
- Aquesta jornada s’emmarca en el conveni de col·laboració signat el passat 24 de gener entre la Diputació de Lleida i el Departament d’Interior per la millora de la capacitat de gestió i acció en l’àmbit local en matèria de protecció civil i emergències
El departament d'Interior ha organitzat avui la segona jornada informativa en matèria de protecció civil adreçada a alcaldes, regidors i tècnics municipals dels municipis de l’Alt Pirineu. A la sessió de treball, que ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça al Pont de Suert, també han participat Comandaments dels Bombers de la Generalitat amb l'objectiu de millorar la preparació, coordinació i resposta de les institucions implicades en la lluita contra els incendis forestals.
Durant la sessió, la directora territorial d’Interior de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Anna Miranda, ha explicat que “volem insistir en la necessitat que els Ajuntaments prenguin consciència de les accions que han de dur a terme per lluitar contra els incendis".
D’altra banda, Miranda també ha expressat que aquest no és un tema que es faci “d’avui per demà”, sinó que és una qüestió de “conscienciació”. Per la directora territorial, cal “mentalitzar” als alcaldes que “aquesta no és una feina només d’aquest any, sinó que s’ha de mantenir any rere any”.
La sessió del programa d’avui, impartida pels tècnics de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat a Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran, Valentí Sala i Sergi Turmo, ha estat enfocada a donar informació, no només sobre el marc normatiu, els procediments i els recursos disponibles, si no també, de forma molt pràctica, a identificar i valorar les necessitats de les entitats locals en una nova etapa de la Protecció Civil a Catalunya, en la que es simplificaran els procediments i , per tant, es reduirà el cost en diners i temps de realitzar i tramitar els plans d’autoprotecció i municipals.
El programa ha consistit de dos mòduls: El primer sobre la Protecció Civil i la planificació dels riscos a Catalunya, i el segon sobre el paper dels municipis i dels consells comarcals en els plans de protecció civil. S’ha incidit especialment en com s’organitza el sistema de Protecció Civil a Catalunya i com es coordinen els recursos de la Generalitat i dels municipis i consells comarcals, incloent per exemple la xarxa RESCAT de comunicacions d’emergència o el telèfon 112 i el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT. També s’ha incidit en quins tipus de plans de protecció civil hi ha i el seu contingut, i responsabilitats que impliquen, fent especial èmfasi en els plans de Protecció Civil Municipal i els plans d’Assistència i Suport (PAS) dels consells comarcals.
També s’ha parlat de les novetats del Pla d’emergències per incendis forestals INFOCAT, en el marc de la revisió aprovada recentment per la Comissió de Protecció Civil de la Generalitat. El pla INFOCAT ha presentat canvis en les funcions del grup d’intervenció, s’han introduït conceptes referents al desplegament operatiu dels serveis d’extinció en els criteris d’operativitat i nous criteris per la millora de la coordinació amb l’administració de l’Estat.
Pel que fa a la reorganització de les funcions del grup d’intervenció, la revisió pretén millorar i fixar els criteris d’avaluació de la magnitud dels incendis, les accions necessàries per minimitzar els danys, establir estratègies d’atac adients en funció de la magnitud de l’incendi i millorar la coordinació amb els altres grups actuants. Pel que fa al desplegament operatiu dels serveis d’extinció en els criteris d’operativitat, s’ha introduït en el pla la definició del SISCOM, sigles del Sistema de Comandament d'Incidents, que és un sistema de comandament estandarditzat i flexible que utilitza el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. Aquest sistema permet la integració progressiva de mitjans en funció de la magnitud de l'emergència per assegurar la capacitat de decisió en l'escala de comandament.
En el transcurs d'aquesta sessió de treball els Bombers de la Generalitat han analitzat els incendis forestals des de les perspectives de la prevenció i l'extinció. Així, per exemple, s’ha recordat quines són les actuacions que es poden dur a terme des de diferents àmbits, com ara el municipal, per prevenir els incendis. En aquest punt, s’han repassat les competències que tenen els ajuntaments per poder col·laborar en la lluita contra els incendis; com ara les tasques de neteja de vials, camins interns o públics d'accés a les urbanitzacions. També s’ha fet esment de l’obligació dels propietaris en relació amb els treballs de neteja de les seves parcel·les, recordant quines són les principals pautes que s’han de seguir per mantenir un entorn paisatgístic amb el menor risc possible d’incendi forestal.
Pel que fa a l’àmbit estricte de l’extinció, els Bombers han recordat el perill que suposa treballar en una situació de simultaneïtat d’incendis. També han repassat els consells de prevenció i protecció civil que sempre donen a la població que viu en cases aïllades o en urbanitzacions rodejades de massa forestal. I han explicat totes aquelles eventualitats que poden afectar la població en cas que hi hagi un foc i com actuar en cada cas, com ara les ordres de confinament o d’evacuació o el tall de carreteres. També hi ha hagut temps per al repàs normatiu, que ha servit per contextualitzar la tasca que fan els diferents nivells de l’autoritat pública durant un incendi.
La primera jornada va tenir lloc el passat 28 de març a la seu de la Diputació de Lleida.