Conveni Departament de Cultura- Col.legi Periodistes

 

  • L’arxiu Nacional de Catalunya conservarà els llegats personals de periodistes catalans, que contenen informació rellevant per al coneixement de la història del segle XX
 
  • El Col·legi de Periodistes de Catalunya cedeix el fons del periodista i pedagog Carlos Nadal Gaya, un dels principals experts en política internacional de la premsa catalana
 
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, han signat avui un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) per a la recuperació, preservació i difusió dels llegats personals dels periodistes catalans, molts del quals són o han estat membres del col·legi.
 
Mitjançant el conveni ambdues institucions col·laboraran en la recuperació dels documents, fons i col·leccions documentals conservats per persones i entitats que han tingut un paper rellevant en la història del periodisme a Catalunya. L’acord fa referència a documents textuals (manuscrits, i mecanoscrits), materials impresos, imatges, cartells, i enregistraments sonors i audiovisuals que puguin ser objecte de tractament arxivístic.
 
L’acord té com a objecte la recuperació, preservació i difusió a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) dels llegats personals dels periodistes catalans, que contenen informació rellevant per al coneixement de la història i la societat catalanes al llarg del segle XX.
 
Els fons documentals ingressaran a títol de comodat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, tot i que els documents podran ésser conservats al centre  de la Xarxa d’Arxius Comarcals que correspongui si la trajectòria professional del productor i el contingut del fons documental així ho aconsella.
 
El conveni preveu que el Departament de Cultura i el CPC col·laboraran en activitats per a promocionar la memòria del periodisme a Catalunya a través de la difusió del patrimoni documental. La difusió dels fons es farà mitjançant la producció conjunta d’exposicions i itinerància de les mateixes; la realització i edició de materials didàctics adreçats als escolars, i l’edició conjunta de guies, inventaris i catàlegs dels fons documentals, així com de treballs d’investigació a partir dels fons documentals.
 
 
Fons Carlos Nadal Gaya
 
El Departament de Cultura i el Col·legi de Periodistes de Catalunya també han  signat la cessió en comodat del fons del periodista i pedagog Carlos Nadal Gaya (1924-2010), un dels principals experts de la premsa catalana en política internacional al llarg de la segona meitat del segle XX. El fons es conservarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
 
El fons conté l’obra creativa de Nadal, tant poètica com narrativa, documentació genealògica i familiar, recull de la seva tasca al diari La Vanguardia, cartes, entrevistes sobre la seva trajectòria i participació en homenatges i presentacions.
 
Carlos Nadal es va llicenciar en Filosofia i Lletres (clàssiques) per la Universitat de Barcelona. Abans de dedicar-se al periodisme, va exercir com a professor de Literatura Hispànica en diferents escoles públiques i privades. L'any 1956 va entrar a treballar a La Vanguardia, on va ser redactor en cap d'Internacional, des del 1969, i d'Opinió. Va ser professor de l'Escola de Periodisme de l'Església i professor de Política Internacional de la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB. Al llarg dels seus cinquanta anys de carrera periodística, va rebre diversos premis: el Godó de Periodisme, el Rodríguez de Santamaría de l'Associació de la Premsa de Madrid i el de Reconeixement de la lluita en defensa dels Drets Humans de l'Institut de Drets Humans de Catalunya.
 

2  

Fitxers adjunts

Signatura conveni

Signatura conveni
JPG | 3190

Signatura conveni 2

Signatura conveni 2
JPG | 3520