Dia Internacional dels Arxius
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius, del 9 al 15 de juny els arxius catalans obren les seves portes i organitzen de manera simultània nombroses activitats culturals per donar a conèixer la seva tasca entre la ciutadania. Entre les activitats previstes hi ha jornades de portes obertes, exposicions i conferències.
 
 
Algunes de les activitats més destacades són:
 

Inauguració de la nova seu de l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental (dilluns 9 de juny, 18h)
Acte obert al públic i amb presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

 

Inauguració al Palau Moja de Barcelona de l'exposició "50 aniversari piragüisme al Noguera Pallaresa" (dijous 12 de juny, 19h)
Organitzada pel Departament de Cultura i l’Ajuntament de Sort, l'exposició commemora una de les competicions de piragüisme més antigues d'Europa.

 

"1714. Testimonis de la Guerra de Successió als arxius del Baix Empordà" (divendres, 13 de juny, 20h)
Presentació del bloc del grup d’arxivers del Baix Empordà (ABE) i dues conferències: "La Guerra de Successió i la introducció del règim borbònic al Baix Empordà" i "La Bisbal durant la Guerra de Successió. Botiflers i austriacistes". Organitzat per l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, amb la col·laboració dels arxius municipals de la comarca.

 

Exposició "Monestirs urbans en temps de guerra. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona 1691-1718" (del 29 de maig al 14 de setembre)
A
la Capella de Santa Àgata del Museu d'Història de Barcelona. Organitzada pel Servei d'Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines.

 

Jornada “Fonts documentals per a l'estudi del període de la Guerra de Successió a Barcelona” (dimecres 11 de juny, 9-19h)
A l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

 

Portes obertes als arxius de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat (dimarts 10 de juny, 9-14h) 
Per primera vegada, l’Arxiu de la Ciutat de la Justícia obre les seves portes als ciutadans, als professionals del dret i a tots els treballadors del centre.

 

Jornada “Les famílies nobles de la Ribera d'Ebre” i conferència "Generalitats sobre la noblesa i els Montagut” (divendres 6 de juny, 19.30h)
A l’Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre.

 

Conferència "El manuscrit de Cervera. Música i dansa catalana del segle XV" (divendres 13 de juny, 18h)
O
rganitzada per l’Arxiu Comarcal de la Segarra, a la sala d’actes Francesc Buireu de Cervera. Aquest manuscrit, conservat a l'arxiu comarcal, és una font excepcional per a l'estudi de la dansa catalana i europea medieval.

 

Presentació pública del projecte “Mirades d’ahir” (dilluns 9 de juny, 18h)
Aquest projecte de l’Arxiu Municipal de Lloret de Marengloba diversos muntatges audiovisuals on es combinen les imatges antigues de la població amb els records i la memòria oral dels lloretencs.

 

Jornada de portes obertes a l’Arxiu Nacional de Catalunya (14 de juny de 10 a 14h)  
Inclou la visita guiada a les instal·lacions, la mostra d'una selecció de documents dels fons més significatius de l'Arxiu i de documents seleccionats per commemorar el centenari de la Mancomunitat de Catalunya i un taller per a infants de 7 a 15 anys. 

 
 
Consulteu aquí la llista completa de les activitats previstes als arxius catalans.
 
 
 
Els arxius a Catalunya
Actualment hi ha 344 arxius a Catalunya, que custodien més de 850 quilòmetres de documentació i més de 32 milions de fotografies. Els serveis que s’ofereixen des d’aquests centres estan adreçats al conjunt de la ciutadania i la seva tasca contribueix a la constitució i salvaguarda de la nostra memòria individual i col·lectiva.
 
Els arxius exerceixen funcions d’organització, tutela, gestió, descripció, conservació i de difusió de documents i fons documentals.