ContactaEN
event_note Nota de premsa

El Departament d'Ensenyament i el CAC promouen la introducció de l'educació en comunicació audiovisual a les escoles


  • La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el president del CAC, Roger Loppacher, han signat un conveni de col·laboració
 
  • El conveni preveu uns premis complementaris que permetran fer pràctiques en mitjans audiovisuals
 
  • Aquest matí també s’han lliurat els Premis el CAC a les escoles, que premien 10 treballs que fomenten l'educació en comunicació audiovisual a les escoles
Foto petita
El Departament d'Ensenyament i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) han signat avui un conveni marc de col·laboració que té com a objectiu més destacat introduir l'educació en comunicació audiovisual als centres educatius de Catalunya.
El conveni estableix que s'estudiaran els mecanismes per aconseguir aquest objectiu, com ara una eventual variació del currículum escolar i la realització de setmanes temàtiques dedicades a l'alfabetització audiovisual.
El conveni ha estat signat avui per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i pel president del CAC, Roger Loppacher. L'acte s'ha dut a terme al CosmoCaixa, prèviament al lliurament de l'onzena edició dels Premis el CAC a l'escola.

El conveni suposa també que les dues parts col·laboraran en l'elaboració i la difusió d'eines i materials didàctics que recullin les inquietuds derivades de l'aparició dels nous serveis audiovisuals. Aquesta difusió es podrà complementar amb la realització d'activitats, com ara conferències i tallers als centres educatius de Catalunya. Els destinataris de les activitats seran els alumnes, els professors i les associacions de pares i mares.
Un punt destacat del conveni fa referència a un possible canvi en la dotació dels Premis el CAC a l'escola, que actualment és en metàl·lic i suposa un total de 7.500 euros. Els destinataris dels premis són les escoles, en la categoria A, relativa a l'alumnat, mentre que en la categoria B (professorat) els premis es destinen als docents autors dels treballs.
El canvi que estableix el conveni signat avui és la creació d'un premi complementari, adreçat als alumnes, consistent en la realització de pràctiques en mitjans de comunicació audiovisual. Tant el CAC com el Departament d'Ensenyament promouran els acords amb els mitjans per aconseguir aquest objectiu.

Lliurament de premis
D'altra banda, aquest matí ha tingut lloc l'acte de lliurament de l'onzena edició dels Premis el CAC a l'escola. Irene Rigau ha elogiat la qualitat dels treballs guanyadors i ha destacat la feina que s'amaga darrera una producció audiovisual. "Amb aquests premis heu tastat i ens heu fet tastar el futur. Estem en una societat del coneixement i vosaltres heu demostrat que sabeu treballar en aquest àmbit", ha dit.
La consellera també ha elogiat la qualitat dels treballs presentats, així com la implicació dels alumnes i professorat al llarg de tot el procés: “Aquests treballs constaten que amb la expressió en imatges es poden explicar coses que amb paraules de vegades no ens atrevim. Això dóna una riquesa que s’ha de subratllar”.
S'han concedit 8 premis per a l'alumnat i 2 per al professorat. En el primer cas, la finalitat dels premis és incorporar l'educació en comunicació audiovisual en el currículum dels alumnes, amb una incidència especial en la percepció, l'anàlisi i la producció audiovisuals. Pel que fa al professorat, l'objectiu dels premis és fomentar experiències d'educació en comunicació audiovisual a l'escola, així com impulsar bons hàbits en el consum audiovisual dels infants i dels joves.
En l'edició d'enguany s'hi han presentat un total de 78 treballs, dels quals 58 corresponen a la categoria adreçada a l'alumnat, i 20 a la categoria adreçada al professorat.


CATEGORIA A. Alumnat de centres educatius
Educació infantil segon cicle i primària cicle inicial
• 1r premi. Escola Tibidabo (Barcelona). Curs: P5 (Cangurs). Projecte Emma - Un conte de llops
• 2n premi. Escola El Sagrer (Barcelona). Curs: 2n B 1r Festival de curts de cinema
• Menció especial. Col·legi Sant Pau Apòstol (Tarragona). Cursos: 1r A i B Videoclips: "Superesmorza" i "Fem un salt"

Educació primària cicle mitjà i cicle superior

• 1r premi. Escola Josep Dalmau Carles (Girona). Cursos: 3r, 4t, 5è i 6è El guió d'un projecte audiovisual
• 2n premi. Escola Drassanes (Barcelona). Curs: 5è Fem una pel·li! Projecte audiovisual

Educació secundària obligatòria


• 1r premi. Institut La Garrotxa (Olot). Curs: 4t A, B i C Be brave 

• 2n premi. Institut Molí de la Vila (Capellades). Curs: Aula Oberta "Cinema a l'aula". Títol del curtmetratge: 180º
• Menció especial. Escola Solc (Barcelona). Curs: 3r Construir imatges per conviure

Educació secundària postobligatòria
• 1r premi. Jesús Cruz Ramos. Institut Ramon Coll i Rodés (Lloret de Mar). Curs: 2n de batxillerat B Bottomless. I de què serveix un llibre sense dibuixos ni diàlegs?
• 2n premi. Rubén Gonzalez Sánchez. Institut Antoni Martí i Franquès (Tarragona). 2n de batxillerat Peter Pan. Creació d'un curtmetratge
• Menció especial. Jan Nebot Torrella. Institut Maria Aurèlia Capmany (Cornellà del Llobregat). 2n de batxillerat artístic El cinema documental
• Menció especial. Elisabet Rovira Ribas. Institut Les Corts (Barcelona). Curs: 2n de batxillerat Un dia qualsevol
 
CATEGORIA B. Professorat
• 1r premi. Claustre professorat, representat per Núria Serra Gamisons. Escola Ponent (Terrassa) 28 mirades del Ponent

• 2n premi. Josep Lluís Alzamora Julbe. Institut Narcís Oller (Valls) Creació de materials per a la realitat augmentada i l'aplicació a l'aula
 
 
18 de juny de 2014
2
Fitxers adjunts