El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha signat avui un conveni amb l’Ajuntament de Girona i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que permetrà redactar un treball tècnic que defineixi les directrius per al desenvolupament de l’estratègia territorial, paisatgística i fluvial de la ciutat de Girona. L’acord l’ha subscrit Vila amb l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el director de l’ACA, Jordi Agustí.
Amb aquesta iniciativa es planteja la recuperació per a l’ús ciutadà dels espais vinculats a les conques fluvials, tant dins com a l’entorn de Girona, i dotar-los de continuïtat paisatgística. L’acord permet al Departament de Territori i Sostenibilitat obrir una nova línia d’actuacions d’ordenació d’espais fluvials que, a partir de l’experiència de Girona, té l’objectiu d’exportar-la a la resta de Catalunya.
Prova pilot a l’Onyar
D’aquesta forma, Girona és la ciutat escollida per elaborar aquest estudi que encarregarà el mateix Departament i que haurà de definir el conjunt d’actuacions a seguir, la primera de les quals, com a prova pilot, es desenvoluparà al tram del riu Onyar aigües amunt de la plaça de Catalunya.
L’actuació consistirà en renaturalitzar aquest tram de llera del riu que, actualment, és un llit de formigó que no suposa cap avantatge des del punt de vista de la seva integració urbana. Així, la proposta preveu la reintroducció de vegetació i fauna autòctones, dotar-lo d’usos ciutadans, integrar-lo a l’entorn urbà i avançar cap a les funcions de corredor biològic que és, per definició, una llera fluvial.