Jornada Òmnia al Vendrell
El Departament de Benestar Social i Família ha celebrat la tercera jornada territorial que el programa Òmnia, d’intervenció social a través de les TIC, dedica a l’atenció d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. La directora dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Anna Vendrell, ha inaugurat la trobada, que ha tingut lloc al Centre Cívic l’Estació del Vendrell i ha reunit 24 persones vinculades al programa Òmnia de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
 
El Departament, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, ha creat aquests espais de debat perquè els agents lligats a l’Òmnia reflexionin i treballin sobre la situació actual del col·lectiu d'infants i adolescents en risc d'exclusió i sobre les accions que es duen a terme des d'entitats del territori i els punts Òmnia per atendre’ls. En aquest sentit, cada jornada compta amb diverses entitats convidades que presenten les seves experiències d’èxit.
 
La ponència inaugural d’avui, que ha dut per títol Intervenció amb infància i adolescència, ha anat a càrrec d’Anna Cardona, coordinadora pedagògica de l’Associació El Trèvol del Vendrell. Tot seguit, el Punt Òmnia Casal Gent Gran de Tortosa i el Punt Òmnia de l’AV Centelles de Constantí han presentat els seus projectes en matèria d’atenció a infants i adolescents.
 
Jordi Roig ha exposat el projecte Art Total, que el Punt Òmnia Casal Gent Gran Tortosa du a terme conjuntament amb el Punt Jove del municipi. En el marc d’aquesta iniciativa artística de dinamització juvenil, una vintena de joves entre 16 i 30 anys han dut a terme durant tres mesos activitats relacionades amb l’art i el coneixement de la ciutat.
 
Per la seva banda, Inés Olondriz, del Punt Òmnia AV Centelles de Constantí ha explicat les sinèrgies que han establert amb el Centre Obert del municipi. En aquest sentit, s’ha buscat potenciar el Punt Òmnia com un espai socioeducatiu més que permeti prevenir i identificar situacions de risc d’exclusió social i potenciï els aspectes positius de la vida dels infants. És per això que els dos serveis han dissenyat conjuntament una programació específica vinculada a les noves tecnologies.
 
Després de l’Hospitalet de Llobregat i Terrassa, la d’avui és la tercera trobada territorial d’Òmnia que durant el mes de juny se celebraran també a Lleida i Banyoles.
 
 
44.162 persones usuàries del programa Òmnia
 
El programa Òmnia es va crear l’any 1999 per una iniciativa conjunta dels Departament de Benestar Social i el Comissionat per a la Societat de la Informació. Té per finalitat promoure la participació dels usuaris en la seva comunitat, afavorir l’autonomia de les persones, educar en el bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i evitar la fractura digital que el desconeixement de les noves tecnologies pot causar entre els ciutadans. Des d’aquest espai es detecten les necessitats d’aprenentatge individuals i col·lectives i es promou l’adquisició de coneixement compartit, ja que s’utilitza un model educatiu d’intervenció que fomenta la socialització i la integració social, i transmet valors democràtics, solidaris i participatius.
 
Actualment el programa compta amb 117 punts Òmnia a tot Catalunya que l’any passat van atendre un total de 44.162 persones usuàries.