- Generalitat i Ajuntament acorden redactar un estudi tècnic únic a Catalunya per al desenvolupament de l’estratègia territorial, paisatgística i fluvial a la ciutat
- L’acord, que parteix del treball preliminar del consistori gironí “Quatre rius i una sèquia”, inclou la realització d’una prova pilot per renaturalitzar un tram urbà del riu Onyar
- A partir de l’experiència de Girona, el Departament de Territori i Sostenibilitat preveu exportar aquest model d’ordenació fluvial, que reforça la integració dels rius a les ciutats, a la resta de Catalunya
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha signat avui un conveni amb l’Ajuntament de Girona i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que permetrà redactar un treball tècnic que defineixi les directrius per al desenvolupament de l’estratègia territorial, paisatgística i fluvial de la ciutat de Girona. L’acord l’ha subscrit Vila amb l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el director de l’ACA, Jordi Agustí.
Amb aquesta iniciativa es planteja la recuperació per a l’ús ciutadà dels espais vinculats a les conques fluvials, tant dins com a l’entorn de Girona, i dotar-los de continuïtat paisatgística. L’acord permet al Departament de Territori i Sostenibilitat obrir una nova línia d’actuacions d’ordenació d’espais fluvials que, a partir de l’experiència de Girona, té l’objectiu d’exportar-la a la resta de Catalunya.
Prova pilot a l’Onyar
D’aquesta forma, Girona és la ciutat escollida per elaborar aquest estudi que encarregarà el mateix Departament i que haurà de definir el conjunt d’actuacions a seguir, la primera de les quals, com a prova pilot, es desenvoluparà al tram del riu Onyar aigües amunt de la plaça de Catalunya.
Estudi preliminar
La situació estratègia de Girona en el territori i la determinació de l’Ajuntament, a través de l’estudi preliminar “Quatre rius i uns sèquia”, de recuperar l’estructura fluvial, han estat els elements determinants per aconseguir aquest acord. Amb aquest estudi tècnic, Generalitat, Ajuntament i ACA persegueixen recuperar la ciutat al voltant de l’aigua i del medi natural, i alhora millorar la qualitat de vida dels ciutadans. El conveni subscrit avui inclou la creació d’un grup de treball de composició paritària per al seguiment de l’acord.
Actualment, de les quatre capitals catalanes, tres ja han desenvolupat amb èxit projectes emblemàtics a l’entorn de les lleres dels seus rius, com és el cas del Besòs i el Llobregat a Barcelona, el Segre a Lleida o el Francolí, a Tarragona.
1