El Bang de Sang inclourà en els criteris de selecció de donants la no exclusió dels pacients d’hemocromatosi
 
L’hemocromatosi és una malaltia que provoca excés de ferro a l’organisme i en alguns casos els afectats necessiten fer-se extraccions de sang sovint
Consell Consultiu de Pacients
 
El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya ha vehiculat una demanda històrica de l’Associació Espanyola d’Hemocromatosi (AEH) per unificar els criteris de donació de sang dels afectats per aquesta malaltia. A partir d’ara el Banc de Sang inclourà en els seus criteris de selecció la no exclusió per motiu d’hemocromatosi. Aquesta petició ha estat cursada a través del Consell Consultiu de Pacients, òrgan creat el 2012 que permet donar veu directa als pacients.
 
Aquest divendres, 7 de juny, se celebra el Dia Europeu de l’Hemocromatosi, una malaltia rara que afecta 50.000 persones a tot l’Estat i que es caracteritza per un excés de ferro a l’organisme. El afectats per hemocromatosi necessiten fer-se extraccions de sang per fer una vida normal.
 
L’AEH continuarà treballant per la modificació del Reial Decret 1088/2005 vigent per tal que es puguin fer donacions de sang amb més freqüència i s'apliqui una excepció al criteri que només es pot donar sang 3 cops l'any en el cas de les dones i 4 en el cas dels homes. L’objectiu és que les persones afectades d’hemocromatosi puguin donar tota la sang que s'extreuen a causa de la seva malaltia. Per vehicular aquesta petició demanaran el suport del Consell Consultiu de Pacients. Per la seva part, el Banc de Sang garanteix que adaptarà els seus procediments en cas que hi hagi un canvi legislatiu al respecte.
 
L’hemocromatosi descriu un grup de patologies causades per l'excés de ferro a l'organisme. Quan el ferro es presenta en excés no és possible controlar-ne les funcions i es converteix en una substància perillosa capaç de generar radicals lliures. Aquest excés de ferro pot ser degut a malalties genètiques que n’afecten la capacitat d'absorció o bé pot tractar-se de pacients que pateixen anèmia crònica. Les hemocromatosis hereditàries solen afectar homes de més de 50 anys (encara que també existeixen casos que afecten dones i joves). Les hemocromatosis adquirides solen afectar joves amb anèmies greus d'origen genètic i que requereixen transfusió o persones grans amb anèmies cròniques adquirides.