La representant de la CE en el Comitè de Seguiment del PDR i representants del Departament d'Agricultura visiten projectes promoguts pel Leader i pel Contracte Global d'Explotació

query_builder   6 juny 2014 14:15

event_note Nota de premsa

La representant de la CE en el Comitè de Seguiment del PDR i representants del Departament d'Agricultura visiten projectes promoguts pel Leader i pel Contracte Global d'Explotació

FOTO WEB
Un moment de les visites d'avui.
 
La representant de la Comissió Europea (CE) en el Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013, Carmen Calderon, visita avui divendres, dia 6 de juny, diversos projectes de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, promoguts pel Leader i el Contracte Global d’Explotació (CE). Durant la visita està acompanyada per representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), com a Autoritat de Gestió del Programa.
 
En primer lloc, s’ha visitat la seu del grup Leader Consorci Alt Urgell i Cerdanya a la Seu d’Urgell, on s’ha presentat el projecte de cooperació Leader Odisseu, per al retorn i la inserció laboral dels joves al medi rural, projecte coordinat pel Consorci, amb la participació de tots els grups Leader de Catalunya.
 
Odisseu és un projecte impulsat pel DAAM i els 13 grups Leader de Catalunya que té per objecte fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.
 
Seguidament, s’ha visitat la SAT La Reula, de Fígols i Alinyà, explotació agrària de vacum de llet , amb 350 vaques, que elabora formatge fresc i iogurt artesà. El projecte ha consistit en l’adequació d’una antiga casa pairal com a formatgeria, on s’elabora de forma artesanal formatge fresc i iogurts artesans. Transforma uns 1.500 litres, només una petita part de la seva producció. A part de la formatgeria també ha habilitat una botiga amb una sala pedagògica, on s’exposa fotografies i un reportatge audiovisual amb els treballs de l’explotació,  i un mirador, des d'on es pot observar com s'elabora els productes a l'obrador.
 
Aprofitant que la finca disposa de 150 hectàrees de bosc, principalment pinassa amb poc valor comercial, s’hi està construint una caldera d'estella, per a minimitzar els costos energètics de pasteurització i disponibilitat d'aigua calenta per a les a la neteges de l'obrador i sala de munyir.
 
Posteriorment, la comitiva s’ha dirigit al Mas d’en Roqueta, a Aravell, antiga explotació ramadera familiar, que, en diferents etapes i amb diversos ajuts del programa Leader, s’ha reconvertit en un hotel rural i restaurant, i que amb les últimes inversions ha construït pistes de pàdel, impulsant aquest esport a la comarca de l’Alt Urgell i complementant-ho amb el negoci familiar del restaurant i l’hotel.
 
Finalment, a la tarda es visitarà l’empresa Socarrel SL, a Montellà de Cadí, empresa dedicada a la consultoria i execució de treballs vinculats al medi natural que ha diversificat la seva activitat amb la creació d’un centre de gestió d’experiències turístiques, on destaca la venta i lloguer de bicicletes elèctriques i la creació d’una plataforma per a la difusió, promoció i comercialització de serveis i productes agroforestals, i experiències eco-turístiques locals.
 
Socarrel SL manté un fort compromís amb el territori, la innovació i la qualitat, i ha afrontat el repte de presentar bianualment una memòria de sostenibilitat dels seus impactes econòmics, ambientals i socials, com una oportunitat de millora contínua i de diàleg i comunicació amb els seus grups d’interès.
 
Per aquest  motiu, l’empresa Socarrel SL, beneficiària dels ajuts Leader i del projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural d’implantació de polítiques de RSE a les petites i mitjanes empreses dels territoris Leader, va ser seleccionada per a participar en la Global Conference on Sustainability and Reporting, que organitza bianualment l’organització internacional Global Reporting Initiative (GRI), i que es va celebrar, a Amsterdam, del 22 al 24 de maig de 2013. 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

5  

Fitxers adjunts

Un moment de les visites d'avui.

Un moment de les visites d'avui.
JPG | 763

Foto 2.

Foto 2.
JPG | 426

Foto 3.

Foto 3.
JPG | 451

Foto 4.

Foto 4.
JPG | 515

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 307

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined