Imatge del simulacre
  • Protecció Civil de la Generalitat i el Club Nàutic Port d’Aro han organitzat un simulacre a les instal·lacions del port on s’ha simulat l’incendi d’una embarcació esportiva amb vessament d’hidrocarburs
  • El simulacre ha servit per posar en pràctica el Pla d’Autoprotecció del port, així com el Pla especial d’emergències per contaminació accidental de les aigües marines a Catalunya (CAMCAT)
Avui, al Port d’Aro (Baix Empordà), gestionat per la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat, s’ha realitzat un simulacre d’incendi d’una embarcació a la zona Rosa dels Vents del club nàutic. L’exercici l’han organitzat Protecció Civil de la Generalitat i el Club Nàutic Port d’Aro.
 
L’exercici simulava l’incendi d’una embarcació de 10 m d’eslora atracada a la zona Rosa dels Vents. Com a conseqüència de l’incendi es produeix un vessament de carburant. L’incident simulat no ha provocat cap persona ferida.
 
L’objectiu principal d’aquest simulacre ha estat posar en pràctica el sistema d’avisos dels plans d’emergència del port, amb el desplegament de la part operativa, amb les accions del seu personal i comprovar la coordinació entre els diferents mitjans i cossos d’emergències actuants. Cal recordar que el Club Nàutic Port d’Aro disposa d’un Pla d’Autoprotecció (PAU) que va ser homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya el passat 13 de febrer de 2014.
 
A l’inici de l’exercici el foc és detectat per un mariner de guàrdia del port esportiu que, immediatament, inicia el protocol d’avisos establert al Pla d’Autoprotecció (PAU) al telèfon d’emergències 112, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, a la Policia Local i al contramestre del port. Un cop fets els avisos establerts al PAU, el contramestre ha actuat com a cap de l’emergència comunicant el protocol a seguir als mariners del club nàutic per aïllar l’embarcació incendiada i contenir el vessament.
 
Els treballadors del port s’han encarregat, fins a l’arribada dels primers efectius del grup d’ordre (Policia Local i Mossos d’Esquadra), del control d’accessos i d’indicar la ubicació exacta de l’emergència als primers mitjans d’ajuda externa.
 
Protecció Civil de la Generalitat, a través del CECAT, ha realitzat els avisos corresponents als grups d’intervenció.
 
Amb aquest simulacre es pretén, no només millorar la coordinació dels efectius dels Bombers de la Generalitat amb el personal del Port sinó especialment, formar a la marineria a l’hora de donar una primera resposta en cas d’incendi en una embarcació, per minimitzar les conseqüències i possibles afectacions.  
 
El personal del port ha procedit a l’aïllament de l’embarcació afectada de la resta d’embarcacions per evitar la propagació de l’incendi, així com també a l'abarloament i col·locació de cadenes per assegurar-la al moll. Paral·lelament, els efectius dels Bombers, un cop han arribat al lloc de l’incendi, han procedit a l'extinció. Els Bombers de la Generalitat han participat amb dos vehicles Bombes Rurals Pesants (BRP) i un vehicle lleuger de comandament.
 
Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local han assegurat la zona, reservant un espai com a àrea general d'operacions per tal que tots els grups de treball puguin desenvolupar la seva tasca amb seguretat, així com del control d’accessos al Club Nàutic Port d’Aro. També han comprovat que no hi hagués ningú dins els vaixells que estaven dins del perímetre. Per fer-ho, han participat amb dues patrulles de seguretat ciutadana de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols i el Centre de Comandament Avançat de la Sala, amb dos efectius. A més, efectius de la Sala Regional de Comandament dels Mossos han participat com observadors, juntament amb un tècnic de Protecció Civil de la Generalitat. D’altra banda, dins del grup d’ordre també ha participat una patrulla de la Policia Local de Castell-Platja d’Aro amb dos vehicles i quatre agents.
 
Aquest simulacre ha comptat amb la participació dels Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local de Castell-Platja d’Aro, Club Nàutic Port d’Aro, telèfon d’emergències 112 i Protecció Civil de la Generalitat.
 
IMPORTANT: AQUESTA  NOTA  DE  PREMSA  FA  REFERÈNCIA  A  UN  SIMULACRE

3  

Imatges

Imatge del simulacre d'avui (1)

Imatge del simulacre d'avui (1) 761

Imatge del simulacre d'avui (2)

Imatge del simulacre d'avui (2) 539

Imatge del simulacre d'avui (3)

Imatge del simulacre d'avui (3) 485