• Diumenge es poden concentrar els principals problemes de trànsit, amb una afluència prevista de públic d’uns 95.000 espectadors
 • Mossos d’Esquadra desplegarà un dispositiu amb un total  737 efectius policials
 • L’SCT emprarà una aplicació informàtica que permet la visualització en temps real tant d’imatges aèries, com mòbils terrestres i les de les noves càmeres instal·lades a la zona
 • Es recomana utilitzar el transport públic, l’autobús o el tren, per arribar a les instal·lacions de Montmeló

 

1- Introducció
 
 
El Departament d’Interior estableix un dispositiu especial de trànsit i seguretat amb motiu del Gran Premi de Motociclisme 2014, que se celebra els propers 13, 14 i 15 de juny al Circuit de Barcelona-Catalunya de Montmeló. Aquest dispositiu es gestionarà conjuntament des del Centre de Coordinació (CECOR), ubicat al Circuit de Barcelona-Catalunya amb motiu de l’esdeveniment esportiu.
 
Els objectius d’aquest dispositiu són:
 
 • Augmentar la capacitat viària per minimitzar les congestions de trànsit i les demores en el temps de recorregut d’entrada i sortida del recinte
 • Garantir la seguretat viària general
 • Assegurar la seguretat ciutadana abans, durant i després de la prova esportiva
  
Enguany, es calcula que el Gran Premi mobilitzarà al voltant de 170.000 aficionats, una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. Es preveu que els dies de celebració del GP es registri una elevada mobilitat, especialment dissabte 14 amb una assistència prevista de 55.000 espectadors i, sobretot, diumenge 15, el dia que se celebren les curses, amb una previsió de 95.000 espectadors.
 
Pel que fa al tipus de desplaçament el previst per diumenge, tenint en compte el comportament dels usuaris l’any passat, és que un 60% dels espectadors hi assisteixin amb turisme, un 18% amb motocicleta i un 22% aproximadament en transport públic.
 
L’assistència de motocicletes en detriment de l’ús del turisme per arribar al circuit, afavorirà l’entrada i sortida de les instal·lacions de Montmeló.
 
  
 
2- Mesures especials de circulació, ordenació i regulació
 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) estableix diverses mesures especials de trànsit per facilitar l’accés i la posterior sortida del circuit en les millors condicions de fluïdesa i seguretat viària possibles. En concret, s’habilitaran diferents carrils addicionals tant d’entrada com de sortida al recinte amb l’objectiu de minimitzar les afectacions viàries.
 
D’altra banda, es reforçarà la senyalització vertical informativa de rutes d’accés i de sortida. Així mateix, en els panells de missatge variable (PMV), ubicats a les proximitats del circuit, se senyalitzarà la sortida recomanada per accedir a les instal·lacions en funció de les intensitats de les congestions.
 
Recordem que, com cada any, les mesures especials de trànsit afectaran la C-35, C-17, C-33, la BP-5002, la BV-5003. Aquestes vies seran també les que podran concentrar més problemes viaris en les proximitats al circuit de Montmeló.
 
Es demana als usuaris que a les immediacions dels circuit de Montmeló no utilitzin els itineraris marcats pels dispositius GPS, atès que no inclouen el desplegament d’aquestes mesures especials. En tot moment cal seguir les indicacions dels agents dels Mossos d’Esquadra a peu de carretera i del personal autoritzat.
 
 
 
3 - Dispositiu i efectius
 
 
Per gestionar el dispositiu de trànsit l’SCT utilitzarà, per cinquè any consecutiu, una aplicació informàtica de transmissió d’imatges tant aèries com mòbils terrestres i càmeres fixes des del CIVICAT, en temps real, al Centre Satèl·lit Mòbil de Gestió del Trànsit, situat al Centre de Coordinació (CECOR), i que s’ha ubicat al Circuit de Catalunya amb motiu de l’esdeveniment esportiu.
 
Aquesta aplicació possibilitarà la visualització en temps real tant de les imatges aèries dels helicòpters de l’SCT com de vehicles equipats amb càmeres i amb les càmeres fixes instal·lades a les carreteres de les immediacions del circuit. Tot plegat permetrà gestionar la mobilitat d’una manera més ràpida i eficaç i detectar qualsevol incidència viària que es produeixi a la xarxa viària catalana.
 
A més, els efectius tècnics i humans de l’SCT que col·laboraran amb la gestió i el control de la mobilitat en aquest dispositiu especial de trànsit són:
 
 • 2  tècnics de gestió de trànsit desplaçats al Circuit
 • 6 operadors de sala de control i tècnics de manteniment, i 1 cap de sala del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT)
 • 1 helicòpter de vigilància, informació del trànsit, seguiment de dispositius de mesures especials i inspecció viària, equipat amb càmera i sistema de captació, gravació i transmissió d’imatges
 • 1 vehicle equipat amb càmera
 • 9 equips de senyalització i d’abalisament amb 36 operaris
 • 12 càmeres fixes instal·lades a peu de carretera 
 
 
El dispositiu policial dels Mossos d'Esquadra amb motiu d'aquest Gran Premi implicarà la participació de  737  efectius policials ( 415 de dia i  322  de nit)El dispositiu es divideix en tres grans àmbits d'actuació:
 
1) En el dispositiu policial per garantir el normal desenvolupament del campionat i prevenir la seguretat de tots els assistents durant els tres dies de celebració d'aquest esdeveniment esportiu, hi participaran un total de  415 efectius policials ( 135  de trànsit i  280  de seguretat ciutadana/ordre públic/unitats especials). Les àrees policials que hi intervindran seran:
  
 • l'Àrea de Recursos Operatius/USC, encarregada, principalment, de garantir la seguretat a la prova esportiva i que vetlla perquè el campionat es desenvolupi amb total normalitat.
 
 • l'Àrea Regional de Trànsit, encarregada de regular i proporcionar fluïdesa al trànsit, adoptant les mesures especials establertes per tal d'agilitzar l'entrada/sortida de vehicles del circuit.
 
 • També hi intervenen altres unitats especialitzades: Tèdax, Canina, Subsòl, Policia Administrativa, Investigació, OAC, Hèlix.
 
 
2)  S'establirà un dispositiu policial per garantir la seguretat durant les dues nits anteriors al gran premi, motivat per l'elevada concentració de persones (20.000 aproximadament) al municipi de Montmeló i també en alguns espais industrials de Granollers i Montornès, en què poden concorre seguidors del motor, i especialment del motociclisme. Hi haurà presència d’efectius policials d'ordre públic (BRIMO) . També hi haurà efectius policials de l'Àrea Regional de Trànsit Metropolitana Nord , i de les Policies Locals de Granollers, Montornès, Parets del Vallès, Montmeló, Protecció Civil i el Sistema d'Emergències Mèdiques.
 
3)  Hi haurà un dispositiu policial per garantir el trànsit de viatgers des de l'estació de tren de Montmeló fins el circuit i el normal desenvolupament de l'activitat comercial d'aquest municipi. L' ABP Mollet del Vallès, en coordinació amb  efectius de la Policia Local i de Protecció Civil de Montmeló, realitzarà un dispositiu específic per tal de protegir els usuaris dels espais i les vies públiques de possibles furts i robatoris i també d'altres incidents que es puguin produir tant a l'estació de Renfe (en coordinació amb personal d'aquesta companyia) com en el marc de les diferents activitats relacionades amb l'esdeveniment esportiu (comerç, restauració,...) durant aquests dies.  També amb la col·laboració d'efectius de Protecció Civil, el Sistema d'Emergències Mèdiques i vigilància de Renfe. 
 
Pel que fa al control en l'arribada/tornada de viatgers a l'estació de Renfe, s'incrementaran els efectius policials (matí i tarda) per mantenir la seguretat. Efectius de paisà de l’ASTMET controlaran els combois entre Barcelona i Montmeló per tal de detectar aquelles persones que puguin dedicar-se a realitzar furts.
 
Els Bombers de la Generalitat destinaran un camió amb tres bombers per cobrir la seguretat de la cursa durant el desenvolupament del Gran Premi, tant en la sessió d’entrenaments de divendres i dissabte com en la competició de diumenge.
 
Concretament, el camió és una bomba rural pesada (BRP) que s’ubicarà al peu de la torre del Circuit i treballarà en cas que hi hagi algun incendi o alguna altra incidència. A més, un comandament dels Bombers de la Generalitat estarà ubicat al CECOR.
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya (DGPC) participarà en el dispositiu preventiu que s’activarà amb motiu de gran premi de motociclisme al Circuit de Catalunya per garantir que en cas d’emergència col·lectiva derivada, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Montmeló coordinin la resposta més eficient per minimitzar els danys a la població.
Es muntarà un altre Centre de Coordinació CECOR a les dependències de l’Ajuntament de Montmeló que estarà en comunicació permanent amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT. Protecció Civil de la Generalitat posarà de forma preventiva el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en prealerta quan entri en funcionament el CECOR a Montmeló, que s’activarà des de les 18 h fins a la matinada divendres i dissabte, a banda de la cursa.
 
Les activitats on es preveu una màxima afluència de gent tenen lloc de les vuit de la tarda fins a les quatre de la matinada, divendres i dissabte. Són activitats localitzades i centrades en espectacles motoritzats i espectacles musicals (de 20 h a 2 h aproximadament curses a la zona Stunt i posteriorment concerts).
 
En el CECOR hi haurà un tècnic d’Operativa Territorial de la DGPC. També s’activaran voluntaris municipals de Protecció Civil de diferents associacions registrades, coordinades per l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Montmeló. Faran tasques per regular la circulació de vehicles, control del trànsit a la població, informar als conductors i vianants per tal que evitin zones de risc, informar de les possible incidències al CECOR, i cobrir punts de control.
 
A més, es posarà a disposició dels voluntaris 15 emissores de la xarxa d’emergències de la Generalitat RESCAT. També s’activarà l’antena TBS de la xarxa RESCAT per reforçar les comunicacions d’emergències a la zona.
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, es mantindrà comunicació continuada amb ADIF i amb RENFE per qualsevol alteració del servei, que es reforçarà per part de les operadores. Es farà difusió dels consells d’autoprotecció per activitats massives www.gencat.cat/interior/grans_concentracions a través del twitter @emergenciescat.
 
 
 
4- Recomanacions mobilitat
 
 
VEHICLE PRIVAT
 
 • Optimitzar al màxim el nombre de places ocupades.
 
 • Arribar a primer a hora del matí per evitar col·lapses.
 
 • Fer cas de les indicacions dels agents, obviant els  itineraris marcats als sistemes de navegació GPS.
 
 • Informar-se del recorregut per accedir a l’aparcament –amb capacitat per a 25.000 vehicles– al web www.circuitcat.com. Un cop allà, s’han de seguir les instruccions dels Mossos i del personal de l’aparcament.
 
 • Informar-se de l’estat del trànsit mitjançant els butlletins informatius de les ràdios, el telèfon 012, el compte de Twitter @transit, el web de l’SCT: www.gencat.cat/transit i a través del portal mòbil de trànsit http://gencat.mobi/transit .
 
 
No obstant això, des de l’SCT es recomana utilitzar el transport públic per desplaçar-se cap al Circuit, utilitzant el tren o bé l’autobús
 
 
BUS (AUTOCARS SAGALÉS)
 
Reforç del transport regular d’autobusos amb rutes al Circuit des de Granollers i Barcelona. Se’n poden consultar els horaris a la pàgina web www.sagales.com.
 
 
TREN (RENFE) 
 
RENFE ha previst la circulació de 15 trens especials a la connexió Montmeló – Barcelona els dies 14 i 15 de juny. D’aquesta manera s’assegura una freqüència mitjana de 15 minuts per sentit a la connexió Montmeló–Barcelona a les hores en què es preveu major afluència de viatgers.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota Dispositiu GP Motociclisme_2014

Nota Dispositiu GP Motociclisme_2014
PDF | 291