Mostra
El nou Espai Santa Caterina de Girona obre les portes amb l’exposició “Llapis i...acció! Roser Capdevila dibuixa”, que proposa un recorregut per tota la trajectòria de la il·lustradora. L’exposició l’organitza la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de la Fundació Lluís Carulla. En són les comissàries la crítica d’art Mercè Alsina, i l’arquitecta Anna Batet, filla de la il·lustradora, que també ha participat activament en tot el procés de gestació i preparació del projecte.
 
La mostra es podrà visitar fins al 19 d’octubre al nou espai expositiu de l’Edifici de la Generalitat a Girona, l’Espai Santa Caterina, al Passatge Aristides Maillol, que es posa en funcionament amb aquesta exposició.
 
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha presidit l’acte d’inauguració, acompanyada del delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, i de l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, així com de la mateixa Roser Capdevila. També hi han assistit el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès.
 
La consellera ha destacat la funció pedagògica de l’exposició i ha volgut recordar especialment que Roser Capdevila “a part de treballar la il·lustració i la literatura, en una etapa de la seva vida -10 anys-també va exercir com a docent, cosa que l’ha ajudat a comprendre les capacitats d’aprenentatge dels infants, essent un dels elements clau en l’èxit de la seva obra”.
 
La il·lustradora Roser Capdevila, protagonista de la inauguració juntament amb les seves tres bessones - l’Helena, la Teresa i l’Anna -, s’ha mostrat molt satisfeta perquè aquesta exposició es pugui veure a Barcelona, Llavaneres, Girona – on és ara -, Brussel·les i Madrid. Capdevila també ha fet un breu repàs de la seva vida, farcida d’anècdotes, i ha agraït a les comissàries de l’exposició, la seva filla Anna Batet – una de les bessones - i la Mercè Alsina,  la feina feta i la capacitat de síntesi en l’exposició de Girona. Precisament Mercè Alsina ha afirmat que “l’exposició permet entrar a la història de Roser Capdevila, amb espais inèdits on es fa palesa la seva personalitat a través de la seva capacitat creativa i d’expansió”
  
“Llapis i...acció! Roser Capdevila dibuixa” explora els contes més populars de la trajectòria de l’autora i proposa un viatge per la seva biografia, com també una part d’obra inèdita. La mostra presenta una selecció de contes, representatius d'aquesta producció ingent, alguns dels quals no s’han publicat a casa nostra. La tria, d'una banda, ens permet seguir l'evolució del seu estil com a il·lustradora i, per l'altra, ens la descobreix com a autora de text. Un dels títols seleccionats és la sèrie de dibuixos de “Les Tres Bessones”, per la qual és internacionalment coneguda i que ha eclipsat sovint tot l’univers d’històries i personatges sorgits de la mà i del cap d’aquesta il·lustradora.
 
Aquests contes estan acompanyats per diverses escenografies que tenen per objectiu vincular els contes i les històries que Capdevila narra i dibuixa, amb la seva vida personal. Quins vincles té la Roser amb la cangur Estefania o amb la girafa Palmira? Ho podem descobrir en l'exposició.
 
El relat expositiu es desenvolupa en els àmbits següents: Hola a tothom!; Apunts d'infantesa; Neix una il·lustradora; Dibuixant i bona lletra; Una experiència de conte; Un personatge, un retrat i Dibuixos que es mouenDe portes endins i Un -munt-món de cartró; S'alça el telóEl Cabaret.
 
En la segona part de la mostra descobrim la Roser més íntima, amb una producció extraordinària i inèdita que pertany a la seva vida particular i a l'esfera de familiars i amics, que han cedit moltes peces per a l’exposició: llibretes, diaris, i un món de cartrons pintats.
 
Durant la visita per la mostra ens acompanyarà un personatge estrany, un intrús que al llarg dels anys s'ha camuflat entre els dibuixos de la Roser i que ara ens repta a trobar-lo. És el joc telemàtic del senyor Farrarons, cedit gratuïtament per l’empresa Espais.
 
Cal destacar la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya, dipositària del seu llegat,  i de la Fundació Lluís Carulla, que ha cedit un pupitre del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.
 
La bibliografia de Roser Capdevila comprèn mes de tres-cents títols publicats a diferents països. La seva obra ha estat traduïda del català a totes les llengües majoritàries i ha escrit i dibuixat per a editorials de França, Alemanya, Àustria, Itàlia, Canadà, Bèlgica i el Japó.
 
Espai Santa Caterina
 
L’exposició sobre la trajectòria de Roser Capdevila serveix també per posar en funcionament el nou espai expositiu de la Generalitat a Girona, l’Espai Santa Caterina. En aquest sentit el delegat del Govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, ha destacat que aquest Espai “s’incorpora com un servei més a l’Edifici únic de la Generalitat a Girona, i forma part dels dos pilars bàsics d’aquest projecte integrador que són l’eficiència i l’estalvi”. El delegat ha afirmat que aquest Espai “és obert a tota la ciutadania”  i que “més enllà de les actuacions que s'organitzin des de la pròpia institució, es posa a disposició dels ciutadans i entitats que vulguin proposar alguna mostra o exposició”, un oferiment que l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha agraït en la seva intervenció.

2  

Fitxers adjunts

Una imatge exterior de l'Espai Santa Caterina

Una imatge exterior de l'Espai Santa Caterina
JPG | 3875

Una imatge de la inauguració de la mostra

Una imatge de la inauguració de la mostra
JPG | 4195