El primer trasplantament de cor amb èxit a l’Estat es fa fer a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
 
Una Jornada científica ha commemorat l’aniversari i ha analitzat la situació actual dels trasplantaments
Jornada 30 anys del primer trasplantament de cor a l'Estat Espanyol
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha fet la cloenda de la Jornada Científica per commemorar els 30 anys del primer trasplantament de cor amb èxit que es va fer a l’Estat Espanyol. El conseller ha destacat que l’èxit del trasplantament cardíac a l’Hospital de Sant Pau és gràcies a l’actitud proactiva i a la competència dels seus professionals.
 
El primer trasplantament es va fer l’any 1984 a l’Hospital de Sant Pau per un equip encapçalat pels cirurgians Josep Maria Caralps i Josep Oriol Bonín. Es va trasplantar un cor a un home de 29 anys amb una cardiopatia en fase final.
 
El director del Servei de Cirurgia Cardíaca de Sant Pau en l’actualitat, Josep Maria Padró, era metge adjunt del Servei el 1984 i va participar en l’equip que va fer aquell primer trasplantament.
 
En la jornada científica d’avui Padró ha exposat que en l’actualitat "Sant Pau és un dels centres espanyols amb una quota de trasplantament més elevada i de referència en aquesta cirurgia en tot l’Estat". També ha destacat que "des del primer trasplantament el 1984, s’han realitzat 500 intervencions i l’elevada praxi en aquesta cirurgia ha permès augmentar la supervivència dels trasplantats". Actualment l’índex de supervivència dels pacients trasplantats durant el primer any és de més del 90%.
 
Jornada científica
 
Durant la jornada científica organitzada per commemorar els 30 anys, especialistes en Cirurgia cardíaca i Cardiologia han analitzat la situació actual del trasplantament i també han discutit sobre el perfil de receptors de cor en l’actualitat i han valorat, a dia d’avui, les alternatives vàlides al trasplantament.
 
També han tractat el tema de les noves opcions quirúrgiques per a la insuficiència cardíaca i han debatut sobre el present i el futur de l’assistència ventricular mecànica.