• El secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí, afirma que “hi ha solucions tècniques” per redistribuir les freqüències de TDT sense reduir a la meitat l’espai que té la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió.
  • Martí atribueix la decisió del govern espanyol a la idea de l’executiu de Rajoy que “les televisions autonòmiques són un caprici que ens podríem estalviar”.
  • El secretari denuncia “el menysteniment continuat a la Generalitat com a interlocutora”.
El secretari de Comunicació, Josep Martí, durant l'entrevista a TV3
El secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí, assegura que “hi ha freqüències que estan buides per reubicar els dos canals múltiplex de TVC” i que permetrien la reordenació de l’espai radioelèctric necessària per a la nova tecnologia del 4G, sense que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals hagi de perdre un dels dos MUX que té actualment. Martí ho ha dit avui en declaracions a TV3 i a Catalunya Ràdio.

Sabem i entenem perfectament que s’ha d’alliberar ample de banda pels mòbils”, ha dit, “no estem en contra d’això, però hi ha una solució tècnica perquè la Corporació mantingui els dos MUX pels quals s’envia el senyal dels canals de la Televisió de Catalunya”.

Per al secretari de Comunicació, la solució passa perquè el govern de l’Estat no consideri, almenys en el cas català, que “les televisions autonòmiques són un caprici que ens podríem estalviar”, com creu que s’endevina al darrera d’una decisió, que si es concretés, “tindria l’aparença d’una argumentació tècnica però respondria a una intencionalitat clarament política de residualitzar TV3

En aquest sentit, Josep Martí argumenta que “necessitem una oferta àmplia de canals de televisió en català perquè l'oferta està absolutament desajustada a favor del castellà i a més ha de ser una oferta competitiva”. Segons ha dit, això implica no renunciar  a la reciprocitat amb altres televisions de territoris de parla catalana i no renunciar a l’alta definició, ja que això “seria renunciar al futur”.

Martí ho ha comparat amb una televisió que emetés en blanc i negre quan totes les altres ho comencen a fer en color. També ha explicat que perdre l’alta definició implicaria, per exemple, no poder oferir grans competicions esportives: “si això passés el camí de la residualitzacio de TVC sèrie irreparable i això nosaltres no ho podem permetre”.

El Govern denuncia que fa dos anys que demana, sense resposta, una entrevista amb el secretari d’Estat de Telecomunicacions per parlar d’aquest tema. Malgrat tot, considera que “encara som en el temps de la política” i confia a poder reconduir la situació. Josep Martí ha advertit però que “no descartem qualsevol eina que estigui al nostre abast, que ens permeti defensar amb dents i ungles allò que és irrenunciable: la possibilitat de tenir una televisió pública Nacional de qualitat”.