El sector cultural i creatiu ocupa un 6% de la població a Catalunya, per sobre de sectors com l'automòbil, el químic o l'alimentació
 
La cultura és un puntal de l’estat del benestar i contribueix de manera decidida a la cohesió social. És també la carta de presentació més valuosa de Catalunya al món però, d’una manera especial, la cultura aporta, i molt, a la generació de riquesa i ocupació.
 
L’any 2013 es va registrar una mitjana anual de més de 163.000 persones ocupades en el sector de la cultura i de la creació, tal i com es desprèn de l’estudi "Ocupació en el sector de la cultura i la creació 2013", elaborat pel Departament de Cultura. Des d’un punt de vista comparatiu, el sector cultural i creatiu ocupa més gent que sectors econòmics considerats tradicionalment estratègics, com poden ser el de l’automòbil, el químic o el de l’alimentació.
 
L'ocupació del primer trimestre de 2014 en el sector cultural i creatiu creix un 10% respecte l'any passat. Un total de 182.200 persones van treballar en el sector de la cultura i la creació a Catalunya, fet que representa un 6,2% del total de població ocupada de Catalunya i 1,4 punts més que a la resta de l’Estat. A més, un 22% dels treballadors en cultura i creació de l’Estat estan ubicats a Catalunya.
 
 
Foment de la creació i de les empreses culturals
 
Des del Govern s’està treballant per posar al servei de les empreses els instruments necessaris per créixer, ser competitives i internacionalitzar-se. En aquest sentit, s’impulsa la participació d’aquestes empreses a fires, festivals i mercats internacionals, a la vegada que es posen en marxa diversos projectes per obrir nous mercats a aquestes empreses i ampliar els seus circuits internacionals.
 
En aquest sentit, s’ha posat en marxa l'Accelerador de Projectes Europeus mitjançant el qual, el Departament de Cultura, assessora i acompanya els creadors i indústries culturals a l’hora d’elaborar els projectes per accedir als fons europeus. L’objectiu és que Catalunya obtingui prop de 34 milions d’euros per a projectes culturals entre els anys 2014 i 2020.
 
El 2013, l’Institut Català de Finances (ICF) va posar a disposició del teixit cultural català una línia de préstecs de 20 milions d’euros per finançar inversions i/o circulant. L’ICF aporta els recursos i gestiona la línia, mentre que el Departament de Cultura assumeix el risc creditici de les operacions.
 
A més, el Departament de Cultura destina 37,7 milions d'euros a subvencions per al foment de la cultura el 2014, xifra un 3,8% superior a l’import destinat el 2013.
 
 Foment de l’audiovisual
 
El Govern preveu que l’impost als operadors de comunicacions electròniques per al foment de l’audiovisual entrarà a tràmit parlamentari abans que acabi l’estiu. Aquest impost té com a objectiu enfortir i ajudar la producció pròpia audiovisual en la línia del que fan la majoria de països europeus, en què les aportacions de fons públics són completades per les aportacions procedents de taxes.
 
Amb l’aplicació del nou impost s’arribaran a recaptar 20 milions d’euros a l’any, que s’obtindran d’una quota fixa de 0,25€/mes per cada connexió a Internet que les operadores tinguin contractada a Catalunya. Cal fer notar que s’estableix explícitament que els operadors no podran repercutir en el contribuent l’import de les obligacions tributàries.
 
Com ha assegurat el conseller Mascarell recentment: “Cal un Estat a favor de la cultura, amb una fiscalitat pensada per fomentar la producció cultural i produir més riquesa al país”.