• Les pluges intenses a les hores centrals del dia afectaran sobretot el litoral i prelitoral de nord a sud del país
  • Al vespre els ruixats podran concentrar-se sobretot a les comarques gironines, àrea metropolitana de Barcelona, Bages i Osona
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges intenses generalitzades a tot el país durant el dia d’avui i que afectaran sobretot el litoral i prelitoral i el quadrant nord-est de Catalunya.
 
Segons informació de l’SMC, les pluges ja han començat aquest matí a les Terres de l’Ebre, i es preveu que amb el pas de les hores es vagin estenent per tot el litoral i prelitoral fins al quadrant nord-est de Catalunya. A partir de la tarda, les pluges remetran a la meitat sud del país i augmentarà la probabilitat de ruixats intensos a les comarques de la Garrotxa, Selva, Pla de l’Estany, Gironès i Osona. També podrà descarregar amb força en alguns punts del Bages, Berguedà, Vallès Oriental i Baix Llobregat.
 
Aquest vespre les pluges es concentraran a la zona del Vallès Oriental i Occidental i a l’àrea metropolitana de Barcelona. També poden haver tempestes al vespre a la Garrotxa, Ripollès, Osona i el Berguedà.
 
A la zona afectada es podrà superar el llindar d’intensitat dels 20 l/m2 en 30 minuts i acumular-se més de 50 l/m2 en tot l’episodi. Les precipitacions aniran acompanyades de tempesta i localment de calamarsa i, puntualment, de fortes ratxes de vent.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució a la ciutadania en els desplaçaments a peu i en vehicle a la zona afectada per les pluges, tant a zona urbana com a l’entorn rural i natural, en especial a les proximitats de rius i rieres. Si les fortes pluges us sorprenen mentre circuleu amb el vehicle, recordeu que cal augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa. Seguiu les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció en situacions meteorològiques adverses.
 
Protecció Civil recomana que si la pluja intensa us sorprèn al cotxe, a prop de lleres, rius i guals, eviteu travessar-los, encara que estigueu circulant amb un cotxe del tipus 4x4 i malgrat semblin portar poc cabal, ja que aquest pot incrementar de forma sobtada i arrossegar el vehicle amb facilitat. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions.
 
Si sou a casa, tanqueu portes i finestres per evitar corrents d’aire que puguin atreure llamps i desconnecteu els aparells elèctrics per evitar que siguin danyats per pujades de tensió. Garantiu que els punts de desguàs a terrasses, patis, etcètera, són nets per tal d’evitar acumulacions d’aigua. Mes consells d’autoprotecció davant tempestes i llamps.