiques ofereixen a empresaris, professionals i intermediaris.
Per registrar el pla d’igualtat, les empreses hauran de seguir el mateix sistema corporatiu que s’utilitza per qualsevol altre tràmit empresarial. Un cop s’hagi finalitzat el registre i hagi estat validat per l’òrgan tècnic corresponent, aquest estarà disponible tant al Canal Empresa com a la web corporativa del Departament, on passarà a formar part del Catàleg d’empreses catalanes amb pla d’igualtat.
Aquest Catàleg integrarà tots els plans registrats i podrà ser consultat a través de la pàgina web (www.gencat.cat/empresaiocupacio/siq). D’aquesta manera, el catàleg es converteix en una eina de coneixement i de suport per a aquelles empreses i organitzacions interessades en avançar en igualtat o que están en procés de creació del propi pla.
El Catàleg d’empreses catalanes amb pla d’igualtat permet visibilitzar les bones pràctiques que desenvolupen les empreses, es reconeix la seva tasca i serveix com a exemple per a altres que vulguin impulsar aquest tipus de mesures.
1