FOTO WEB
Un moment de les visites d'avui.
 
La representant de la Comissió Europea (CE) en el Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013, Carmen Calderon, visita avui divendres, dia 6 de juny, diversos projectes de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, promoguts pel Leader i el Contracte Global d’Explotació (CE). Durant la visita està acompanyada per representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), com a Autoritat de Gestió del Programa.
 
En primer lloc, s’ha visitat la seu del grup Leader Consorci Alt Urgell i Cerdanya a la Seu d’Urgell, on s’ha presentat el projecte de cooperació Leader Odisseu, per al retorn i la inserció laboral dels joves al medi rural, projecte coordinat pel Consorci, amb la participació de tots els grups Leader de Catalunya.
 
Odisseu és un projecte impulsat pel DAAM i els 13 grups Leader de Catalunya que té per objecte fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.
 
Seguidament, s’ha visitat la SAT La Reula, de Fígols i Alinyà, explotació agrària de vacum de llet , amb 350 vaques, que elabora formatge fresc i iogurt artesà. El projecte ha consistit en l’adequació d’una antiga casa pairal com a formatgeria, on s’elabora de forma artesanal formatge fresc i iogurts artesans. Transforma uns 1.500 litres, només una petita part de la seva producció. A part de la formatgeria també ha habilitat una botiga amb una sala pedagògica, on s’exposa fotografies i un reportatge audiovisual amb els treballs de l’explotació,  i un mirador, des d'on es pot observar com s'elabora els productes a l'obrador.
 
Aprofitant que la finca disposa de 150 hectàrees de bosc, principalment pinassa amb poc valor comercial, s’hi està construint una caldera d'estella, per a minimitzar els costos energètics de pasteurització i disponibilitat d'aigua calenta per a les a la neteges de l'obrador i sala de munyir.
 
Posteriorment, la comitiva s’ha dirigit al Mas d’en Roqueta, a Aravell, antiga explotació ramadera familiar, que, en diferents etapes i amb diversos ajuts del programa Leader, s’ha reconvertit en un hotel rural i restaurant, i que amb les últimes inversions ha construït pistes de pàdel, impulsant aquest esport a la comarca de l’Alt Urgell i complementant-ho amb el negoci familiar del restaurant i l’hotel.
 
Finalment, a la tarda es visitarà l’empresa Socarrel SL, a Montellà de Cadí, empresa dedicada a la consultoria i execució de treballs vinculats al medi natural que ha diversificat la seva activitat amb la creació d’un centre de gestió d’experiències turístiques, on destaca la venta i lloguer de bicicletes elèctriques i la creació d’una plataforma per a la difusió, promoció i comercialització de serveis i productes agroforestals, i experiències eco-turístiques locals.
 
Socarrel SL manté un fort compromís amb el territori, la innovació i la qualitat, i ha afrontat el repte de presentar bianualment una memòria de sostenibilitat dels seus impactes econòmics, ambientals i socials, com una oportunitat de millora contínua i de diàleg i comunicació amb els seus grups d’interès.
 
Per aquest  motiu, l’empresa Socarrel SL, beneficiària dels ajuts Leader i del projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural d’implantació de polítiques de RSE a les petites i mitjanes empreses dels territoris Leader, va ser seleccionada per a participar en la Global Conference on Sustainability and Reporting, que organitza bianualment l’organització internacional Global Reporting Initiative (GRI), i que es va celebrar, a Amsterdam, del 22 al 24 de maig de 2013. 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

5  

Fitxers adjunts

Un moment de les visites d'avui.

Un moment de les visites d'avui.
JPG | 763

Foto 2.

Foto 2.
JPG | 426

Foto 3.

Foto 3.
JPG | 451

Foto 4.

Foto 4.
JPG | 515

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 307