L'Agència de Salut Pública de Catalunya detecta tres casos importats d'infecció per virus de Chikungunya

query_builder   13 juny 2014 18:36

event_note Nota de premsa

L'Agència de Salut Pública de Catalunya detecta tres casos importats d'infecció per virus de Chikungunya

El virus Chikungunya té un origen africà; provoca febre i dolors articulars intensos (especialment als canells i turmells), que poden arribar a ser molt molestos, fins i tot invalidants. La simptomatologia pot durar setmanes, tot i que l’artritis pot durar més temps. Pràcticament tots els casos evolucionen favorablement.
 
El virus es transmet per la picada de mosquits del gènere Aedes, que actua com a vector de la malaltia. La transmissió directa entre persones no està demostrada. Les tres persones infectades havien viatjat fa pocs dies a països del Carib, des d’on han importat la malaltia i on aquesta és endèmica. Es tracta de tres dones d’edats entre 27 i 57 anys, dos a Vilassar de Mar i una altra a Lloret de Mar, que no han requerit ingrés hospitalari i que evolucionen favorablement.
 
L’ASPCAT alerta del risc de contagi de la infecció del virus de Chikungunya a persones que viatgin a zones endèmiques del virus. Des de finals de maig, s’ha doblat el nombre de casos a la República Dominicana, Martinica, Guadalupe, Haiti, St Martin i Sant Barthelemy. Altres zones de risc inclouen diversos països del Carib i algunes zones de Sud Amèrica, països del sud-est asiàtic i de l’Àfrica equatorial.
 
Les principals mesures de prevenció per les picades de mosquits del tipus Aedes són: eliminar llocs on aquests insectes es reprodueixen (dipòsits d’aigua naturals i artificials), aplicar repel·lents a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, que cobreixin la major part de la superfície del cos.
 
L’ASPCAT manté els controls d’alerta i vigilància de la possible importació de més casos. Des del 2010 fins el 2013 s’han detectat 8 casos d’aquesta malaltia a Catalunya, tots ells en persones que havien viatjat a països on la malaltia és endèmica.
 
Per altra banda, els ajuntaments compten des de fa anys amb plans de vigilància i control de plagues que permeten mantenir la densitat d’insectes per sota dels nivells de risc de transmissió de malalties. En aquest sentit l’ASPCAT ha revisat les actuacions que s’han fet aquest any als municipis de Vilassar de Mar i Lloret de Mar i ha determinat que són correctes.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined