TES
  • L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) crea un nou marc normatiu per incentivar els usos turístics i de lleure de 16 embassaments i 23 trams de rius de les conques internes
  • La Baells serà el primer embassament on es durà a terme a partir del 25 de juny aquesta iniciativa, amb zones de bany i per a activitats nàutiques de rem, vela i motor
  • L’objectiu del nou pla és donar una major utilitat a les infraestructures hidràuliques i potenciar les activitats econòmiques dels territoris on estan ubicades
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat avui un pla d’usos que té com a objectiu promoure les activitats lúdiques, turístiques i de dinamització econòmica dels embassaments i rius de les conques internes de Catalunya. Aquest nou marc normatiu, que s’articula a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), regula de forma general les accions que es podran dur a terme per incentivar els usos lúdics a 16 embassaments i 23 trams de rius.
 
Precisament durant la setmana passada va sortir a informació pública la proposta de resolució per la qual es classifiquen els 16 embassaments i els 23 trams de riu de les conques internes a efectes de la navegació i s'estableixen les limitacions als espais navegables i al bany. D’aquesta forma, s’unifiquen criteris, es detallen els continguts, s’incrementa el potencial d’usos i s’estableix el marc normatiu que s’haurà de respectar en cada cas.
 
Aquest nou marc normatiu servirà, doncs, per fer compatibles les funcions dels embassaments i rius amb les activitats turístiques, sempre reservant la qualitat de les masses d’aigua, garantint la seguretat de les persones i evitant la proliferació de les espècies invasores.
 
Aquestes tipus d’infraestructures havien tingut fins ara una doble funció: emmagatzemar reserves per garantir les demandes d’aigua (abastament, reg i usos ambientals, entre d’altres) i laminar les avingudes d’aigua en cas de pluges intenses a les capçaleres, evitant així possibles afectacions aigües avall. Amb aquesta tercera vessant es pretén ara crear les condicions perquè els territoris on estan ubicades puguin dissenyar, d’acord amb l’ACA, estratègies de lleure que siguin dinamitzadores de l’economia local. En les properes setmanes es donarà a conéixer el contingut del nou pla d’usos al territori en diverses sessions informatives a la demarcació de Barcelona i Girona.
 
L’embassament de la Baells (Berguedà) serà el primer de Catalunya que s’adaptarà al nou pla d’usos gràcies al conveni que han signat el director de l’ACA, Jordi Agustí, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Sergi Roca, amb la finalitat de potenciar-hi el desenvolupament d’activitats lúdiques. Amb aquest acord, l’ens comarcal posarà en marxa, a partir del 25 de juny, un seguit d’activitats nàutiques de rem, vela i motor, així com l’establiment de zones de bany. Totes les activitats de navegació seran confinades, la qual cosa vol dir que les embarcacions que s’utilitzin a la Baells no es podran utilitzar en cap altre riu o embassament durant els propers sis mesos per evitar la proliferació d’espècies invasores.
 
Acord vigent durant tot el 2014
 
L’acord, que serà vigent durant tot el 2014 i prorrogable a un any més, estableix la realització de les tasques de gestió de la tramitació de les declaracions responsables de navegació compatibles amb les finalitats i integritat del domini públic hidràulic a l’embassament de la Baells.
 
En aquest sentit, el Consell Comarcal haurà de verificar les declaracions d’acord amb les instruccions i models de l’ACA i aquestes seran trameses setmanalment, juntament amb el número de matrícula assignat a cada embarcació. Només en aquells casos en què el Consell Comarcal consideri que l’activitat descrita en la declaració responsable de navegació resulta incompatible amb les finalitats i integritat del domini públic hidràulic, haurà de notificar-ho a l’ACA per tal que aquesta resolgui de forma expressa i justificada.
 
Aquest model, que és exportable a la resta d’embassaments de les conques internes, es regirà de manera singular per a cada un dels embassaments, establint la fórmula del conveni amb l’ens gestor corresponent.
 
Visites a la presa
 
Durant aquest any el Consell Comarcal del Berguedà també impulsarà un règim de visites de caràcter cultural i didàctic a la presa de la Baells, amb un recorregut per les instal·lacions principals, incloent la coronació, la zona de comportes i sobreeixidor al marge esquerre, la galeria horitzontal oberta de coronació (cota 628,00) i la primera galeria horitzontal tancada (cota 608,60).

4  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 483

Dossier

Dossier
PPT | 1368

Mapa amb els embassaments i trams de rius que formen part del nou pla d'usos

Mapa amb els embassaments i trams de rius que formen part del nou pla d'usos
JPG | 1629

Foto

Foto
JPG | 1302