Lliurament PIC
El president Mas lliura el Premi Internacional Catalunya a l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu

•    El cap del Govern ha lliurat aquesta nit a l’arquebisbe Desmond Tutu el XXVI Premi Internacional Catalunya

•    Artur Mas agraeix “la defensa de les causes justes i nobles arreu del món” duta a terme pel Premi Nobel de la Pau sud-africà

•    Desmond Tutu es pronuncia a favor del dret a decidir dels ciutadans i advoca pel consens i l’acord


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquesta nit que “quan una gran majoria social actua amb un propòsit comú i un objectiu just, aquest moviment es converteix en una força irresistible”, fent així seves les paraules pronunciades prèviament en aquest sentit per l’arquebisbe sud-africà, Desmond Tutu, en defensa del dret a decidir dels ciutadans. Tutu ha estat guardonat amb el XXVI Premi Internacional Catalunya, que ha recollit personalment en el decurs d’una cerimònia celebrada al Palau de la Generalitat.

Artur Mas ha destacat en la seva intervenció que “és preferible l’acord i el consens que no les decisions unilaterals”, i ha assegurat que “amb els reptes que tenim és bo que ho tinguem present, i crec que ho tenim”. I ha afegit “les negociacions s’han de fer sempre amb amplitud de mires i totes les parts han de treballar pel benefici mutu, perquè aquest concepte és preferible als altres tipus de solucions”.

El cap de l’Executiu ha descrit Catalunya com un país que ha sabut preservar al llarg dels anys una cultura i una llengua pròpies, i que, per tant, dibuixa “una identitat de matriu cultural, i de cap altra matriu”; un país, ha continuat, “acostumat a acollir persones de procedència molt diversa, molt barrejada i més atenta al projecte comú que no a les arrels diverses”, i un país, ha afegit, que té “una societat civil dinàmica, potent i organitzada, signe de la seva pròpia identitat, amb un teixit social molt ric, que en moments de dificultats funciona a ple rendiment”.

“Aquest és el país que reclama decidir el seu futur i poder votar el 9 de novembre”, ha afirmat Artur Mas, i ha insistit “ho volem fer des d’un esperit absolutament pacífic, perquè aquest és el comú denominador dels moviments que hi ha a nivell social, tret d’alguna excepció, a Catalunya”.


Defensor de les causes justes i nobles arreu del món

El president de la Generalitat ha volgut subratllar, d’entre els motius pels quals s’ha concedit el Premi Internacional Catalunya a l’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, el fet que “sempre ha defensat causes justes i nobles arreu del món”, i que ho ha fet, ha dit, “amb la paraula i amb l’acció”. “Desmond Tutu és en aquella categoria de persones que prefereixen fer el bé que no quedar bé, que ha triat i s’ha posat al costat de les persones que patien injustícies”, ha reblat.

Artur Mas ha assenyalat que aquest premi és atorgat “amb vocació d’agrair a aquella gent que fa que la humanitat avanci”, però, ha afegit, “també perquè a través de les grans personalitats que han rebut aquest premi, nosaltres com a país puguem aprendre a ser millors”.

Defensa del dret a decidir dels ciutadans

Prèviament a la intervenció del president, l’arquebisbe Desmond Tutu ha pronunciat unes paraules d’agraïment, i ha afirmat que acceptava el guardó en nom de totes les persones amb ”consciència social, activistes pel bé comú dels éssers humans i del nostre món”, entre els quals ha esmentat “els que es dediquen a salvar nenes perquè no quedin atrapades en matrimonis abusius a l’Àfrica subsahariana, els de l’àmbit de l’assistència mèdica que atenen els refugiats de Síria, o les dones que eixuguen els ulls dels infants que la sida deixa orfes al meu país”.

Tutu ha afegit que aquest guardó el rep també en nom “dels que defensen el dret del poble català, i dels ciutadans d’altres territoris, a decidir pacíficament el seu destí”, i ha assegurat que quan una massa crítica actua per assolir un propòsit comú i just “els que pretenen aturar-los se’n poden sortir durant un temps, amb un gran cost, però inevitablement s’adonaran que la resistència és inútil”. (S’adjunta discurs del guanyador)

Prèviament a l’acte de lliurament, el president Mas i Desmond s’han reunit durant mitja hora al Palau de la Generalitat. A la cerimònia de lliurament hi han assistit també la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez-Sistach, que ha fet la glossa del guanyador, i el president delegat del Premi, Xavier Rubert de Ventós. Per part del Govern, hi han assistit també la vicepresidenta Joana Ortega; i els consellers d’Interior, Ramon Espadaler, i d’Ensenyament, Irene Rigau.


Acta del jurat

El Jurat del Premi va decidir el mes de maig passat atorgar el XXVI Premi Internacional Catalunya al també Premi Nobel de la Pau Desmond Tutu “per la seva vigorosa i constant lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits, des d’una integritat, un coratge i una capacitat excepcionals”.

Els membres del jurat han valorat també a l’hora de guardonar Desmond Tutu el fet que, des de la desaparició de l’apartheid a Sud-àfrica, va ser un dels protagonistes actius en la defensa dels drets humans arreu del món i que s’hagi implicat activament en campanyes contra la sida, la tuberculosi, la pobresa, el racisme, el sexisme i l’homofòbia. Considerat la consciència moral de Sud-àfrica, icona de l’esperança més enllà de l’Església i de Sud-àfrica, Tutu és considerat un estadista del vell món amb un paper molt important encara avui en la reconciliació entre pobles.

El Premi Internacional Catalunya, creat per la Generalitat de Catalunya el 1989, es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. La convocatòria del XXVI Premi es va estendre del 2 de juliol fins al 31 de desembre de 2013 (Resolució PRE/1409/2013, publicada al DOGC núm. 6408) i hi van concórrer 162 candidatures provinents de 51 països, presentades per 187 institucions de 43 països i pels mateixos membres del jurat.

2  

Imatges

Reunió president i Desmond Tutu

Reunió president i Desmond Tutu 736

LLliurament del Premi

LLliurament del Premi 604

1  

Fitxers adjunts

Discurs Desmond Tutu

Discurs Desmond Tutu
PDF | 148