• La iniciativa CoMeDPro, que lidera Catalunya a través del DAAM, compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros
  • El fil conductor del projecte és la dinamització dels territoris vinculats a l’oli i el vi
Més de 50 representants d'institucions i del sector han assistit a la presentació del projecte Enpi
 El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit, a Reus,  la presentació del projecte de cooperació “Desenvolupament i promoció dels sectors de l'oli i el vi a la Conca Mediterrània” (CoMeDPro).
 
Aquest projecte s’emmarca dins del programa European neighbourhood Partnership Instrument (ENPI) Cross Border Cooperatation in the Mediterranean (CBCMED), de cooperació transfronterera entre països de la Unió Europea (UE) i els països socis de regions situades al llarg de les costes de la Mediterrània, i finançat per la UE en un 90%.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) lidera el projecte i té com a socis la Regió de Sardenya, d’una banda, i de l’altra, Israel.
 
El conseller Pelegrí ha explicat que aquest projecte es presenta per a dinamitzar i promocionar els sectors de l’oli i el vi de Catalunya de zones de Denominació d’Origen Protegida (DOP). El fil conductor del projecte entre els tres socis serà la dinamització dels territoris vinculats a l’oli i el vi, amb l’objectiu d’impulsar aquest sector i generar activitat econòmica en el territori.
 
El pressupost total del projecte CoMeDPro és d’1.530.000 euros i el finança, per un import d’1.377.000 d'euros (90%), la Unió Europea (Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC) a través de  l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació.
 
A través d’aquesta iniciativa es buscarà estimular els negocis d’aquestes zones i la seva competitivitat per al codesenvolupament econòmic. Així, s’incentivarà la creació d’ocupació i es millorarà la capacitat dels productors i elaboradors de vins i olis i de les persones vinculades al món de la restauració, hoteleria i gestió cultural, a través de la formació i l’assessorament, per tal d’aconseguir una visió més oberta que contribueixi a accelerar l’intercanvi de gent i de béns entre les costes mediterrànies”, ha explicat el conseller. En aquest sentit, Pelegrí ha volgut destacar la vocació internacional del projecte, tant amb Sardenya com sobretot amb Israel i cap a la cultura dels vins i els olis de tots. 
 
El període d’execució del projecte és de 20 mesos, i s’ha iniciat aquest 2014. Tot i que el projecte haurà d’haver finalitzat l’estiu de 2015, els resultats obtinguts s’apreciaran més enllà i les bases assolides amb ell persistiran en el temps i en el territori, contribuint de manera contínua a la millora del sector de l’oli i el vi catalans. “És per aquest motiu que el sector se l’ha de fer seu, i hi ha de col·laborar i participar per a la bona resolució d’aquest”, ha afirmat Pelegrí.
 
Pelegrí, Calatayud i Vila durant la presentació del projecte
Pelegrí, Calatayud i Vila durant la presentació del projecte
La indústria agroalimentària és un sector estratègic dins del teixit industrial català i un dels que millor ha resistit en l’actual context econòmic, fet que demostra el seu dinamisme. Conscient del paper decisiu que la indústria agroalimentària té al sector agrari de Catalunya, Pelegrí ha explicat que el Departament que encapçala desenvolupa diferents eines que posa a disposició de la indústria agroalimentària per fomentar i impulsar la seva competitivitat.
 
Diferents agents del sector han valorat positivament el desplegament d’aquest projecte, una iniciativa que també es vol aprofitar perquè coincideix amb la tasca de promoció de la cultura de l’oli, del vi, del paisatge i de dinamització del sector de la producció que ja fa anys que duem a terme en el territori.
 
El Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC 2007-2013 és una iniciativa de cooperació transfronterera multilateral finançada per l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació (ENPI). L'objectiu del Programa és promoure el procés de cooperació sostenible i harmònica en l'àmbit de la conca mediterrània afrontant els reptes comuns i millorant el seu potencial endogen. Finança projectes de cooperació com a contribució al desenvolupament econòmic, social, ambiental i cultural de la regió mediterrània. Participen en el Programa els 14 països següents: Egipte, Espanya, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, Líban, Malta, Palestina, Portugal, Síria (participació actualment suspesa), Tunísia i Xipre. L'Autoritat de Gestió Conjunta (AGC) és la Regió Autònoma de Sardenya (Itàlia). Els idiomes oficials del Programa són l'àrab, l'anglès i el francès (www.enpicbcmed.eu).
 
 
La Unió Europea està formada per 28 estats membres que van decidir unir de forma progressiva els seus coneixements pràctics, els seus recursos i els seus destins. Conjuntament, durant un període d'ampliació de 50 anys, han construït una zona d'estabilitat, democràcia i desenvolupament sostenible mantenint alhora la diversitat cultural, la tolerància i les llibertats individuals. La Unió Europea té el compromís de compartir els seus èxits i valors amb països i persones més enllà de les seves fronteres.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

3  

Fitxers adjunts

nota de premsa amb logos UE I ENPI

nota de premsa amb logos UE I ENPI
PDF | 48

foto 2

foto 2
JPG | 1392

foto1

foto1
JPG | 1679