Foto
·        L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) ha organtizat la Jornada sobre seguretat i turisme, que se celebra avui a Lloret de Mar
 
·        Més de 250 persones han assistit avui en la jornada dedicada a analitzar la seguretat i el turisme en què han intervingut diferents organismes que actuen en aquest àmbit
 
 
El sector turístic representa aproximadament un 12% del PIB a Catalunya, que rep cada any entre 15 i 16 milions de turistes estrangers. En aquest context, el binomi entre seguretat i turisme pren una importància cabdal, tal i com ha destacat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ha inaugurat la 'Jornada sobre seguretat i turisme' que l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) ha celebrat avui a Lloret de Mar. Espadaler ha assenyalat que la percepció de la ciutadania és essencial ja que "la seguretat ocupa un dels primers llocs a l’hora d’escollir un destí turístic, per davant del preu o l’oferta cultural”
 
Les diferents conferències han permès reflexionar i conèixer la seguretat en relació al turisme. El comissari Joaquim Belenguer, cap de la Regió Policial de Girona, ha afirmat en la cloenda de l'acte que "hem vist la bona feina que s'està fent en aquest àmbit i de ben segur aquesta jornada servirà per contribuir a millorar la marca Catalunya". En aquesta línia el director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha destacat que "les comarques gironines i Lloret són una potència turística de primer ordre on apostem per un turisme de qualitat i per això la seguretat és clau".
 
L'alcalde de Lloret, Romà Codina, ha afirmat que "seguretat i turisme van lligats", tal i com ha remarcat el subdirector de l'Agència Catalana de Turisme, Pàtrick Torrent: "la seguretat -pública, jurídica, sanitària, alimentària, viària...- és un dels eixos vertebradors en la planificació del model turístic" ja que constitueix un dels factors principals de percepció de qualitat per a una destinació. En aquest sentit, el president de l'Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, ha destacat el paper dels mitjans de comunicació en la creació d'una determinada sensació de seguretat.
 
Els diferents ponents que han intervingut també han coincidit que la prevenció i la col·laboració entre els diferents actors que intervenen en aquest àmbit, a més de la tasca dels cossos policials, és fonamental per a garantir la seguretat en el turisme.
 
En la seva intervenció, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha exposat les polítiques públiques de seguretat desenvolupades per a aquest àmbit, com ara "implementar estratègies preventives, entre les quals hi ha reforçar la policia de proximitat, la qualitat de l'atenció a la ciutadania, establir accions encaminades a afavorir l'oci responsable o prevenir possibles accions de convivència", entre altres. L'estratègia també contempla els programes de seguretat, com els que es despleguen en l'època nadalenca o a l'estiu en moltes poblacions i amb la col·laboració de les policies locals. Aquestes estratègies han tingut com a resultat un descens del nombre de delictes a turistes d'un 9,7% respecte l'any anterior.
 
La innovació permanent en la gestió de la seguretat ha de ser constant, tal i com ha explicat el comissari cap de la Regió Policial Metropolitana Barcelona, Joan Carles Molinero, que ha destacat que  entre 2009 i 2013 el turisme a Barcelona ha augmentat un 17% i les víctimes estrangeres de delictes han disminuït un 22%. En el cas del turisme d'hivern l'intendent cap de la Regió Policial del Pirineu Occidental, Ramon Calsina, ha explicat les mesures de seguretat preventives i operatives desenvolupades per garantir la seguretat, tant pel que fa a la mobilitat, en els desplaçaments a les pistes d'esquí o per motius d'oci a les nits, com a la col·laboració i la coordinació amb França i Andorra, altres cossos policials i d'emergències, i amb les estacions d'esquí.
 
La difusió de consells de seguretat, tant als turistes com als establiments i operadors turístics, és igualment una de les línies d'acció que se segueixen des de diferents àmbits, a més del policial. És el cas del Consolat britànic, que utilitza campanyes publicitàries i les xarxes socials per difondre consells de seguretat i evitar conductes de risc, especialment entre els joves.
 
Els prop de 250 assistents a la jornada també han conegut les estratègies i característiques de seguretat implementades a l'Ajuntament de Lloret, el Port de Barcelona i Port Aventura. 
 
A la Jornada hi han assistit membres de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, policies locals, alcaldes i regidors, membres de la judicatura i del sector del turisme, entre d’altres.
 
 

1  

Fitxers adjunts

FOTO

FOTO
JPG | 6954