El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias, i el coordinador nacional de l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala, Gustavo Meoño Brenner, han signat avui un conveni de col·laboració entre el Govern català i l’arxiu guatemalenc per a la recuperació de la memòria històrica del país, que ha patit més de 40 anys de guerra i situacions de violència.
El Govern català col·labora amb l'Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala per recuperar la memòria històrica en aquest país
L’acte ha tingut lloc aquest matí en el marc de la jornada “Confiscació dels arxius catalans. ‘Els papers de Salamanca’: una reparació pendent”, organitzada pel Memorial Democràtic al Museu d'Història de Barcelona.
El conveni estableix el marc d’actuació per continuar amb el suport de la Generalitat al tractament i conservació dels documents de l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala, així com la transferència de coneixements i la cooperació tècnica. La col·laboració té com a objectiu contribuir a la memòria històrica i política del país i, d’aquesta manera, comptar amb elements de referència i informació concreta per l’esclariment de violacions als drets humans durant el llarg conflicte armat, especialment el període que va de 1975 a 1985.
Entre les actuacions de col·laboració previstes destaca la formació i l’assessorament tècnic de gestió d’arxius, l’intercanvi d’informació sobre les metodologies de treball, l’organització de tallers de formació sobre el tractament de la documentació de les forces de repressió i la difusió dels fons documentals de l’arxiu.
 
16 milions de folis
L’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala és un centre que custodia una part dels fons documentals que conformen l’Arxiu General de Centre Amèrica. Aquest arxiu s’encarrega de la conservació i la custòdia del conjunt documental de l’extinta Policia Nacional de Guatemala. Amb el suport de la cooperació internacional, s’ha recuperat, analitzat i digitalitzat 16 milions de folis trobats durant la rehabilitació d’un edifici nou anys després del final del conflicte armat intern. Aquest projecte ha estat una peça clau en els processos judicials oberts a Guatemala.
 
El conveni signat dóna continuïtat a la col·laboració que tant l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament com el Departament de Cultura han establert des de fa més de 8 anys amb l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala. Des de l’any 2006 Catalunya col·labora amb el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament per recuperar i salvaguardar la informació continguda a l’arxiu guatemalenc com a part del patrimoni històric de Guatemala en condicions que assegurin la seva integritat i permetin posar-lo a disposició de la ciutadania.

El Govern català desenvolupa polítiques de cooperació i solidaritat en l’àmbit dels arxius i del patrimoni documental alhora que impulsa projectes que permetin una projecció internacional de l’arxivística catalana, per la qual cosa des de l’any 2005 treballa amb l’organització no governamental Arxivers sense Fronteres per col·laborar en la gestió documental, la preservació i conservació  del patrimoni documental, facilitar l’accés de la informació i la documentació als ciutadans, així com col·laborar en les polítiques de bon govern i transparència administrativa.