• Govern mostra el seu rebuig a la política tributària i econòmica del govern de l’Estat
Parlament

El ple del Parlament d’aquesta setmana acollirà el debat de totalitat de la proposició de llei per prohibir els espectacles de circ amb animals. Es tracta d’una iniciativa parlamentària presentada per CiU, ERC, PSC, ICV i la CUP destinada a modificar l’article 6 del text refós de la llei de protecció dels animals que busca acabar amb els espectacles de circ que incloguin animals partint de la premissa que  els animals "han de rebre un tracte que en procuri el benestar”, tal i com es desprèn de l’exposició  de motius de la norma. Aquesta modificació legislativa amb tota probabilitat rebrà el recolzament de la cambra catalana i podrà continuar la seva tramitació parlamentària, quedant aprovada els propers mesos.

Durant el ple del Parlament d’aquesta setmana el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, respondrà una interpel•lació sobre la política tributària i econòmica del Govern de l’Estat. Aquesta interpel•lació arriba un dia després que el Tribunal Constitucional hagi declarat inconstitucional l’euro per recepta després d’un recurs interposat per part del govern espanyol i les darreres decisions preses pel Consell de Ministres, com ara l’acord en què el Govern espanyol va aprovar cedir tres dècimes del dèficit autoritzat a Europa, passant del 5,8% previst inicialment al 5,5%. Un diferencial que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha xifrat en 3.000 milions d’euros.

En paraules d’Homs,  si el Govern espanyol “en comptes de regalar 3.000 milions d’euros a Brussel•les” els hagués atorgat a les comunitats autònomes o als ajuntaments, amb la part d’aquests fons corresponent a Catalunya, uns 600 milions d’euros, el Govern hauria pogut pagar la paga extra a 200.000 funcionaris de la Generalitat.

Una mesura que també ha estat criticada per Mas-Colell, que considera sorprenent que el Govern central pretengui renunciar a aquestes dècimes sense considerar la possibilitat d’utilitzar-les per alleugerir la pressió  sobre les comunitats autònomes, que són les que realment estan suportant el pes de la consolidació fiscal. Cal recordar, que des de l’any 2010, el gruix de l’esforç de consolidació ha recaigut sobre les autonomies, que han reduït el seu dèficit un 52%, mentre que l’Estat només ho ha fet un 5%.  Pel conseller d’Economia, l’Administració Central té molt marge per aprimar-se, les comunitats autònomes ja estan al límit “i amb l’estructura actual d’ingressos es troben en una situació insostenible”.

Adopcions i immersió lingüística a la sessió de control

El ple del Parlament s’iniciarà amb la sessió de control al Govern on la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, mostrarà el posicionament del Govern debat la voluntat del govern de l’estat de recentralitzar les competències en matèria d’adopció internacional.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, respondrà un total de 4 preguntes parlamentàries on valorarà la situació del sector turístic i dels treballadors de Panrico, així com les darreres dades de l’enquesta de població activa (EPA) o l’anunci de tancament de la fàbrica Torras Papel S.A. de Sarrià de Ter.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, expressarà el capteniment del Govern davant la LOMCE i el règim lingüístic a les aules, i respondrà una pregunta sobre el bilingüisme a l’escola catalana. A més a més, també participaran a la sessió de control el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que parlarà dels pressupostos de 2014 i la internacionalització del sistema català d’universitats i recerca.; el conseller de Salut, Boi Ruiz, que detallarà les mesures per garantir els antivirals als malalts d’hepatitis; i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que valorarà la Diada de Sant Jordi d’enguany i explicarà les accions que emprendrà el Govern per mantenir i promoure el patrimoni cultural català.

Després de la sessió de control al Govern s’iniciarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.