En una exposició pública que s'inaugura el 2 de juny

Ferran Adrià presenta el projecte d'elBullifoundation al Palau Robert

query_builder   29 maig 2014 12:44

event_note Nota de premsa

En una exposició pública que s'inaugura el 2 de juny

Ferran Adrià presenta el projecte d'elBullifoundation al Palau Robert

Ferran Adrià presenta "elBullifoundation. Exposició pública. Un projecte per compartir" del 2 de juny al 27 de juliol, a la segona planta del Palau Robert, per donar a conèixer aquesta proposta i compartir-la amb els ciutadans del país.
palaurobert
L’exposició mostra al públic la transformació del mític restaurant elBulli –considerat el millor restaurant del món durant cinc anys– en el projecte d’elBullifoundation ideat per Ferran Adrià i el seu equip. L’exhibició s’estructura en tres àmbits, els tres pilars d’elBullifoundation: elBulli1846, l’espai que presenta el projecte arquitectònic en una gran maqueta; elBulliDNA, l’equip de treball que desenvoluparà la creativitat en equips pluridisciplinars, i Bullipedia, l’enciclopèdia web de la gastronomia i la cuina occidentals.
El president de la Generalitat, Artur Mas, inaugurarà l’exposició el dilluns 2 de juny, a les 12.30 hores.
La part central de l’exposició acull l’àmbit elBulli1846, amb la maqueta dels nous edificis i una explicació detallada del projecte d’arquitectura i paisatgisme. L’espai elBulli1846 acollirà un recorregut narratiu sobre el procés creatiu i gastronòmic, com també l’observatori de l’equip creatiu que es constituirà com elBulliDNA.  El nom de l‘espai fa referència al nombre total de plats creats pel restaurant. El projecte l’ha dissenyat l’estudi d’arquitectura Cloud 9, d’Enric Ruiz-Geli, el taller de disseny Ruiz Narvaiza Associats i l’Estudi Marti Franch. Gran part de les instal·lacions ubicades al Parc Natural del Cap de Creus, que ocuparan una superfície de 5.411 metres quadrats, seran soterrades, integrades a l’arbrat existent mitjançant un sistema de murs de pedra que evoquen les feixes característiques de l’entorn rural del Cap de Creus.
Un altre àmbit explica elBulliDNA, un equip creatiu de 30 persones, professionals de la gastronomia i de diverses disciplines, que exploraran i experimentaran durant vuit mesos l’any sobre l’eficiència en la creativitat, utilitzant la cuina com a llenguatge a través del "Decoding of the Culinary Process".
La mostra es completa amb l’espai Bullipedia, una eina que serveix per ordenar tot el coneixement gastronòmic, que ha d’ajudar a tots els professionals de la gastronomia tant en la reproducció artesanal com en la innovació, i amb un paper molt important en el terreny de l’educació. S’hi explica el seu funcionament i els treballs previs que s’han hagut de fer per començar a dotar-la de continguts: el mapa del procés culinari  o “Decoding”, el diccionari de la gastronomia i la història de la gastronomia occidental. Aquesta eina tindrà un ús en la innovació i l’educació. L’equip que treballa per dotar-la de continguts s’ubica a l’edifici Bullipedia Lab a la zona de Montjuïc a Barcelona. La Universitat de Barcelona col·labora en aquest projecte assumint part de l’activitat i gestionant les relacions amb la resta d’universitats del món. En definitiva, un projecte pensat des de Catalunya, que es divulga en català, castellà i anglès, però que és universal. Telefónica està acompanyant aquest procés com a partner tecnològic.
El llegat d'elBulli
L’exposició també recorda el procés viscut d'ençà del tancament del restaurant elBulli, el 30 de juliol de 2011, fins a la transformació en elBullifoundation. El record i la tasca desenvolupada per Ferran Adrià i el seu equip s’ha mantingut viu i divulgat gràcies a les exposicions que s’han presentat al Palau Robert de Barcelona, Londres, Nova York, Boston i properament a  Madrid. També a través de publicacions, revistes i televisions d’arreu del món i mitjançant la col·laboració d’escoles de negocis, que han aportat idees per al projecte mitjançant el concurs internacional "Ideas4transformation".
Un audiovisual, al final del recorregut, explica la tasca a desenvolupar i els objectius d’elBullifoundation.
L'objectiu d'elBullifoundation és mantenir viu el llegat d’elBulli i contribuir a la internacionalització de Catalunya i a la projecció de la cuina d’avantguarda. El projecte ha requerit una llarga gestació en la qual Adrià i el seu equip han comptat amb la col·laboració i les valuoses aportacions d’institucions de prestigi internacional com són les escoles de negocis més importants del món (Harvard Business School, Haas School of Business de la Universitat de Califòrnia, Berkeley, Columbia University, London Business School i Esade Business School) ELISAVA, Universitat de Barcelona i IESE.
Un projecte per compartir, tal com diu el subtítol de l’exposició, perquè Ferran Adrià i Juli Soler fan dipositària la ciutadania de Catalunya d’elBullifoundation, fent donació a la Generalitat de Catalunya dels espais de Cala Montjoi de Roses. Una proposta que se situa en els àmbits de la creativitat, la innovació, la recerca i l’emprenedoria.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined