El Govern manté els preus públics per al curs 2014-2015 i garanteix que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics

El Govern manté els preus públics per al curs 2014-2015 i garanteix que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics

query_builder   17 juny 2014 13:25

event_note Nota de premsa

El Govern manté els preus públics per al curs 2014-2015 i garanteix que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics


  •  Tres anys després de la seva implementació, el nou sistema de preus per renda garanteix l’accés i l’equitat a la universitat
  • Pel que fa a les Beques Equitat, es continuarà aplicant la bonificació del 50% per a tots aquells estudiants que compleixen els requisits econòmics però que queden exclosos dels ajuts estatals al tenir una nota entre 5 i 5,5
 
El decret de preus públics universitaris per al curs 2014-2015 no aplicarà l’actualització de l’IPC per a les primeres matrícules de graus i cicles, d’acord a la proposta presentada a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya. Després del vistiplau d’aquest òrgan –integrat pels rectors i els presidents dels consells socials de les universitats–, el Govern ha aprovat avui el decret corresponent.
 
Amb aquest decret el Govern dóna compliment al compromís de mantenir els preus dels crèdits matriculats per primera vegada després de l’aplicació, al 2012, del sistema que estableix el pagament en funció del nivell de renda familiar. Un mecanisme que garanteix que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics. El decret afecta els preus dels serveis acadèmics i complementaris dels ensenyaments que presten les universitats públiques de catalanes i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
 
La congelació dels preus públics universitaris, que ja es va aplicar el curs 2013-2014, respon a l’objectiu de facilitar l’accés als estudis. Així, per segon curs consecutiu, els preus dels crèdits seran els mateixos: 25,27 euros per als estudis de coeficient A; 35,77 euros pels de coeficient B; i 39,53 per als de coeficient C.
 
La implementació del nou sistema de preus –que estableix una aportació progressiva en funció de la renda a través d’un mecanismes de beques– ha garantit el caràcter universal de la universitat pública. Així, segons les últimes dades disponibles, s’han mantingut les matriculacions i, durant el curs 2012-2013 es van matricular 139.550 estudiants a les universitats públiques catalanes respecte als 140.490 estudiants del curs 2011-2012.
 
D’altra banda, el 60% dels estudiants matriculats a les universitats públiques catalanes el curs 2012-2013 provenen d’una família on cap dels dos progenitors té estudis superiors. Un altre indicador que reflecteix la funció d’ascensor social del sistema públic d’educació superior català és el percentatge de persones de 30 a 34 que té una titulació superior. A Catalunya és d’un 45%, segons l’estadística de l’OCDE, cinc punts per sobre de l’Estratègia Europa 2020 –que fixa com a objectiu el 40% per l’any 2020–  i per davant de països com els Estats Units, Suïssa, França o Bèlgica.
 
Opció de rebaixa per als màsters professionalitzadors
 
També es mantenen els preus en les repeticions de matrícula, màsters, doctorats i serveis acadèmics administratius, tot i que en aquests casos sí que s’aplicarà l’actualització de l’IPC. En el cas dels màsters que no habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, continua l’opció de rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit. Així, hi ha dos preus diferenciats actualitzats amb l’IPC entre els estudis que habiliten (40,88 euros/crèdit) i els que no habiliten (65,41 euros/crèdit, susceptible a la bonificació del 30%).
A mes, s’ha ampliat als estudis de màster l’exempció de pagar el percentatge del preu per a la convalidació, adaptació o reconeixement de crèdits en aquells supòsits especials relacionats amb la planificació de les trajectòries curriculars dels estudis que la universitat ofereix als estudiants. El curs anterior, aquesta opció només estava prevista per als graus.
 
Pel que fa a les Beques Equitat, es continuarà aplicant el tram més baix –que preveu una bonificació del 50%– per a tots aquells estudiants que compleixen els requisits econòmics per ser beneficiaris de les beques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (MECD) però que queden exclosos dels ajuts estatals al tenir una nota entre 5 i 5,5. Així mateix, les Beques Equitat mantindran la bonificació a les enginyeries que es va aplicar el curs passat després del canvi de coeficient d’estructura docent.
 
Augmenten els estudiants becats
 
La implementació del nou sistema de preus per renda ha suposat un augment dels estudiants becats i el curs 2012-2013 van arribar al 31%, respecte al 23% del curs 2011-2012 o el 19% del curs 2010-2011. Si només, es comptabilitzen els estudiants de les universitats públiques, una tercera part dels matriculats va rebre una beca el curs 2012-2013, el que significa un increment de 5 punts respecte al curs anterior.
 
Pel que fa al fraccionament del pagament de la matrícula, el decret de preus per al curs 2014-2015 introdueix l’obligatorietat que, com a mínim, aquest fraccionament sigui el mateix que el curs anterior, que voldria dir que es faci en tres fases.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined