El Govern dóna suport a la candidatura

El Govern dóna suport a la candidatura "Cuina catalana - salvaguarda del patrimoni culinari de Catalunya" com a patrimoni cultural immaterial a la UNESCO

query_builder   27 maig 2014 15:16

event_note Nota de premsa

El Govern dóna suport a la candidatura "Cuina catalana - salvaguarda del patrimoni culinari de Catalunya" com a patrimoni cultural immaterial a la UNESCO

  • La iniciativa ha estat promoguda per la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG)
  • Aquest reconeixement situaria la cuina catalana com a model internacional de referència i comportaria beneficis en el camp cultural, gastronòmic, agroindustrial, educatiu, comercial i turístic
 
El Govern ha acordat donar suport a la inscripció de la candidatura “Cuina catalana - salvaguarda del patrimoni culinari de Catalunya” al Registre de les millors pràctiques del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, candidatura promoguda per la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG).
 
L’assoliment d’aquest reconeixement comportaria situar la cuina catalana i les iniciatives de salvaguarda del patrimoni gastronòmic català com a model internacional de referència, que ha de comportar beneficis directes i indirectes en el camp cultural, gastronòmic, agroindustrial, educatiu, comercial i turístic.
 
La iniciativa "Cuina catalana - salvaguarda del patrimoni culinari a Catalunya" impulsa la preservació i la difusió de la cuina catalana mitjançant diverses accions:
 
  • Un procés de certificació dels principals productes agroalimentaris de Catalunya que són la base de la cuina catalana.
 
  • La creació de la Gastroteca.cat, un portal web de promoció i suport a la comercialització dels productes agroalimentaris locals que reuneix productors, elaboradors, distribuïdors (comerços i majoristes), cuiners, gastrònoms, restaurants, promotors del turisme gastronòmic, entitats i agrupacions.
 
  • La promoció d'una acció legislativa per tal que el Parlament de Catalunya reconegui la cuina tradicional catalana com a patrimoni cultural immaterial.
 
  • La valorització dels primers receptaris escrits en llengua catalana, del segle XIV, que s'han presentat a la seva inscripció com a Memòria del Món de la UNESCO.
 
  • L’edició del Corpus del Patrimoni Culinari Català (inventari amb més de 1.200 receptes de cuina catalana des del segle XIV fins a l'actualitat).
 
  • La creació de la marca de garantia Cuina Catalana, amb un reglament que integra un mínim del 40% de plats de cuina catalana tradicional, que garanteix la continuïtat i potencia els productes alimentaris, restauradors, pastissers, establiments gurmet, menjadors escolars i allotjaments especialitzats (hotels, fondes, cases de turisme rural), una iniciativa que vetlla per la conservació de la biodiversitat alimentària i la promoció i defensa de l'entorn rural i les activitats que s'hi duen a terme.
 
El procés de sol·licitud i presentació de la candidatura ha comptat amb l’assessorament d’un grup d’experts de la Universitat de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. El 10 de maig de 2013 el Consell Assessor de Patrimoni Cultural Català va emetre un informe favorable sobre la proposta d’aquesta candidatura que va ser presentat al Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, que ha d’emetre l’informe corresponent a la UNESCO.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined