moment de l 'acte
moment de l ' acte
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i conseller delegat executiu de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), Jordi Bort, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Anton Ballvé, ha inaugurat, aquest tarda, la Fira del Vi Denominació d’Origen Tarragona.
 
Josep Maria Pelegrí ha afirmat que aquest certamen és una invitació a posar en valor i a conèixer el vi, i ha encoratjat els assistents “a recuperar la imatge del vi com a aliment saludable de la dieta mediterrània i educar el consumidor, donant-li a conèixer les característiques sensorials que li permetin distingir les diferents varietats i qualitats del vi.”
 
Pelegrí ha volgut fer palès que el sector del vi de Catalunya “és dinàmic i innovador”, ha incidit en la necessitat de posar més èmfasi en la comercialització i en la internacionalització, eixos estratègics de present i de futur i partint del fet que s’està elaborant vins de gran qualitat que haurien de ser presents arreu, i ha remarcat la importància dels distintius d’origen i qualitat com les DO, i ha fet una crida a “estrènyer encara més els llaços amb el mercat de proximitat, l’exterior i la restauració”.
 
El conseller ha volgut fer palès, un cop més, que “Catalunya és un país amb molta tradició, amb un important patrimoni vitivinícola, amb prestigioses zones de producció i grans vins reconeguts i premiats arreu del món; i aquesta cultura l’hem d’ensenyar i saber potenciar, ja que és un clar exponent de la nostra manera de ser i d’entendre el món”.
 
El titular d’Agricultura ha tancat la seva intervenció recordant que el Departament va  convocar, el 19 de desembre de 2013, els ajuts destinats a millorar les condicions de producció i/o comercialització i al desenvolupament de nous productes, procediments i tecnologies de productes vitivinícoles; una nova línia d’ajut dirigida a les inversions en el sector del vi, en el marc del Programa de suport al sector vitivinícola per als anys 2014-2018, finançada íntegrament pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA), amb l’objectiu d’apostar per estructures de transformació i comercialització adaptades als nous reptes dels mercats.
 
Els ajuts que preveu aquesta línia són de 224 milions d’euros per a tot el període i a repartir entre totes les comunitats autònomes de l’Estat. Val a dir que la participació financera de la Unió Europea (UE) no pot superar el límit del 40% de les despeses auxiliables en el cas de PIMES, i del 20% en la resta de beneficiaris admissibles.
 
Així, en aquesta primera convocatòria, a Catalunya es va sol·licitar 116 ajuts per a la millora de les condicions de producció i/o comercialització i el desenvolupament de nous productes, procediments i tecnologies de productes vitivinícoles, dels quals són elegibles 84 expedients, que preveuen generar una inversió per valor de 24,5 M€.
 
Del total d’expedients presentats per totes les comunitats autònomes, en sortirà la llista definitiva, tenint en compte les disponibilitats pressupostàries del  FEAGA.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.